avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TAXA RADIO TV pentru SC
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TAXA RADIO TV pentru SC

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit din partea Radio Iasi o notificare prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc acea taxa radio-tv conform HG 977/2003. Am sunat si am intrebat pentru ce serviciu platesc, deoarece eu nu am receptori radio-tv in unitate, iar la sediul social (adica acasa...platesc ca si persoana fizica acest serviciu desi nu am receptori radio iar la tv nu inteleg totusi cum este legal sa percepi o taxa pentru tv atat timp cat plesc un abonament cablu lunar). Am inteles de pe newsletter-ul pe care il primesc de la dvs. ca a fost o societate care i-a dat in judecata si a castigat in instanta procesul cu privire la neobligativitatea platii acestei taxe. Cum sa procedez?? Consider ca nu este legal sa ma obligi sa platesc o asemenea taxa atata timp cat nu am nici o facilitate si mai ales: NU AM RECEPTORI RADIO TV IN UNITATE!!! Pai eu consider ca dl. Nastase care a promulgat legea sa plateasca aceasta taxa...nu stiu daca la incubatorul lui se obliga sa plateasca asa ceva...Nu poti considera o suma modica cei 10 ron pe luna. Radioul si televizunea ar trebui sa traiasca din contracte de publicitate..audienta. Va rog dati-mi un sfat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: enisal , utilizator 16:01, 20 Iulie 2010
În cazul în care un client casnic are consum mixt (atât consum casnic, cât si consum de agent economic) încadrarea sa la plata taxelor radio-TV se va face la categoria persoanelor juridice (conform categoriei din care face parte firma).
Pentru aceasta trebuie sa depuneti o delaratie pe propria raspundere la S.C. Electrica S.A.
Deci, sa inteleg si eu. Daca la sediul social exista consum mixt, se poate sa fim derogati de la plata pentru consumul casnic? Care este demersul specific? Ma duc si depun declaratie pe propria raspundere la Electrica si mai ce? Si apoi?
Multumesc anticipat!
Nu! Sa intelegem ca Romania e tara tutuor posibilitatilor....e posibil sa platim si aerul pe care il consumam....sunt bucurosi ca la nas si gura nu putem pune repatitoare...
Deoarece firma tatalui meu nu are receptor radio sau tv, ma adresez SRTV cu rugamintea de a-mi comunica unde se poate gasi formularul tip de declaratie pe propria raspundere ca nu detine mijloacele de receptare, similar celui completat de persoanele fizice. Mai jos redau raspunsul SRTV:
"Cu privire la solicitarea dumneavoastra, va comunicam urmatoarele:
- in perceperea taxei pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice, TVR a aplicat întotdeauna art. 40 din Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRR şi a SRTv ce prevede că taxa pentru serviciul public de televiziune se plăteşte de persoanele juridice, în calitate de beneficiari ai acesteia. Din această perspectivă, Televiziunea Publică va respecta şi decizia nr. 2.102 din 9 aprilie 2009 a Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie ce statuează, în esenţă, faptul că plata acesteia taxe se face şi în cazul persoanelor juridice, în calitatea lor de beneficiari ai acestor servicii, decizie ce se coroborează cu Decizia nr. 297/2004 a Curţii Constituţionale (citată şi în decizia Înaltei Curţi) care a stabilit că obligaţia plăţii taxei pentru serviciul public de televiziune este doar în sarcina persoanelor juridice care beneficiază, în diferite modalităţi, de serviciile publice respective.
- Televiziunea Română nu a încasat nici până în prezent taxa pentru serviciul public de televiziune de la persoanele juridice care au făcut dovada cu documente în acest sens şi potrivit legii, că nu desfăşoară activitate la sediul social sau şi-au suspendat activitatea.
In cazul in care societatea dumneavoastra deci isi va inceta sau suspenda activitatea, asteptam documente doveditoare de la Registrul Comertului in acest sens, pentru a fi scutita de la plata taxei pentru serviciul public de televiziune."
Ce parere aveti de acest raspuns?
Este evaziv si incorect gramatical, pe alocuri chiar lipsit de logica.
Ideea e ca taxa se plateste de orice pj daca are activitate... chiar si fara receptor..
#-o

Alte discuții în legătură

Taxa tv cateldestept cateldestept Am primit o notificare de plata la societate, din partea Societatii Romane de Televiziune pentru plata serviciului public de televiziune, pentru perioada mai ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv persoane juridice toma.a toma.a buna ziua,am inteles ca taxa radio-tv pentru pesoane juridice s-a desfiintat,dar in continuare vin facturile de energie electrica cu taxa inclusa(in cazul meu ... (vezi toată discuția)
Taxa radio-tv - raspuns de la srr rusugaby rusugaby Salut, Am primit de la SRR Iasi o instiintare de plata a taxei radio-tv pentru o perioada de 3 ani. Le-am trimis e-mailul urmator: \\\"Buna ... (vezi toată discuția)