avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negociere CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negociere CCM la nivel de unitate

Daca la nivelul aceleasi unitati, s-au constituit doua sindicate reprezentative, patronul este obligat sa negocieze semnarea CCM in acelasi timp cu amandoua sindicatele, sau le poate cere sa se puna de acord asupra solicitarilor, si sa negocieze cu un reprezentant comun? Ce se intampla daca cele doua sindicate solicita lucruri diferite si nu se ajunge la un consens?
multumesc
Cel mai recent răspuns: mcbota , utilizator 14:13, 25 Mai 2011
patronatul negociaza si incheie CCM su sindicatul reprezentativ. reprezentativitatea este constatata de judecatorie. vedeti legislatia privitoare la dreptul muncii, in speta negocierea si incheierea CCM, si cea privitoare la sindicate.
da, acest lucru este clar. Problema este ca pot exista simultan in aceeasi unitate doua sindicate reprezentative, unul pentru un punct de lucru (sa zicem fabrica) si altul pentru alt punct de lucru. Un sindicat poate dobandi reprezentativitate prin asociere, celalalt la fel, sau prin numar de angajati. In aceasta situatie, patronul va avea doi parteneri cu care sa negocieze acelasi CCM? cum facem in aceasta situatie, mai ales daca cele doua sindicate nu cad de acord pe anumite puncte?
~ Conținut șters la cerere ~
Pot indeplini conditiile de reprezentativitate max.3 organizatii sindicale din unitate.Reprezentativitatea se stabileste prin hotarare judecatoreasca.
Organizatiile reprezentative participa le negociere si este problema lor sa vina cu un punct de vedere comun. Angajatorul nu poate purta negocieri cu fiecare organizatie.
Codul Muncii Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.

Cadrul legal este Lege nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă

Alte discuții în legătură

Negocieri sindicale acilutim acilutim daca sunt doua sindicate in cadrul aceleiasi firme, care va participa la negocierile ccm ? (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate Alina Pene Alina Pene Administratorul poate face parte din comisia de negociere a CCM la nivel de unitate? Nr. reprezentantilor salariatilor trebuie sa fie egal cu nr. membrilor ... (vezi toată discuția)
Negociere ccm- unitate sindicalistul sindicalistul care este termenul maxim pentru negocierea unui contract colectiv de munca ??????????????? este vreo prevedere in acest sens????????????? (vezi toată discuția)