avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Organul fiscal a respins cererea de compensare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Organul fiscal a respins cererea de compensare

Buna ziua.
Rog un specialist in domeniul financiar sa ma ajute in rezolvarea unei teme pe care o am la materia de drept financiar. As incerca sa o rezolv singur dar din pacate termenul limita de predare se apropie si nu am gasit inca raspunsuri concludente in materialul didactic. Va rog fara rautati sau intepaturi gratuite, cine ma poate ajuta ma salveaza intr-o chestiune urgenta si voi fi profund recunoscator. Multumesc anticipat !

Speță
SC. CONSTRUCT SRL este o companie cu sediul în Sibiu, care acționează în domeniul
construcțiilor ceea ce face ca activitățile pe care le desfășoară să aibă un profund caracter sezonier.
În anul 2013, compania a efectuat lucrări la mai multe drumuri naționale în contul cărora a avut de încasat de la CNADNR suma de 600. 000 lei. Din această sumă a încasat în anul
2014 suma de 300. 000 lei, iar în 2015 alte 200. 000 lei.
În ianuarie 2016, se efectuează o inspecție fiscală, prilej cu care se constată că are de achitat diferențe de contribuții sociale în sumă totală de 300. 000 lei, sens în care, la data de 5 februarie 2016 se emite un raport de inspecție fiscală prin care se stabilește această obligație de plată în sarcina SC CONSTRUCT SRL.
La data de 1 martie 2016, debitoarea face cerere de compensare a creanțelor ce i se cuvin de la CNADNR cu creanțele de achitat stabilite prin raportul de inspecție fiscală, iar pentru diferență, la aceeași dată face o cerere de amânare la plată către organul fiscal competent, motivată prin faptul că a participat la o nouă licitație de lucrări pentru CNADNR și a căștigat licitația pentru lucrări în sumă de 500. 000 lei, ceea ce i-ar permite să își achite datoriile restante către bugetul asigurărilor sociale de stat, dar numai după ce încasează banii pentru lucrările ce urmează a fi executate. Pentru acest motiv indică în cererea de amânare la plată un nou termen de scadență după data de 1 octombrie 2016.
Organul fiscal respinge atât cerea de compensare cât și cererea de amânare la plată și emite un titlu executoriu pe care îl comunică debitoarei la data de 1 aprilie 2016.
Întrebări:
1. Care este suma pe care o are de recuperat organul fiscal de la debitoarea SC CONSTRUCT SRL, în condițiile în care a respins cererea de compensare formulată de către aceasta și care ar fi fost suma datorată de compania debitoare, dacă cererea de compensare ar fi fost admisă?
2. Dacă ați fi juristul companiei debitoare, ce acțiuni ați formula împotriva organului fiscal care a respins cerea de compensare și cererea de amânare la plată, dar care emite titlu executoriu și îl comunică? Indicați organele admininistrative și/sau jurisdicționale, respectiv instanțele competente să vă soluționeze cererile. Motivați în maxim 1 pagină.
3. Care ar fi fost termenul de scadență pentru suma de 300. 000 lei stabilită prin raportul de inspecție fiscală emis la data de 5 februarie 2016, dacă debitoarea nu ar fi făcut cerere de compensare și de amânare la plată?
4. Indicați toate instituțiile juridice (de natură procedural-fiscală) întâlnite în conținutul speței de mai sus și definiți-le!
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2018
george-neagu, moderator

Alte discuții în legătură

Ajutor speta DanielScorus DanielScorus Buna ziua. Rog un specialist in domeniul financiar sa ma ajute in rezolvarea unei teme pe care o am la materia de drept financiar. As incerca sa o rezolv ... (vezi toată discuția)
Insolventa 2014 juridicgrup juridicgrup Buna ziua, SC x SRL in calitate de creditor solicita dechiderea proceduri de insolventa(legea 85/2014) fata de SC Y SRL in calitate de debitor. Creanta in ... (vezi toată discuția)
Majorari de intirziere barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Ma aflu in urmatoarea situatie: In 2007 in situatia:FISA SINTETICA TOTALA ptr. neplata TVA de 10700, mi s-a calculat o dobinda de : 660 lei ... (vezi toată discuția)