avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 263 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventia de la Haga cu privire la rapire ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventia de la Haga cu privire la rapire internationala de minori

Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In 2008 eu tatal, m-am repatriat dar am fost obligat sa las copiii in custodia mamei, in urma unei hotarari judecatoresti. In hotararea respectiva era precizat ca minorii sa vina in Romania in fiecare vacanta de vara. Ei au venit asta vara si au ramas aici. A fost in primul rand dorinta lor sa ramana in Romania. Copiii sunt cetateni canadieni si romani avand certificate de nastere si pasapoarte in dublu. Acum au 11 si 14 ani. Fosta nevasta m-a acuzat de rapire a copiilor si urmeaza un proces la Bucuresti. Romania si Canada sunt semnatare ale Conventiei de la Haga din 25 Oct. 1980 referitoare la rapirea de minori. De asemenea Romania este si semnatara a Apostilei de la Haga in timp ce Canada nu este. Custodia copiilor, pe care o are fosta nevasta acum, este urmare a divortului nostru din Canada. Romania nu recunosate automat divortul din Canada si ca urmare in Romania inca suntem casatoriti. As dori sa stiu ce se poate intampla in continuare ? Romania este obligat sa dea curs cererii Canadei de a inapoia copiii sau poate invoca nerecunoasterea divortului de acolo si ca urmare respingerea plangerii de inapoiere a copiilor ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ValiChira , utilizator 21:59, 13 Noiembrie 2009
Se poate invoca nerecunoasterea divortului si ca urmare sa se respinga cererea de inapoiere a copiilor.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Ar fi trebuit sa scriu de la inceput mai amplu, dar nu voiam sa plictisesc lectorii. Mi-e teama ca mai apar niste probleme. Autoritatea Centrala, adica Ministerul Justitiei ma cheama in judecata in numele fostei neveste care a facut plangerea deci. Sunt acuzat de nerespectarea Conventiei de la Haga din 1980, art. 3,4,8,12. Apoi art. 1 si3 alin. 2, art. 8 alin. 2, art. 11 din Legea 369/ 2004 privind aplicarea Conv. de la Haga, precum si art. 11 din Regulamentul CE al Consiliului nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala. Astfel in aceasta ultima Lege am ''descoperit'' un articol care ma pune pe ganduri. Astfel:

Articolul 21

Recunoasterea unei hotarari judecatoresti

(1) Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru se recunosc in celelalte state membre fara a fi necesar sa se recurga la vreo procedura.
(2) In special si fara a aduce atingere alineatului (3), nu este necesara nici o procedura pentru actualizarea actelor de stare civila ale unui stat membru pe baza unei hotarari pronuntate in alt stat membru in materie de divort, separare de drept sau anulare a casatoriei care nu mai poate fi supusa nici unei cai de atac in conformitate cu dreptul respectivului stat membru.
(3) Fara a aduce atingere sectiunii 4 din prezentul capitol, orice parte interesata poate solicita, in conformitate cu procedurile prevazute de sectiunea 2 din prezentul capitol, pronuntarea unei hotarari de recunoastere sau de refuz al recunoasterii hotararii.
Competenta teritoriala a instantei judecatoresti indicata in lista comunicata Comisiei de fiecare stat membru in conformitate cu articolul 68 este stabilita prin dreptul intern al statului membru in care se depune cererea de recunoastere sau de refuz al recunoasterii.
(4) In cazul in care recunoasterea unei hotarari judecatoresti se invoca intamplator in fata unei instante judecatoresti dintr-un stat membru, aceasta poate pronunta o hotarare in acest sens.

Deci ce inteleg eu, ar fi ca in cazul meu Tribunalul Bucuresti ar recunoaste automat decizia de custodie fiind vorba de Conventia de la Haga rapire minori bazata pe divortul facut acolo. Deci nu cumva in caz de rapire, hotararea judecatoreasca este recunoscuta din start ? Stiu bine ca in mod normal un divort din Canada nu este recunoscut aici automat, dar cand apare o rapire de minori poate ca se schimba situatia ? Sau chiar ramane valabil ce mi-ati spus mai inainte, ca adica sa invoc nerecunoasterea divortului si as avea sanse ?
Precizez mai bine ca acest articol 21 face parte din Regulamentul CE al Consiliului nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala.
Buna ziua,
Cred ca ar trebui sa va interesati daca fosta dvs sotie a facut demersuri pt recunoasterea divortului in Romania.. Daca nu oricum este doar chestiune de timp dupa parerea mea..
ValiChira a scris:

Regulamentul CE al Consiliului nr. 2201/2003 ....

....in aceasta ultima Lege am ''descoperit'' un articol care ma pune pe ganduri.

Articolul 21

Recunoasterea unei hotarari judecatoresti

(1) Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru se recunosc in celelalte state membre fara a fi necesar sa se recurga la vreo procedura.


A ajuns cumva Canada stat membru UE? :strambatura:
Atunci n-aveti ce cauta prin Regulamentul 2201.
:) - cred ca si eu daca m-as uita printr-un tratat de medicina as avea senzatia ca sufar de toate bolile


Dar in chiar Conventia de la Haga avem art. 9 care zice ca
(2) Instanţa poate ţine seama de legea şi de hotărârile judiciare sau administrative străine pertinente, fără a fi nevoie să recurgă la procedurile specifice de recunoaştere a hotărârii străine.

Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Ramanerea in tara cu minor cetatean italian alexuta32 alexuta32 as vrea sa aflu daca stie cineva,daca am sanse sa raman in tara cu copilu minor de 2ani,sa nu ma mai intorc in italia cu el unde e nascut si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Pensile alimentara stabilita de instanta din strainatate Iulia Banu Iulia Banu Am urmatoarea situatie: divort pronuntat in strainatate, hotarare prin care se stabileste incredintarea copilului mamei precum si pensie alimentara. Tatal ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu italia gabryelagl gabryelagl Buna ziua.am o problema f grava,de 2 ani locuesc cu sotul in It,cu fetita noastra de 3ani si baiatul de 15 ani din prima casatorie.problema grava este ca a ... (vezi toată discuția)