avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale TAXA RADIO-TV PERSOANE JURIDICE
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

TAXA RADIO-TV PERSOANE JURIDICE

buna ziua,am inteles ca taxa radio-tv pentru pesoane juridice s-a desfiintat,dar in continuare vin facturile de energie electrica cu taxa inclusa(in cazul meu taxa radio-tv este mai mare decat costul energiei electrice consumate),ce este de facut avand in vedere ca taxa radio-tv nu mai este legala?va multumesc
Cel mai recent răspuns: toma.a , utilizator 18:09, 15 Martie 2013
achitati numai consumul de energie electrica!
Eu aş notifica prestatorul de existenţa unei cauze ilegale în contractul nostru, şi i-aş pune în vedere dorinţa mea de a modifica respectivul contract. Abia la răspunsul său negativ aş trece la plata parţială.
Nu am ce sa notific,nu am semnat nici macar un act aditional la contract in momentul introducerii taxei radio-tv,pur ci simplu a fost ceva impus si obligatoriu,ce este curios ca,daca astept sa vina preaviz de deconectare(asta in cazul in care am 2-3 facturi restante),acesta vine doar cu suma pe energie electrica,m-am hotarat sa merg sa platesc partial,numai consumul de energie electrica,apoi o sa vad ce se intampla....
Cu [editat] nu aveati ce act aditional sa semnati pentru ca ei doar intermediaza treaba asta intre operatorul de servicii radio si tv si firme. Daca tineti minte, cei de la ghiseul [editat], la incept chiar intrebau da vrem sa achitam si aceste doua taxe. Cei de la [editat] va vor atentiona ca sunteti in intarziere si apoi va vor deconecta doar pentru sumele care-i intereseaza pe ei.
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
ContSters20980, utilizator
La vreo doua zile dupa ce apare in MO decizia ICCJ primesc factura de la electricitate numai cu taxa radio-tv. Le scriu un mail celor de acolo prin care le aduc la cunostinta de respectiva decizie definitiva, le spun ca nu detin nici un aparat cu care sa utilizez serviciile respective si nici nu beneficiez in vreun fel de serviciile oferite de institutiile carora ar trebui sa le achit acele taxe. Ca atare le sugerez sa anuleze repectiva factura si pe viitor sa nu-mi mai trimita aceste taxe deoarece refuz sa le platesc. Raspunsul lor vi-l dau mai jos:
"Referitor la sesizarea dumneavoastră înregistrată la S.C. .. sub numărul 9.../19.05.2011 privind obligatia la plata a taxei pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune, va comunicam:
Începând cu luna august 2003, au intrat în vigoare HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003, prin care persoanele fizice (familie sau persoana care locuieste singura) cu domiciliul în România, cu exceptia celor care declara pe proprie raspundere ca nu detin receptoare radio si/sau TV si persoanele juridice, cu sediul în România (inclusiv filialele acestora, precum si sucursalele, agentiile si reprezentantele lor), sucursalele sau reprezentantele din România ale persoanelor juridice straine, sunt obligate la plata taxei pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune. Taxele stabilite prin Hotarâre de Guvern sunt lunare.
Categoriile de scutiti prevazute de HG nr.185 si HG nr.186 se regasesc si în prevederile HG nr. 977/2003 si HG nr. 978/2003, de aceea, solicitarile de scutire depuse anterior, în baza primelor, îsi pastreaza valabilitatea.
Dorim sa va informam de faptul ca, SC ... este mandatata sa încaseze taxa pentru serviciile de radio si televiziune, in conformitate cu HG nr.185 si HG nr.186. In aceasta situatie, datorita acestui acord incheiat intre SRR si SRTv si SC .., factura de energie electrica cuprinde si taxele pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune.
Persoanele fizice si juridice care nu au contracte de furnizare a energiei electrice încheiate cu SC ... si sunt consumatori/subconsumatori, în baza unor conventii sau întelegeri încheiate cu titularii de contracte de furnizare a energiei electrice, vor plati taxele direct la SRR si SRTv.
Penalitatile prevazute pentru neplata la timp a serviciilor de radio si televiziune sunt percepute pentru fiecare zi de întârziere, în conformitate cu metodologia de calcul a SC ..., pentru întârzierea la plata a facturii de energie electrica prevazuta in Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori, Art. 152.-`” (1) Pentru întârzieri ale consumatorului la plata facturii aferente activităţii de furnizare a energiei electrice, furnizorul este îndreptăţit să ia, succesiv, următoarele măsuri:
a) aplicarea de penalităţi;
b) limitarea furnizării energiei electrice, dacă această măsură este prevăzută în contract;
c) transmiterea unui preaviz de sistare a livrării energiei electrice;
d) la cererea consumatorilor, cu excepţia consumatorilor casnici, furnizorul va avea întâlniri cu aceştia, în perioada de preaviz, în vederea negocierii (re)eşalonării sumelor datorate de consumatori;
e) sistarea furnizării energiei electrice;
f) rezilierea contractului de furnizare a energiei electrice. „
Referitor la persoanele jurice ce se incadreaza in categoria de scutiti la plata taxei pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune, acestea sunt urmatoarele:
Unitati sanitare de stat aflate în subordinea Ministerului Sanatatii;
Parohii, manastiri, protoierii, episcopii, arhiepiscopii, mitropolii, Patriarhia, cimitire si orice alte asezaminte cu caracter religios, recunoscute în România;
Unitati de învatamânt de stat apartinând Ministerului Educatiei si Cercetarii (învatamânt prescolar, scolar, gimnazial, liceal, superior);
Crese si camine de copii, de stat;
Aziluri de batrâni;
Unitati militare;
Asociatii si fundatii non-profit, asociatii de locatari, asociatii de proprietari;
Misiunile diplomatice si membrii acestora.
In cazul in care considerati ca va incadrati in una din categoriile enumerate, puteti completa si depune o „DECLARATIA PE PROPRIE RASPUNDERE, PRIVIND SCUTIREA DE LA PLATA TAXEI RADIO-TV– PERSOANE JURIDICE”.
“DECLARATIA – PERSOANE JURIDICE”, însotita de documentele justificatoare aferente (în copie), vor fi depuse la sediul Centrului de Relaţii cu Clienţii de care apartine locul de consum, iar exceptarea de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune se face începând cu luna următoare depunerii declaraţiei pe propria răspundere.
In situatia in care nu va incadrati in una din categoriile exceptate de la plata taxei pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune, pentru a evita sistarea energiei electrice, conform Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori, Art. 152.-`” (1) Pentru întârzieri ale consumatorului la plata facturii aferente activităţii de furnizare a energiei electrice, furnizorul este îndreptăţit să ia, succesiv, următoarele măsuri:
e) sistarea furnizării energiei electrice „,trebuie sa achitati facturile aflate in sold.
Subliniem faptul ca s-a renuntat la facturarea separata a Serviciului public de radiodifuziune si televiziune. Societatile beneficiare emit facturi exclusiv pentru taxe radio si tv, pentru societatile care nu au contracte cu furnizorul legal de energie electrica.
Pentru mai multe detalii in legatura cu taxele radio/tv, va puteti adresa societatilor beneficiare, Societatea Romana de radiodifuziune (cu sediul in str.Gral Berthelot nr.62-64 sector 1) respectiv Societatea Romana de Televiziune (cu sediul in cal Dorobanti nr.191, sector1).
Asigurându-vă de deplina noastră disponibilitate de a prelua şi soluţiona rapid orice problemă semnalată de către clienţii noştri şi cu speranţa că răspunsul nostru a clarificat aspectele reclamate, vă mulţumim anticipat pentru înţelegere."

