avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... urgent pre contract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

urgent pre contract vanzare cumparare teren

Buna ziua,
Problema pe care vreau sa v-o supun atentiei este data de vanzarea unui teren. Acest teren la momentul semnarii precontractului avea ca proprietari 2 persoane, din care una o imputerniceste pe cealalta sa vanda si partea ei. In perioada dintre semnarea precontractului si cea a contractului de vanzare cumparare, proprietarul care a imputernicit decedeaza, si lasa prin testament averea unei alte persoane. Imputernicitul chiar daca stie de deces continua sa semneze contractul si in numele decedatului fara a deschide o taxa de succesiune. Este legal ca persoana mostenitoare sa recupereze o cota parte din contract si care sunt pasii care ar trebui urmati.
Imi cer scuze daca relatarea celor intamplate nu a fost destul de concisa.
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 10:17, 29 Octombrie 2009
...sa deschida o taxa de succesiune?! nu inteleg ce vreti sa spuneti prin asta...
Imputernicirea/procura era facuta/valabila numai pt. antecontract sau si contract?
Normal ca daca e mostenitor va avea dreptul la partea defunctului pe care il mosteneste.
Pasii urmati de cine? de mostenitor? "imputernicitul" a luat toti banii?pasii urmati pentru ce? pentru deschiderea succesiunii/obtinerea Certif. de Mostenitor, sau eventual iesire din indiviziune....daca formulati putin mai concret intrebarile care va intereseaza, va vom elucida... :)
Procura a fost facuta pentru vanzarea terenului. La aceea data s-a facut decat un precontract. Cel care detinea procura a semnat contractul de vanzare cumparare si in numele defunctului, bazandu-se pe faptul ca defunctul nu avea copii si ca astfel nu ar putea avea mostenitori. Ma intereseaza din punct de vedere al mostenitorului in urma testamentului, cum pot recupera suma de bani ce revine in urma semnarii acestui contract, toti banii fiind incasati de persoana imputernicita. Aceasta se poate face doar in instanta sau si pe cale amiabila?
paby a scris:
Cel care detinea procura a semnat contractul de vanzare cumparare si in numele defunctului, bazandu-se pe faptul ca defunctul nu avea copii si ca astfel nu ar putea avea mostenitori.

Mandatul (concretizat in procura) inceteaza automat la moartea mandantului. Drept urmare, dupa momentul mortii coproprietarului respectiv, imputernicitul nu mai avea dreptul sa semneze in numele sau iar din acest motiv contractul semnat este nul partial. Orice persoana interesata poate invoca acest lucru, cu atat mai mult un mostenitor.

Ma intereseaza din punct de vedere al mostenitorului in urma testamentului, cum pot recupera suma de bani ce revine in urma semnarii acestui contract, toti banii fiind incasati de persoana imputernicita. Aceasta se poate face doar in instanta sau si pe cale amiabila?

Se poate face si amiabil, prin tranzactie. Daca nu va intelegeti, mergeti in instanta si puteti solicita fie anularea partiala a contractului, cu consecinta ca veti deveni proprietar dvs pe jumatatea respectiva, fie suma de bani corespondenta.
Multumesc pentru raspunsuri
In primul rand ar trebui vazut si ce scrie procura aia. Daca are vreo clauza cu privire la moartea mandantului.

In ce priveste bunul, nu cred ca succesorii vor avea castig de cauza cu terenul. Daca tertii sunt de buna-credinta, succesorii n-au de ales decat sa se indrepte impotriva mandatarului pentru suma de bani.

Alte discuții în legătură

Procura in proces civil-valabilitate in cazul decesului titularului ContSters115731 ContSters115731 Am o procura de la bunicul meu in care ii reprezint intr-un proces civil.A murit si acum nu stiu daca trebuie introdusi in cauza mostenitorii lei legali, ... (vezi toată discuția)
Drept de folosire imputernicire laviniaruth laviniaruth Am o imputernicire pentru a vinde un teren al unchiului meu care este in viata. Dupa decesul lui mai este valabila?Daca este mentionat ca sunt imputernicita sa ... (vezi toată discuția)
Cit e valabila o procura si cum sa procedez in cazul urmator? glo glo am un contract de arenda incheiat u proprietarul terenului.proprietarul a incheiat cu alta persoana o procura pt a-i administra terenul.pina acum procuristul ... (vezi toată discuția)