avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori legali
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori legali

Am urmatoarea nelamurire:

Art 977 Impartirea mostenirii intre sotul supravietuitor, ascend. privilegiati si colateralii privileg.
(1) Daca sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs atat cu asc. privil.,cat si cu colateralii privil. ai defunctului, partea cuvenita clasie a II-a este de 2/3.
(2)Daca sotul supravietuitor vine la mostenire in concurs numai cu ascend privil sau numai cu colateralii privilegiati, partea cuvenita clasi a II-a este 1/2 din mostenire.

Art 979
Absenta ascendentilor privilegiati sau a colateralilor privilegiati
(1) in cazul in care colateralii privilegiati nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mostenii, ascendentii privilegiati vor culege partea de mostenire cuvenita clasei a II-a.(adica 2/3 din mostenire?)
(2) in cazul in care ascendentii privilegiati nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni, colateralii privilegiati vor culege vor culege mostenirea sau partea de mostenire cuvenita clasei a ii_a.(adica 2/3 din mostenire?)

Care este diferenta intre continutul art 977 (2) in care este prevazut 1/2 din mostenire , si continutul art 979 in care eu cred ca este prevazut 2/3 din mostenire ?

Unde gresesc?
Cel mai recent răspuns: stock1010 , utilizator 11:27, 28 August 2012
Sotul supravietuitor vine in concurs cu clasa a II-a (colaterali si ascendenti privil.). De aceea, daca exista sot supravietuitor, se vor aplica prev. art. 977, si va lua 1/3 sau 1/2 din masa succesorala. Art. 979 acopera situatiile in care nu exista sot supravietuitor.

Multumesc ptr. raspuns!
Art 977 imi este clar !
Dar in art 979 , daca nu exista sot supravietuitor , si neexistand nici descendenti -clasa I (ptr ca altfel nu ar avea ce cauta ascendentii privilegiati si colateralii , nu?) ; atunci de ce se mai
face mentiunea ,, sau partea de mostenire cuvenita clasei II - cat e cuantumul acesteia?, nu era suficienta formularea ,, vor culege mostenirea"?
Ultima modificare: Marți, 28 August 2012
stock1010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva succesorala iancu123 iancu123 la cat se intinde in procent din masa succesorala, rezerva succesorala? (vezi toată discuția)
Buna ziua.in timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul ... relu65 relu65 Buna ziua.In timpul vietii, parintii mei au dat apartamentul lor, fratelui meu si sotiei sale prin act notarial de vanzare-cumparare.Fratele meu a decedat si ... (vezi toată discuția)
Mostenire alexfelea alexfelea buna ziua, Daca exista un cuplu in varsta fara copii si sotul a murit, sotia mostenind si partea sotului de avere, mai exista vreo sansa sa mosteneasca si ... (vezi toată discuția)