avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... N m 1588 art 6 f/legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

N m 1588 art 6 f/legea 230/2007

Această normă metodologică poate stabili plata cheltuielilor comune prin adunare generală, adică se împarte pe nr de apartamente?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:25, 7 Septembrie 2018
Suportarea cheltuielilor comune poate fi stabilită prin raportare la proveniența acestora / la ceea ce semnifică
Reparații pe casa scării,cum se împart cheltuielile
Mulțumesc
Pe cota parte.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Repartizarea cheltuielilor parti comune imobil de locuit in comun se realizeaza in temeiul disp in vigoare respectiv L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
Adunarea generala a membrilor proprietari nu are autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor in vigoare
Reparatiile parti comune se repartizeaza conform disp HG nr 1588/2007

Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor

Art. 32. - (1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.

(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului. Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul reparatii comune la canalizare exterioara... ftrandafir40 ftrandafir40 Buna ziua ! De curand am cumparat un apartament intr-un bloc cu 7 apartamente pe scara,si ulterior am aflat ca sunt probleme la coloana de canalizare,si ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuieli parti comune scara bloc cosmin910 cosmin910 Buna ziua! As dori sa stiu, legal, cum se impart cheltuielile comune pe scara? Adica curentul pe scara, curatenia, amortizorul de la intrare cand se schimba, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am cerut primariei un punct de vedere in privinta ... caradis caradis Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in privinta faptului ca o asociatie a hotarat prin Adunare generala ca reparatiile sa se imparta pe scari, la ... (vezi toată discuția)