avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prezența moștenitorilor la dezbaterea succesiunii: ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prezența moștenitorilor la dezbaterea succesiunii: este necesară prezența tuturor copiilor, sau poate să se ocupe doar unul dintre ei?

Parintele a decedat. Raman 3 copii, ca mostenitori insa copii sunt plecati din tara.
Masa succesorala este compusa dintr-o casa si cateva terenuri.
As vrea sa ma ajutati cu niste indrumari privind actele/documentele care sunt necesare si eventual demersurile ce trebuiesc facute pentru deschiderea succesiunii?
Pentru deschiderea succesiunii este necesara prezenta tuturor copiilor? Sau poate doar unul din copii sa se ocupe de tot si ceilalti doi sa vina doar la notar la semnarea actelor?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:51, 9 Iunie 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand, discutati cine, care cum au pretentii la succesiune.
Daca sunt dintre ei care nu au pretentii la absolut nimic din masa succesorala, pot da o declaratie de renuntare la succesiune, urmand ca partea renuntatorului sa se imparta in mod egal, intre ceilalti mostenitori.
Daca au pretentii la succesiune, printr-o procura speciala, pot imputernici o persoana din Romania sa ii reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa parintele lor.
Atat declaratia de renuntare, cat si procura se intocmesc numai la Consulat si se prezinta in original.
Toti mostenitorii au pretentie la succesiune. Problema este ca nu pot veni toti in tara pentru mai mult timp pentru a se ocupa de toate demersurile.
Presupun ca ar trebui scoase niste acte: extras de carte funciara, acte de pe la primarie, cadastru, etc....aceste demersuri ar putea fi facute doar de unul din mostenitori? Sau trebuie sa fie imputernicit si de ceilalti mostenitori ?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procurarea actelor necesare o poate face oricare dintre ei, fara a fi nevoie de o procura de la ceilalti.
Nu e nevoie de documentatie cadastrala si intabulare pentru dezbaterea succesiunii. Acestea sunt necesare, doar daca ulterior doresc sa vanda/doneze imobilele.
In prima faza trebuie actele de proprietate ale bunurilor in original, certificat de atestare fiscala de la Primaria localitatii unde se afla bunul/bunurile, care atesta plata taxelor si impozitelor la zi, Adeverinta de la Registrul Agricol, ca aceste bunuri exista pe rolul defunctului si actele de stare civila (certificat de deces, de casatorie al parintilor, de nastere si casatorie a mostenitorilor).
Intre timp, ei pot sa intocmeasca procurile la Consulat.
este nevoie de documentatie cadastrala pentru a identifica si a cerifica ca cele mostenite corespunde cu realitatea din teren , rolul nu poate certifica acest lucru fiecare declara la rol ce ce crede el ca are
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi din moment ce succesibili prezintă actele de proprietate în original...inseamna ca situatia corespunde cu realitatea.

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Succesiune, un mostenitor in italia KIuliana KIuliana Buna ziua, suntem 4 surori din care una este plecata in Italia si a rupt orice legatura cu familia. Tatal meu a decedat in mai 2014 si in acest an am vrea ... (vezi toată discuția)
Imputernicire notariala pentru succesiune pacific28 pacific28 Unul din parinti a decedat si unul din mosternitorii legali a renuntat la cetatenia romana si e cetatean al altei tari. Mostenitorii ramasi in Romania au ... (vezi toată discuția)