avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Bună seara! Ași dori sa mă ajutat : am o cunoștiință căreia de curând ia murit soția și ași dori sa știu (nu au avut copii ) cu cine va dezbate moștenirea cu socrii și cu frații? Și care e cota lor din moștenire ? Va mulțumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 21:52, 22 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 976 din Cod civ., Vocaţia la moştenire a ascendenţilor privilegiaţi şi a colateralilor privilegiaţi ":
(1) Ascendenţii privilegiaţi sunt tatăl şi mama defunctului.
(2) Colateralii privilegiaţi sunt fraţii şi surorile defunctului, precum şi descendenţii acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.
(3) Ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi vin la moştenire dacă descendenţii nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a moşteni. Dispoziţiile art. 963 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Acestia fac parte din clasa a II-A de mostenitori legali.

Art. 977, Împărţirea moştenirii între soţul supravieţuitor, ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi, prevede:
(1) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de două treimi din moştenire.
(2) Dacă soţul supravieţuitor vine la moştenire în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului, partea cuvenită clasei a doua este de o jumătate din moştenire.

In situatia prezentata de dvs. se aplica art. 977 alin.(1): sotul supravietuitor va mosteni 1/3 iar clasa a II-a de mostenitori 2/3.

Pentru a vedea cum se imparte mostenirea intre ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati, cititi articolul 978 din Codul civil, [ link extern ]
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În traducere...
Masa succesorala se împarte între sot, părinții defunctei și frații acesteia.
Dacă ambii părinți ai soției trăiesc și are si frați, moștenirea se imparte: sot (1/3), părinți (1/3) si frați (1/3).
Dacă există numai părinți sau numai frați, masa succesorala se împarte: sot (1/2) si parinti/frați (1/2).
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
raluk0207, utilizator
Mulțumesc mult pentru răspuns! Soțul supraviețuitor cu alte cuvinte are dreptul la mai puțin decât socrii și cumnațîi la un loc .
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
amy1890, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.Da.
2. Jumătatea defunctei se împarte la 3, între sot, părinți și frați.

amy1890 a scris:

Mulțumesc mult pentru răspuns dar nu am cunoștințe juridice și m ați băgat în ceata. Deci puteți sa.mi spuneți punctual : 1. Dezbate cu socrii (ambii trăiesc ) și frații defunctei .
2. Moștenirea se imoarte în 2 jumătăți și jumătatea cuvenita defunctei se împarte cu socrii și frații?
Sper sa nu va supărați ca insist. Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Mostenitori legali stock1010 stock1010 Am urmatoarea nelamurire: Art 977 Impartirea mostenirii intre sotul supravietuitor, ascend. privilegiati si colateralii privileg. (1) Daca sotul ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)