avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical accident de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical accident de munca

caz concret: o persoana este adusa de urgenta la spital; declara ca accidentul s-a intamplat in timpul muncii, dar sefa sectiei refuza sa elibereze certificatul de concediu medical cu codul corespunzator, pe motiv ca nu are dovezi. Persoana revine cu un proces verbal vizat de ITM, dar sefa sectiei refuza in continuare sa schimbe codul de indemnizatie (din 01 - boala obisnuita), pe motiv ca ”ancheta nu s-a incheiat”
Intrebare: ce dovezi trebuie prezentate la spital, pentru a se elibera certificat cu codul 03?
Cel mai recent răspuns: - Elibet , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:32, 3 Noiembrie 2009
Daca persoana accidentata a declarat ca este accident de munca, in registrul de evidenta al spitalului, trebuie sa fie inregistrat evenimentul corect, adica "accident de munca". Va recomand sa verificati acest registru al spitalului!
Procesul verbal semnat de ITM, este rezultatul cercetarii evenimetului ??? Daca cercetarea accidentului nu este finala, trebuie sa vorbiti la societate cu responsabilul SSM ! Medicul de medicina muncii ce spune ?
Daca sefa de sectie din spital, nu accepta codul 03, mergeti la directorul medical din cadrul spitalului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic
tocmai aici e problema: eu sunt medicul de medicina muncii al personalului spitalului, NU al firmei unde lucreaza problema; directorul spitalului mi-a pasat mie problema, deoarece pacientul s-a dus la el in audienta si sefa sectiei n-a vrut sa-i dea certificat cu codul 03, pe motiv ca ea nu e convinsa ca e accident de munca. Directorul m-a intrebat daca e suficienta declaratia (verbala sau scrisa) a pacientului ca e accident de munca. Pana la urma directorul a dispus eliberarea unui certificat cu cod 03, peste capul sefei de sectie, si acum se gandeste sa nu fie reclamat. De aceea m-a pus sa cercetez unde anume scrie in legislatie ca pe simpla declaratie a pacientului trebuie pus cod 03. Avand in vedere ca eu ca medic de medicina muncii nu eliberez certificate de concediu medical, ma simt putin depasit de situatie.
Intrebati la societatea unde s-a produs accidentul de munca, in ce stadiu se afla cu cercetarea accidentului din data de ..........., persoana accidentata fiind ............., daca au anuntat ITM teritorial ................., nr. procesului verbal de cercetare accident de munca ....................... si imprejurarea un care s-a produs acest accident !
Daca este doar un accident usor, poate cei de la societate nu au anuntat ITM-ul pentru ca este " accident usor si in registrul societatii apare doar eveniment ".
Important este daca in registrul de evidenta al spitalului, este inregistrata aceasta persoana si ce a declarat cand a ajuns la spital (este cel mai important).
Astept si alte amanunte de la Dvs.
Multumesc! pacientul a fost adus la noi de la un spital din alt judet. La camera de garda a declarat ca a fost accident de munca (asa ziceau si colegii lui). Exista un proces verbal de cercetare, semnat si parafat de un inspector de la ITM. Dar sefa clinicii se cramponeaza de faptul ca angajatorul ar putea contesta acest proces verbal si poate ca instantava decide (candva) ca nu a fost accident. Deja pacientul a stat in spital mai mult de trei zile. Nu se poate astepta foarte mult (justitie etc) deoarece certificatul de concediu medical trebuie depus la angajator pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare.
Cer scuze, dar nu pot sa nu-mi spun si eu parerea !!!
D-na sefa de sectie, este cadru medical si ar trebui sa se ocupe numai de pacientii sectiei! In spitale sunt atatea probleme de rezolvat, personalul insuficient, lipsa medicamentelor etc.
Angajatorul nu poate contesta o decizie a ITM, atunci cum isi permite aceasta " sefa" doar daca vrea sa-i faca un" serviciu "angajatorului !!!!!
Acel om care sufera din acc. de munca, credeti ca mai are nevoie si de ambitiile "sefei" ?
Va rog sa-i comunicati : Daca incidentul este cunoscut la ITM , daca are ca urmare invaliditate, cazul este cercetat de inspectorii de munca.
Deci , ea nu mai are rost sa mai incerce ceva!
Cu astfel de cadre medicale am avut si eu cateva experiente.
O astfel de "sefa", la un bolnav de ciroza ii pune perfuzie cu Cl Na, si-i mai face si punctie la ficat fara aprobarea pacientului, care moare in 12 zile- este tatal meu !
E bine sa ne vedem fiecare de meseria lui, pentru a o face cat mai bine!!!!!!!
Responsabil SSM Octavia Turbatu


Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca rrramor rrramor Buna ziua, Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat ... (vezi toată discuția)
Schimbare cod indemnizatie din 01 in 03 (concediu medical accident de munca) MrFlumf MrFlumf Buna ziua, Am suferit un accident [i](ulterior declarat de munca)[/i] in urma caruia mi-am rupt mana. Initial am primit de la urgente un concediu medical ... (vezi toată discuția)
Concediu accident de munca - cod pe certificatul medical stoiana stoiana Cum se transforma un concediu medical acordat pe cod 01 - boala obisnuita in cod 03 accident de munca? accidentul de munca exista, a fost declarat la itm. (vezi toată discuția)