avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am cerut un exemplar din mandatul de reprezentare ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am cerut un exemplar din mandatul de reprezentare pentru gestionarea datelor personale, dar am fost refuzat. Am sau nu acest drept?

Buna ziua,

Doresc sa stiu daca exista cumva o lege (si care este aceea ) care reglementeaza dreptul de a primi un exemplar al documentelor pe care le-ai semnat in cadrul unei firme / institutii etc... ; cazul meu fiind cu o Societate de asigurari / o asigurare obligatorie pentru un autoturism, pentru care mi s-a solicitat sa semnez un un mandat de reprezentare pentru gestionarea datelor personale (deoarece eu sunt imputernicit), iar eu am solicitat la randul meu o copie a doc. pe care am semnat si am fost refuzat .
Am acest drept sau nu ?

Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: kesy , utilizator 14:07, 8 Iulie 2018
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Regulamentul UE cu protectia datelor cu caracter personal a intrat in vigoare incepand cu 25 Mai 2018,
O serie intreaga de asa zise "masuri de protectie a datelor cu caracter personal", adoptate de unele companii din domeniul asigurarilor, conditioneaza in mod nelegal executarea unui serviciu de intermediere/ asigurare (care in cazul RCA este reglementat prin Legea RCA). de semnarea unor documente, denumite fie acord (general), mandat, nota informare sau consimtamant.

Pai daca legea prevede ca daca detinem un autovehicul suntem obligati prin lege sa incheiem o asigurare RCA, daca cineva nu este de acord cu semnarea unui consimtamant de prelucrare solicitat de un intermediar/ asigurator, inseamna cu nu mai putem sa ne asiguram?

Cererea dvs. de a solicita o copie dupa un document semnat de dvs. este o chestiune de bun simt, ce tine de practica unui profesionist, nu neaparat de o lege. Neprofesionistii trebuiesc ocoliti si evitati.
Strangerea unor baze de date personale, in scopuri de marketing prin conditionarea unui serviciu, va incalca drepturile protejate de Regulamentul 679/ 2016 al UE ce se aplica incepam din 25 Mai 2018 in toate statele UE (deci si in Romania).

Va puteti adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, [ link extern ] .
Nimeni nu va poate refuza vreodata dorinta de a avea o copie dupa orice hartie/document semnat. Puteti face si o poza a lucrurilor pe care le-ati semnat. Iar cine va refuza acest drept este, exact cum a zis colegul, neprofesionist. Succes!
În completarea celor de mai sus, vin și eu cu următoarele precizări: regulamentele sunt acte legislative ale Uniunii Europene, cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre și cu aplicabilitate directă în dreptul intern al statelor, nefiind necesară transpunerea printr-un act normativ național. Regulamentele pot fi invocate direct în fața instanțelor naționale.
Pana la urma am ajuns la Protectia Consumatorului, deoarece, pe langa problema cu actele/ mentionata mai sus, solicitand sa mi se incheie o Asigurare obligatorie auto, am fost conditionat sa mai fac inca o asigurare (Accidente City) pentru a putea sa-mi incheie asigurarea solicitata, motivand ca doar asa poate programul din calculator sa faca asigurari, si nu poate sa debifeze cea de-a doua asigurare impusa, situatie in care am insistat sa mi se faca doar Asigurarea Obligatorie Auto, spunandu-le ca a doua asigurare (impusa) este abuziva, insa pe fondul acestei argumentari venite din partea mea, in final am fost refuzat si nu mi s-a mai facut nicio asigurare, pe motiv ca pot sa merg in alta parte daca nu imi convine si ca sunt stresant..., situatie in care dna care facea asigurarile, nu are nicio obligatie sa imi faca asigurarea, ba mai mult, dna respectiva nu purta ecuson, iar cand am intrebat-o cum o cheama, a refuzat sa-mi spuna, motivand ca "o pot arata cu degetu', fiind dna de aicea" ! :)

Practic, raportat la situatia expusa mai sus, am ajuns sa nu mai pot circula cu masina in ziua urmatoare, deoarece asigurarea pe care o aveam expira in ziua in care am solicitat asigurarea la firma reclamata / care m-a refuzat.

Firma in cauza, nu este la prima abatere, iar in acerst sens am depus la Protectia Consumatorului un document de la o asigurare anterioara / dec. 2017, prin care am probat ca mi s-au restituit banii care mi-au fost luati abuziv pentru a doua asigurare, lucru mentionat de mine in scris pe chitanta si semnat / conform cu originalul de angajatul firmei de asigurari .

Ramane sa vedem si rezultatul !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Din descrierea dvs. rezulta ca de fapt nu ati fost informat cine este societatea care va solicitat datele personale (agent de asigurare, broker de asigurare sau asistent in brokeraj), nu a prezentat o legitimatie , va obligat ca odata cu RCA-ul sa cumparati si un alt produs, va obligat sa semnati un acord / consimtamant de prelucrare a datelor (inclusiv pentru marketing) si va fost ingradit dreptul de a obtine o asigurare RCA (care este obligatorie prin lege).

Cazul dumneavoastra ar trebui prezentat Autoritatii de Supraveghere Financiare, intrucat aceasta autoritate apara drepturile si interesele asiguratilor.

Tot aceasta institutie a emis si Norma 19/ 2016 prin care se prevede obligativitatea detinerii unei legitimatii, modelul de legitimație pentru personalul propriu al brokerilor de asigurare, asistenții în brokeraj persoane fizice , persoanele care desfășoară activitate de intermediere în cadrul asistentilor în brokeraj, persoane juridice, fiind stabilit in Anexa 3 a acestei norme.

Alte discuții în legătură

Litigiu asigurator-broker-asistent brokeraj gib gib Firma de brokeraj in asigurari este implicata intr-un dublu litigiu respectiv : 1.-Creditor - firma de asigurari - Debitor - firma de brokeraj in asigurari. ... (vezi toată discuția)
Dosar vatamare corporala si daune morale GFC GFC In data de 10.06.2014 am depus la societatea de asigurari EUROINS un dosar de dauna vatamare corporala si daune morale, urmand a fi contactata de la sediul ... (vezi toată discuția)
Dosar despagubire casco -legalitate solicitare fotocopii acte personale. nuti_m nuti_m Buna ziua. Am deschis un dosar de despagubire la o societate de asigurari cu capital romanesc, pentru despagubire in baza unei asigurari facultative ... (vezi toată discuția)