avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua,
Sunt angajata la o firma privata si acum am descoperit ca pe perioada 01.10.2009-21.10.2009 firma refuza sa ne plateasca din motive ca nu are cum sa justifice zile din perioada respectiva.
In data de 28.09.2009 am primit preaviz de incetare a contractului de munca , plus plata unui salariu compensatoriu, urmand ca in data de 28.10.2009 firma sa ne trimita adeverinta si cartea de munca pentru a intra in somaj.
In data de 22.10.2009 firma se hotareste brusc ca punctul de lucru unde suntem noi nu se mai inchide si incepem lucrul. Cand am vb. cu mamagerul de zona in data de 22.10.2009 ne-a spus ca vom fi platite normal ( ca si cum am fi fost la serviciu ) dar surpriza a venit acum la intocmirea stalelor de plata cum ca nu au cum sa justifice acea perioada.
Intrebarea mea este : ESTE POSIBIL CA O FIRMA PRIVATA SA TE PUN IN CONCEDIU FARA PLATA FARA CA TU SA FII ANUNTAT IN PREALABIL? SAU SA FI FACUT O CERERE IN ACEST SENS?
Eu pentru aceea perioada am un concediu medical si o internare in spital) 05.10.2009-21.10.2009), dar nu le-am prezentat deoarece doream sa ies in somaj la aceeasi data cu colegele mele. CREDETI CA MAI POT FACE CEVA CU ACEL CONCEDIU MEDICAL?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 16:28, 6 Noiembrie 2009
Concediile medicale au termen de prescriptie 3 ani, deci puteti sa duceti fara probleme la societate certificatul medical. Oricum, nu ati intarziat prea mult pentru ca trebuia sa-l aduceti pana pe 5 noiembrie ptr. intocmirea statului de plata pe octombrie.
Pentru concediu fara plata trebuie sa existe o cerere din partea dvs in acest sens.
Puteti prezenta in acest moment concediul medical pe care il aveti si problema este rezolvata.
Cum sa justifice si ce sa justifice.
Nu se poate ca o firma sa dea concediu fara salariu in absenta unei cereri semate de angajat aprobate de angajator.
Comunicati managerului acelei companii ca in aceasta perioada, poate aplica prevederile OUG nr.28/2009 respectiv somaj tehnic 75% din salariu, fara obligatii fiscale aferente, oricum este un cost mai mic decat sa va plateasca salariile si evita si situatia abuziva si ilegala prin care v-ar fi bagat in CFP. Pentru dumneavoastra este o varianta buna deoarece neplatind darile salariul net, va fi aproximativ acelasi ca atunci cand ati fi lucrat.

Inteleg ca ati primit acel salariu compensatoriu? Daca da....atunci se chiama sume necuvenite si aveti obligatia sa-l rambursati, deci uite si banii pentru perioada aceasta.=D>

Concediul medical puteti sa-l puneti in plata , este dreptul dumneavoastra.....chiar daca ati depasit data de 05.11.2009.

Succes !
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
Gabriel George Mocanu, Consultant resurse umane
Daca ati primit preavizul pe data de 28.09.2009 inseamna ca timp de 20 de zile lucratoare trebuie sa va plateasca 8h/zi(incepand cu 29.09.2009 - 26.10.2009).
Pe 22.10.2009 societatea revine asupra decizie de a va concedia, ceea ce inseamna ca incepand cu 23.10.2009 trebuie sa va prezentati la servici.
Ce perioada nu poate fi justificata?
Inteleg ca daca preavizul decurgea normal si incetati activitatea pe 27.10.2009 nu erati platita pe perioada de preaviz pt ca nu exista dovada, dovada a ce? cand legea spune clar ca vi se platesc toate drepturile pe perioada de preaviz,
Ultima modificare: Vineri, 6 Noiembrie 2009
titiana, utilizator

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)
Recuperarea banilor de garantie - help- szidonia szidonia o sa intru in somaj incepand cu luna noiembrie acum sunt in preaviz de 20 de zile.este adevarat faptul ca in timpul preavizului 4 ore pe zi trebuie lucrate in ... (vezi toată discuția)
Reincadrare in munca din cic - nu mi se respecta contractul de munca iza_corbu iza_corbu Buna seara, in primul rand imi cer scuze ca va cer din nou ajutorul, dar nu stiu cu sa ma adresez. Problema este urmatoarea: -sunt angajata cu ... (vezi toată discuția)