avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... STUDIU DE CAZ: cine trebuie să plătească ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

STUDIU DE CAZ: cine trebuie să plătească instalatorul venit la et. 4 după ce se fac reparații la conductele de apă?

Buna ziua, dragi prieteni, am nevoie de asistenta la situatia de mai jos:
STUDIU DE CAZ
Intr-un bloc, pe o coloana de 4 etaje cu cate un ap. pe etaj, se fac reparatii la conductele de apa
Var. I
de proprietarii ap. de la et.1, 2 si 3 la intervale de timp de cateva zile unul fata de altul; de aceea este oprita apa de la robinetul general de la subsol. Dupa fiecare repornire a apei, la ap. de la et.4 se obtureaza teava de alimentare cu apa din cauza unei pietricele antrenata de presiunea apei , asa ca proprietarul trebuie sa cheme de fiecare data un instalator care sa ii remedieze inconvenientul.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ?(cu temei legal facuta argumentatia)
Var.II
oprirea apei de la subsol se face de catre administrator pt. inlocuirea robinetului general de coloana.
La repornirea apei, proprietarul ap. de la et.4 trebuie sa cheme instalatorul pt, desfundarea gurii de alimentare cu apa din ap. sau.
Intrebare: cine trebuie sa plateasca instalatorul venit la et.4 ? (cu temei legal facuta argumentatia)
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Marcus2 , utilizator 08:42, 23 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legiutorul a dispus dispozitii generale pentru infiintare,functionare si organizare asociatii de proprietari
Legiuitorul nu a avut cum sa prevada cazuri izolate si sa dispuna dispozitii generale aplicabile in cazuri speciale
Problema pietricelei buclucase este suspecta atat timp cat alimentarea cu utilitati,furnizarea apei se face prin intermediul bransamentelor a apometrelor generale care sunt obligatoriu prevazute cu filtru de catre producator
Daca se convine sa se inlocuiasca elemente din instalatia comuna c/v costuri revin in exclusivitate asociatiei de proprietari care se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de constructii si de instalatii din condominiu
In cazul dv daca interventia s a facut asupra partii comune de instalatii ,toate costurile trebuiesc achitate de catre asociatie de proprietari care la randul ei va recupera suma prin repartizare tuturor proprietarilor care au beneficiat de interventie
Multumesc, ynocentta !
Asa m-am gandit pentru Var.II, dar ce se intampla in Var I, cand ap. de la etajele inferioare isi efectueaza reparatii cu consecinte neplacute pt. ap. de la ultimul etaj, acesta neavand nici o vina, dar e bun de plata la fiecare venire a instalatorului ?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
Elidor, utilizator
Foarte fain acest studiu de caz ! :) Personal cred ca principalul impediment este demonstrarea faptului ca pietricica cu pricina a sosit la etajul 4 efectiv si de netagaduit din cauza lucrarilor de la apt. inferioare. Aceste apartamente pot invoca la randul lor simpla coincidenta intre cele doua momente respectiv... executarea lucrarii si aparitia pietrei buclucase ! Legislatie cu clara indrumare in astfel de caz.....nu am intalnit inca, nici macar prin coroborare de articole din acte legale diferite. De aceea sunt foarte bune si de recomandat montarea filtrelor la intrare in apt. Numai ca in mare majoritate sunt montate de specialisti, in amonte de contorul de apa, iar aceste contoare au ele insele o sita de protectie ce este clar afectata de mizeria purtata in apa. Solutie justa? Intelegere intre proprietari....montare filtre decantoare sigilate inainte de apometru. Se va interveni foarte rar la acele filtre, poate si la ani distanta uneori . Astfel costurile fortuite de manopere se diminuaza considerabil .
Cu stima, Aurelian B
Aurelian Buharu, este stiut ca pe conductele de apa sunt diverse particule rezultate din uzura peretilor conductelor, care in timpul circulatiei apei , cu presiune destul mare in mod curent, nu afecteaza decat temporar de regula alimentarea bazinelor de apa la WC-uri, la celelalte robinete fiind sitele care pot fi curatate sau schimbate usor. Ideea de filtru la teava de alimentare a bazinului WC e interesanta, dar nu prea realizabila. Contoarul de apa fiind plasat inaintea robinetului de alimentare a bazinului si invartindu-se la deschiderea apei, inseamna ca "pietrica" a trecut de filtrul contoarului si s-a stocat chiar in gura de alimentare a bazinului. pentru aceasta trebuie o mica manopera de ridicare a capacului bazinului, scos plutitorul de la clopotul care opreste apa pe teava si de la mufa de legatura a tevii de alimentare, dat drumul la apa pana este "scuipata" mizeria, infiletat la loc, reagatat clopotul si pus capacul bazinului. Toate aceste operatii nu le poate face un ageamiu sau o femeie singura si mai putin abila in ale tehnicii, deci trebuie sa cheme de fiecare data pe cineva, pe care trebuie sa il plateasca. Si aceasta de fiecare data cand un vecin are o lucrare la instalatiile din casa, femeia neavand nici o problema cu instalatiile, chiar intretinandu-le exemplar ! Este o chestiune de principiu pentru care as fi dorit puncte de vedere si daca exista o rezolvare prevazuta de lege sau se merge pe regula amiabila=a bunului simt.
Stimata Doamna,
Eu chiar am raspuns ca nu am auzit pana acum despre articole de lege ce ar putea ajuta la indreptarea spre vecini, ca urmare a aparitiei unei situatii ca cea prezentata in studiul de caz.
Ma citez " Legislatie cu clara indrumare in astfel de caz.....nu am intalnit inca, nici macar prin coroborare de articole din acte legale diferite "
In schimb ce stiu este ca la modul general atunci cand ne indreptam cu orice fel de actiune pe cale legala fata de o persoana sau entitate, este obligatoriu sa existe o demonstrare a celor sesizate sau reclamate. Si zau daca nu este foarte greu in cazul de aici ! In mod clar cel de la etajul patru are dreptate sa fie suparat, dar mi-am permis sa cred ca este foarte greu de demonstrat cine poarta vina aparitiei acelei pietricele. Cumva...regula amiabilitatii ar fcea mai buna, dar cred ca daca exista amabilitate din partea vecinilor inferiori...nu mai exista acest caz .
Seara faina, stimata Doamna !

Alte discuții în legătură

Conducta apa - fisurata mariamarin mariamarin Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa. Am trimis doi instalatori ... (vezi toată discuția)
Avarie coloana apa narcisdaniel narcisdaniel daca conducta de apa a blocului se crapa, eu am tavanul ud si trebuie sa sparg la vecinul de sus, cine plateste daca teava este sparta la nivelul ... (vezi toată discuția)
Blindare coloana teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns la urmatoarea situatie \" _locuiesc intr-un bloc de 4 etaje,la et 2. -pe coloana mea toata lumea are centrala ,deci ... (vezi toată discuția)