avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Partea vătămată în medierea penală: este bine să ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Partea vătămată în medierea penală: este bine să accept recuperarea prejudiciului în trei tranșe, la trei termene diferite?

Este bine sa accept recuperarea prejudiciului (in caz de inselaciune) in trei transe la trei termene diferite, propusa de mediatorul angajat de cel care m-a inselat acum trei ani si fata de care s-a demarat procedura penala si apoi civila? Sau este doar o modalitate de a tergiversa lucrurile si de
a scapa de raspundere? Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 17:22, 23 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce stadiu este dosarul?
Ancheta penala care face obiectul dosarului penal numarul 6085/P/2015 inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Targul Mures este in faza de cercetare la I.P.J. Mures Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Mures.
Mediatorul partii vatamatoare sustine ca acesta doreste sa plateasca prejudiciul astfel:
Prima transa pana la 5.08.2018, a doua pana la 5.09.2018 si a treia pana la 5.10.2018. Mai mentioneaza ca neachitarea unei singure transe pana la data scadenta duce la pierderea sumei de bani achitata iar procesul penal se reia conform procedurilor legale, urmand ca eu sa ma oblig ca dupa plata integrala a sumei prejudiciului sa semnez acordul de mediere si procesul verbal de inchidere a medierii. Acum ma pune sa semnez un angajament de plata. Am cerut mediatorului ca plata sa se faca intr-o singura transa, (la noi fiind vorba doar de 3 mii lei) dar rezuza pe motiv ca sunt mai multe parti vatamate si ca nu are bani pe loc pentru acoperirea tuturor prejudiciilor (celelalte fiind mai mari). Daca ajungem in instanta, sansa sa ne recuperam banii este zero, daca face inchisoare, nu va mai achita prejudiciul si ca medierea are efect doar pana la citirea actului in instanta. Cu multumirile de rigoare, ce fac in continuare? Accept sau nu?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mediatorul este mediatorul ambelor părți și nu doar al autorului faptei , sau partea vătămătoare, cum spuneți. Este și mediatorul dvs. și este neutru și imparțial. Eu opinez că aveți șansa de a vă recupera prejudiciul, chiar dacă nu integral imediat, ci în tranșe. Într-adevăr, nu trebuie să se aștepte citirea actului de sesizare a instanței, pentru ca acordul de mediere încheiat să își producă efectul dorit .
Va multumesc. Astfel, el va fi obligat de lege sa respecte termenii platilor, nu doar va tergiversa lucrurile, aratandu-si buna intentie cu aceasta mediere? Sau mai rau? Datorita medierii scapa de urmarirea penala si de obligat sa plateasca va trebui un alt proces civil? Si acest mediator nu ar trebui sa vorbeasca cu noi face-to-face si sa ne lamureasca, nu doar sa ne trimita mail-uri cu documente pe care sa le semnam? Ma iertati, va rog, dar dupa trei ani de la comiterea inselaciunii si numeroase declaratii si drumuri facute pe la toate sectiile de politie unde am fost chemati, tot noi suntem nevoiti sa ne aratam buna credinta si sa ingaduim faptuitorului!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2018
basanti, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu doar se vor tergiversa lucrurile, practic, pe acest făptuitor îl va ajuta efectiv depunerea acordului de mediere. Ori, din câte am înțeles, abia după achitarea integrală a datoriei veți semna acordul de mediere. Astfel, făptuitorul va scăpa de procesul penal, iar dvs. veți redobândi ceea ce ați pierdut. Este o soluție pentru ambele părți și un rezultat echitabil. În final, fiecare parte din mediere va obține ceva: dvs. vă veți recupera prejudiciul iar inculpatul va rămâne în libertate. Eu cred că veți fi chemat la biroul mediatorului pentru a discuta și pentru a semna documentele încheiate de acesta. Probabil acum este doar o etapă prealabilă procedurii propriu zise a medierii.

Alte discuții în legătură

Mediere penala Marianmatee Marianmatee Buna ziua, Am facut medierea penala in.care am recuperat.un sfert.din paguba restul.cu.promisiune pt urmatorii.doi.ani! Ideea este.ca.nu am.avut ... (vezi toată discuția)
Acordul de mediere, posibila portita pentru invinuit dree dree Buna seara. Am o verisoara in urmatoarea situatie: La inceputul anului 2012 a fost inselata, cu o suma considerabila de bani, de catre un individ. A depus ... (vezi toată discuția)
Impacare - inselaciune georgetoma georgetoma Buna ziua. Am o nelamurire. Un amic este cercetat pentru inselaciune si doreste sa se impace cu victima doar ca acesta este arestat preventiv. Daca victima va ... (vezi toată discuția)