avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Autoaccidentare cu victimă în timpul programului de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Autoaccidentare cu victimă în timpul programului de lucru (taximetrist). Vă rog să mă ajutați cu sfaturi, ce pot să pățesc în această situație?

Buna seara! Ma numesc Lucian, lucirez la o firma de Taxi ca Teximetrist.
In data de 04.07.2018 in jurul orelor 11.00 circuland pe o strada am observat in ultimul moment o gramada mare de bitum in banda mea de mers pe sosea, ne semnalizata deloc si am intrat in gramada (mentionez; ca era ziu, soare orbitor iar gramada era amplasata sub un copac la umbra si era recent turnat soseaua, asfaltul cu gramada de bitum aveau acelas culoare si find la umbra nu am putu sa il observ la timp) in urma impactului sa soldat cu avarii la masina si mam lovit la cap de parbriz , in acelas zi mam prezentat la Politie sa anunt evenimentul si sa obtin autorizatie de reparatie a masini, in acelasi zi seara datorita durerilor mam prezentat la spital UPU pt control medical cei de la upu au anuntat politia, si am obtinut de la medicul de familie Concediu Medical (01 boala obisnuita) 6 zile.
Azi 06.07.2018 de la munca au chemat ITM, am fost chemat la munca sa dau declaratie in fata ITM mi sa spus ca sa deschis un dosar de cercetare la ITM. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, nu stiu cum sa procedez in acest caz, ce pot sa patesc in aceasta situatie?
Va multumesc anticipat!. O seara placuta!
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Raluca Siman Traduceri , Traducator autorizat 22:20, 11 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind angajat, dvs. trebuia sa comunicati evenimentul produs sefului direct, iar angajatorul sa-l comunice la ITM.
Evenimentul produs in timpul programului de lucru se incadreaza ca accident de munca si se cerceteaza, pentru cazul dvs., de o comisie numita prin decizai angajatorului. Se intocmeste dosar de cercetare, se stabilesc cauzele producerii evenimentului si responsabilitati.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza formularul FIAM.
Concediul primit de dvs. va fi schimbat in cod de AM, prin grija angajatorului.
Daca veti fi gasit responsabil de producerea evenimentului puteti fi sanctionat de catre angajator conform prevederilor din Regulamentul de ordine interioara al firmei.
Angajatorul poate sa va impute reparatia masinii daca veti fi gasit unic responsabil de producerea evenimentului rutier.
Va multumesc pt timpul acordat si ajutor!. Imedeat dupa ce sa intamplat evenimentul am anuntat pe angajatorul meu si cu el am fost la politie sa declar evenimentul, dar atunci nu am spus nimic ca ma doare capul, numai seara mam dus la spital ca ma durea capul tare si aveam simtome specifice TCC, miam anuntat angajatorul ca am fost la spital si ca am concediu medical azi, dupameaza a venit ITM. Mentionez ca in masina eram numai eu singur, singura victima sunt eu. In urma inceperi cercerarilor se deschide un dosar penal pe numele meu? sau ce se poate intampla? pot sa am pretentii de depagubire impotriva Lucraturului de drum care efectueaza lucrari pe acea strad?. Va multumesc!.
Buna dimineata! In situatia prezentata de mai sus se poate intocmi dosar penal impotriva mea?
va multumesc anticipat!.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Politia trebuie sa cerceteze evenimentul rutier si sa intocmeasca un proces verbal. Nu cred ca este cazul sa se deschida un dosar penal, neexistand alte victime si presupun ca u veti primi prea multe zile de concediu medical.
In PV intocmit de politie si in PV de cercetare AM, posibil sa se mentioneze drept cauza a producerii evenimentului si semnalizarea necorespunzatoare/ inexistenta dupa spusele dvs. a gramezii de asfalt/ pamant/ pietris. Pot fi si mentiuni legate de condusul preventiv al soferului.
Daca singura cauza pentru producerea evenimentului rutier este lipsa semnalizarii aveti posibilitatea sa deschideti actiune in instanta impotriva firmei care efectua lucrari la drum si sa cereti daune materiale si/ sau daune morale.
Multumesc frumos pt raspuns!.

Alte discuții în legătură

In cazul unui accident rutier la locul de munca patronul te poate ... Sebi200 Sebi200 In cazul unui accident rutier la locul de munca patronul te poate obliga să plătești daune (vezi toată discuția)
Accident rutier la sfarsitul programului imbroserv imbroserv Atunci cand un angajat al unei unitati militare, produce un accident rutier cu victima decedata , dupa terminarea programului, poate fi tras la raspundere si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca cadarg cadarg Am avut un accident de munca in urma caruia am stat internat 12 zile in spital iar in continuare mai am de stat pentru recuperari ate 21 zile si poate vor mai ... (vezi toată discuția)