avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata asigurare de sanatate ca PFA daca esti angajat ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata asigurare de sanatate ca PFA daca esti angajat in acelasi timp la o firma

-Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul 2003) ca PFA (persoana fizica autorizata). Am platit in toti acesti ani impozit pe venituri la ANAF. Sunt la zi.
-Am avut nevoie de o adeverinta de la CASMB pentru o spitalizare cu interventie chirugicala.
-Am primit de la Casa de asigurari de sanatate o instiintare ca am obligatia de a plati (cu multe penalizari) asigurari de sanatate din anul infiintarii PFA, conform Legii 95/2006 art. 257. De aceasta lege nu am aflat decat acum, nu am fost anuntat nici de ANAF nici de CASMB (CNAS) ca am de platit aceste asigurari. Suma este considerabila cu penalizarile aferente (depaseste chiar cifra ipmozitelor pe venit la ANAF) .
-Nu inteleg de ce sa platesc penalizari daca eu nu am fost avertizat si sunt asigurat de angajator pentru profesia de baza.
Adeverinta de la CASMB trebuia sa o solicite societatea care a facut platile in numele dvs.
Mergeti la CASMB la cei care au dosarul dvs. cu PFA-ul si de la care aveti instiintarea de plata cu contractele de munca ferme de la firmele unde le-ati incheiat, sau cartea de munca spre a dovedi ca ati platit ca si persoana asigurarea medicala dar nu din sursa de la PFA ci prin firmele unde ati lucrat.
Atentie acelasi lucru si procedura este si la casa de pensie.
-Multumesc. Dar chiar CASMB mi-a comunicat in scrisoarea cu impunerea la plata ca PFA (conf Legii 95/2006 art 257 alin 3) ca figurez la ei ca asigurat la firmele la care am lucrat si la cea la care sunt angajat. CASMB invoca legea 95/2006, care este fara echivoc de partea lor.
LEGEA nr. 95/2006:
Art. 257. – (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru
asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care
se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care
se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia,
aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturile din silvicultură pentru
persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
73
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi,
veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi /sau într-o formă de
asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri
de natura celor prevăzute la lit. a) - d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) – d) contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Mie mi se pare neconstitutional sa platesti de doua ori acelasi lucru.
Ce parere aveti?
Si mie mi se pare total neconstitutional. Dupa absolvirea studiilor universitare am primit autorizatie de traducator; autorizatie ce trebuia inregistrata la Finantele Publice ( nu sunt din Bucuresti). Am inregistrat autorizatia la Finante in 2005 si, de atunci, platesc anual o anumita suma acestei institutii. In acesti 5 ani, nici macar stampila de traducator nu mi-am facut, insa mergeam periodic si plateam "darile" la stat. In pofida acestor plati periodice, am primit ieri instiintare de la ANAF ca nu am platit CASS-ul in toti acesti ani si ca in maxim 15 zile de la primirea instiintari trebuie sa platesc aproximativ 1.000 euro. Sunt angajata cu contract individual de muca in Bucuresti; angajatorii platindu-mi CASS-ul la zi. Nici nu ma gandesc sa platesc suma mai sus mentionata statului, avand in vedere ca asigurarile mele de sanatate au fost platite de catre angajatori si pot demostra asta. Intrebarea mea este: eforturile mele de nu a plati pot avea succes sau ma voi lovi din nou de minunata legislatie din Romania?
Multumesc.
biliboc a scris:

Mie mi se pare neconstitutional sa platesti de doua ori acelasi lucru.
Ce parere aveti?


Nu platiti de doua ori acelasi lucru ci se impoziteaza din punct de vedere al CASS si acest venit. Exact cum platiti si impozitul de 16%: si la salariu, si la PFA. Pentru acela de ce nu va revoltati si nu-l declarati neconstitutional?
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2010
Iulian MANEA, Contabil

Alte discuții în legătură

Plata contributiei pentru asigurari de sanatate retroactiv ivanov cristina ivanov cristina Buna seara Intrebarile sunt pentru un PFA Legea privind plata CAS (contributia pentru asigurarea de sanatate) a fost data in anul 2009, acum ei imi trimit ... (vezi toată discuția)
Taxe sanatate aristel aristel am primit astazi 24.07.2008 o somatie de la casa de asigurari de sanatate sa platesc o cota de 6% din venitul pfa-ului . este legal ?mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)
Persoanele fizice autorizate plãtesc asigurãrile de sãnãtate de 2 ori? cornelia.timpau cornelia.timpau Buna ziua, Am infiintat un PF in anul 2004 pentru taximetrie, ieri am primit o adresa de la finante prim care mi se comunica faptul ca trebuie platite ... (vezi toată discuția)