avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce sfat imi dati?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce sfat imi dati?

Locuiesc intr-un oras de provincie la casa, iar vecinul meu de gard , acum vreo 3 saptamani si-a ridicat un alt gard intr-o perioada cat eu am lipsit de acasa. cand am revenit, am vazut ca si-a facut gardul intrand vreo 5 mentri pe terenul meu.
in acest caz, in care vecinuil si-a facut gardul pe terenul meu, ce actiune in instanta sa fac: de revendicare sau de granituire care ar fi diferenta?
Vecinul nu doreste sa isi mute gardul cum sunt actele ci vrea sa mergem in instanta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 15:50, 5 Noiembrie 2009
PUTETI FACE O ACTIUNE IN CARE SA SOLICITATI ATAT GRANITUIREA CAT SI REVENDICAREA IMOBILIARA, IN SITUATIA IN CARE SE CONSTATA, PRINTR-O EXPERTIZA EFECTUATA IN CAUZA, FAPTUL CA VECINUL OCUPA DIN TERENUL DVS.
GARDUL ESTE CONSTRUIT CU AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE?
Actiune in granituire.

Existenta sau inexistenta delimitarii proprietatilor.

In principiu granituirea reprezinta o operatie de determinare prin semne exterioare a limitelor dintre doua proprietati vecine. Actiunea exercitata cu scopul stabilirii traseului real pe care trebuie sa il urmeze hotarul este intemeiata pe dispozitiile art. 584 din Codul civil.
De aici rezulta ca granituirea, menita sa apere dreptul de proprietate, se poate dispune atat in cazul inexistentei unei delimitari intre proprietati, cat si in situatia in care astfel de semne exterioare exista, dar sunt contestate de parti.
Totodata este necesar ca o granituire dispusa prin hotarare judecatoreasca sa rezolve contestatiile si pretentiile partilor cu caracter revendicativ dar sa tina seama si de transformarile produse in configuratia terenurilor din cauze care nu le sunt imputabile, pentru a se asigura o folosinta utila a proprietatilor.

nu cred ca are autorizatie, era obligatorie?

va multumesc
buna ziua!
sa introduceti o actiune cu 2 capete de cerere:
-actiune in revendicare= actiunea prop neposesor imoptriva posesorului neproprietar
-granituire=actiunea prin care reclamantul cere instantei sa determine linia de demarcare a 2 prop.
noisette a scris:

nu cred ca are autorizatie, era obligatorie?

va multumesc

In mod normal,cred ca este necesara si o autorizatie de constructie,cu toate ca este vorba doar de un gard.;)

Alte discuții în legătură

Suprapunere de terenuri Cristycheia Cristycheia In 2013 am cumparat un teren in Prahova, cu toate actele in regula, inclusiv proces verbal de trasare. Ulterior am obtinut o autorizatie de constructie pentru ... (vezi toată discuția)
Anularea titlului de proprietate sammy44 sammy44 Tatal meu detine un titlu de proprietate al mamei sale defuncte , insa de curand a gasit un act de vanzare cumparare al mamei sale care are o suprafata mai ... (vezi toată discuția)
Stabilirea hotarului Racheru Liviu Racheru Liviu cum trebuie procedat , pas cu pas , ptr. a putea stabili hotarul cu un vecin in urma unei hotarari judecatoresti. Vecinul si-a amplasat un gard din plasa de ... (vezi toată discuția)