avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de Odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de Odihnă

Bună ziua... Lucrez într-un salon, program 1/1zi,cartea de muncă plătită la 8 ore... Cu toate ca în contractul de muncă figurez cu drept la Concediu Odihnă 21 zile lucrătoare, mai nou concediul se calculează la nr. de ore... Ex... La 1zi de 12 ore(de muncă) am...1zi și jumătate... Întrebarea e.... nu e ziua lucratoare(fie ca e de 8/12ore)? Mai nou Concediul Odihnă așa se calculează... La 2 zile lucrătoare de 12 ore, ne ia 3 zile de cocediu? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Mandyna, utilizator
Nu ! Nu este nimic incorect !
codul muncii spune:
art 144 (2) dreptul la concediu anual nu poate forma obiectul unei cesiuni, renuntari sau limitari
art 145 (1) durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare

Domnule Viorel din ce articol de lege spuneti ca , concediul se calculeaza proportional cu orele de munca?
multumesc
Cred ca nu lecturam aceiasi versiune de Cod al Muncii . Art 145 are 3 alineate.
ART. 145 Codul Muncii alin (2)
(2) Durata efectivã a concediului de odihnã anual se stabileşte în contractul individual de muncã, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordã proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.

Deasemenea, mergem pe logica in ideea ca legile au o logica. Cheltuiala salariala este cheltuiala deductibila si in consecinta aceasta cheltuiala trebuie acoperita de venituri sau prestatii care contribuie la venituri. In concediul de odihna omul primeste bani, fara a realiza sau a contribuii la realizarea de venit. Da ? Daca se intampla acest lucru, este evaziune fiscala.
Apoi presupunem cazul sinistru in care un angajat isi ia concediu integral dupa 1 luna dela angajare, vine inapoi si isi da demisia, se duce in alta parte si dupa o luna face acelasi lucru.....si tot asa. Ce-i asta ?
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
viorel55, utilizator
1. Art.145 C.mun. - actualizat iunie 2018
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.

(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile.
----------
Alin. (2) al art. 145 a fost modificat de pct. 4 al art. I din LEGEA nr. 12 din 20 ianuarie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 52 din 22 ianuarie 2015.

2. CO se calculeaza proportional cu perioada lucrata (zile lucrate).

Decizia 760/2014 a CCR (pct. 31-32).

"31. Curtea reține că dispozițiile criticate, care modifică art. 145 alin. (2) din Codul muncii, nu mai prevăd expressis verbis noțiunea de "proporționalitate" a concediului de odihnă cu activitatea prestată, din motive de tehnică legislativă, deoarece aceste dispoziții trebuie să se coreleze cu cele nou- introduse la alin. (4) ["La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată"] și la alin. (6) ["Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual și în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține, în condițiile legii, pe întreaga perioadă a anului calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."] Așadar, prin completarea art. 145 cu alin. (6), legiuitorul a introdus obligația angajatorului de a acorda concediu de odihnă anual în situația în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic. Or, dacă s-ar fi menținut noțiunea de "proporționalitate" în alin. (1), aceste dispoziții nu s-ar fi corelat cu cele ale alin. (6).

32. Prin urmare, și după intrarea în vigoare a prevederilor criticate, durata concediului de odihnă se stabilește în funcție de activitatea prestată într-un an calendaristic, cu excepțiile prevăzute strict și limitativ de lege. Dispozițiile criticate nu conduc la eliminarea cerinței proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată, astfel cum susțin autorii obiecției de neconstituționalitate, ci principiul proporționalității concediului de odihnă cu activitatea prestată - pro rata temporis - urmează să se aplice în continuare, iar perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată. Numai în cazurile în care incapacitatea temporară de muncă se menține pe întreaga perioadă a anului calendaristic, concediul de odihnă se acordă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care angajatul s-a aflat în concediu medical."
domnule Cornel Vasile as fi tare recunoscatoare sa imi spuneti daca raspunsul domnului Viorel este corect.ma confrunt cu aceeasi situatie si as dori sa stiu.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu 8 ore? decizie internă absurdă Shawl Shawl Va salut. La munca concediul de odihna sau medical este calculat la zi (24h) sau un anumit numar de ore? Noile reguli interne ne obliga sa recuperam 4h ... (vezi toată discuția)
Zile concediu proportional cu zile lucrate din an calendaristic Rudolf12 Rudolf12 Buna ziua, Va rog as dori la Art 146 din CM ca zilele de concediu se calculează proportional cu zilele lucrate intr-un an calendaristic. Am gasit o adnotare ... (vezi toată discuția)
Co dupa ccc ycetic ycetic Buna seara. Am revenit la serviciu dupa CCC de 2 ani, in luna septembrie. Pentru restul anului beneficiez de CO intreg sau proportional cu zilele lucrate? Am ... (vezi toată discuția)