In traducere libera - m-au lamurit bustean!

Raspunsul meu, care pana acum nu a mai avut nici un efect a fost urmatorul:
"Multumim pentru raspunsul dv. foarte prompt.
Va trimitem atasat Decizia ICCJ nr.607 publicata in Monitorul Oficial Partea I nr.318 din 09.05.2011. Potrivit acestei decizii obligativitatea platii taxei radio tv este anulata pentru persoanele care NU SUNT BENEFICIARE ale serviciilor acestor institutii si este general valabila pentru toate persoanele care indeplinesc aceste conditii.
Asadar, subscrisa, nefiind beneficiar al serviciilor respective, nu am nicio obligativitate de a plati aceste servicii. Ca atare va solicit sa luati masurile ce se impun: stornarea taxelor radio-tv facturate in luna mai si nefacturarea acestora pe viitor. Presupunem ca in exercitarea mandatului de incasare a taxelor de radio si televiziune SC ... nu doreste sa incalce decizia unei instante supreme iar SRR si SRTv ar trebui sa ia cat mai curand masuri pentru a inlatura aceste contradictii.
Daca pentru realizarea solicitarii noastre este necesar sa dam o declaratie prin care sa specificam ca nu beneficiem in niciun fel de serviciile respective va rugam sa ne anuntati."

Alte discuții în legătură

E legal? rosiu simona rosiu simona Buna ziua! SC la care lucrez are adresa corespunde cu sediul. Aici locuiesc aici lucreaza. Radio difuziunea Romana le cere sa plateasca atat ca persoana ... (vezi toată discuția)
Taxa radio este obligatorie pt apartamentele la care nu locuieste nimeni? Marius Nou Marius Nou Buna ziua! Detin un apartament la care nu mai locuiesc de mai mulţi ani si am instiintat furnizorul de energie electrica de acest lucru pentru a fi scutiti ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv - sediu social societate mandricu_yo mandricu_yo Buna ziua, Referitor la taxa radio - tv , am primit o factura de plata pe societatea pe care o administrez, de 360 lei pe ultimii 3 ... (vezi toată discuția)