avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in privinta ...

Buna ziua. Am cerut primariei un punct de vedere in privinta faptului ca o asociatie a hotarat prin Adunare generala ca reparatiile sa se imparta pe scari, la comun fiind doar terasa subsolul si terasa blocului. Raspunsul primariei a fost unul foarte clar : Nu se poate decide in adunarea generala asa , reparatiile la partile comune fiind suportate de catre toti propietarii(toate scariile ) .Din experienta stiu ca majoritatea blocurilor au decis sa isi suporte cheltuielile impartite pe scari. As dori si alte puncte de vedere . Multumesc
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 20:29, 5 Martie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adunarea generala a membrilor proprietari nu detine autoritatea si competenta sa dispuna hotarari contrare dispozitiilor legale in vigoare
Reparatiuile la partea comuna de imobil de locuit in comun se repartizeaza in conformitate cu disp L nr 196/2018 tuturor proprietarilor functie de cota indiviza
Alt mod de repartizare contravine dispozitiei in vigoare
Multumesc . Asa mi-au raspuns si cei de la primarie...dar eu nu vad contrar legii daca adunarea hotareste la cererea propietarilor ca reparatiile la partile comune care apartin doar unei scari sa fie suportate doar de scara respectiva. Daca acestea se pot delimita ...de ce sa nu fie impartite astfel. Legea se refera la faptul ca nimeni nu este exceptat de la plata reparatiilor ...avand in vedere ca mai sunt unii care si-au pus centrala si nu vor sa mai participe la reparatiile la coloana de apa calda.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate hotari adunarea generala acolo unde exista deja dispozitii legale.

Despre parti comune exclusive (care apartin doar unora dintre proprietari si, bineinteles doar ei vor fi pusi la plata cheltuielilor generate de aceste parti) scrie si in legea 196/2018 :
Articolul 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...............
p)parti comune - partile din cladire si/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietati individuale si sunt destinate folosintei tuturor proprietarilor sau unora dintre acestia, precum si alte bunuri care, potrivit legii sau vointei partilor, sunt in folosinta comuna.

Art. 654 alin 2 din codul civil spune exact cum se repartizeaza cheltuielile generate, bunaoara, de aceste parti comune exclusive:
"Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă."

Deci cheltuielile generate de partile comune de pe o scara, sau de pe un tronson (coloane de alimentare sau evacuare apa) nu pot fi suportate decit de coproprietarii care sunt deserviti de aceste parti comune.

Nu trebuie organizata o AG sa hotarasca acest lucru, din moment ce exista suficient text de lege.

Iar primaria respectiva sa-si vada de alte lucruri, caci nu cunoaste nici legea asociatiilor de proprietari, nici codul civil. Punctele de vedere ale unui compartiment din primarie nu sunt izvor de drept. Asta ar mai lipsi !
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2021
latka, moderator
Multumesc mult .
Buna ziua din nou . Art 48 din legea 196/2018 la alin (5)"Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) - (4), obligă toți proprietarii să
participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile
de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor
transformate sau create."
Este clar ca nici un proprietar nu este exceptat de la plata cheltuielilor dar conf acestui articol Adunarea generala stabileste proportiile .... Faptul ca reparatiile se repartizeaza functie de scara la care au loc nu inseamna ca ele nu sunt distribuite pe cota parte la toti prorietarii acelei scari .

Alte discuții în legătură

Reparatie facuta doar pe jumatate de catre asociatie. redscouser redscouser Buna ziua. Presedintele unei asociatii a convocat proprietarii de pe un tronson sa le aduca la cunostinta ca trebuie schimbata coloana de incalzire ce ... (vezi toată discuția)
Cota parte cheltuieli bloc Adrianro2019 Adrianro2019 Cota Parte Cheltuieli Bloc Daca într-un bloc cu 4 scări la o scară se fac reparații, de orice natură, fie că sunt conducte, fie că este o ușă de la ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc? calinn_g calinn_g Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator ... (vezi toată discuția)