avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Perimare in apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Perimare in apel

Un dosar aflat in faza de apel , suspendat pentru lipsa partilor timp de 1 an, poate fi perimat din oficiu?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:21, 14 Noiembrie 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin art.248 C.proc.civ., legiuitorul stabileşte că orice cerere de chemare în judecată, contestaţie, apel, recurs, revizuire şi orice altă cerere de reformare sau de revocare se perimă de drept, chiar împotriva incapabililor dacă a rămas în nelucrare din vina părţii timp de un an în materie civilă sau şase luni în materie comercială.

Potrivit art.252 alin.1 teza I C.proc.civ., perimarea se constată din oficiu sau la cererea părţii interesate, iar conform alin.2 al aceluiaşi articol, perimarea poate fi invocată şi pe cale de excepţie, în camera de consiliu sau în şedinţă publică .

Aşadar, pentru a constata perimarea, instanţa din oficiu sau la cererea părţii interesate ori, în condiţiile art.45 C.proc.civ., a procurorului, va repune cauza pe rol şi va dispune citarea părţilor. Dacă după împlinirea termenului de perimare s-a fixat termen de judecată, perimarea poate fi invocată pe cale de excepţie, de către instanţă din oficiu, de către partea interesată sau de către procuror. Întrucât perimarea este reglementată prin norme de ordine publică, excepţia poate fi invocată oricând în cursul judecăţii. Totuşi, perimarea cererii de chemare în judecată nu poate fi ridicată pentru prima oară în instanţa de apel (art.252 alin.3 C.proc.civ.). Deci, dacă perimarea nu a fost invocată în faţa primei instanţe sancţiunea se acoperă şi hotărârea nu mai poate fi desfiinţată pe motiv că se împlinise termenul de perimare înainte de pronunţarea ei .
Speta este:
Apel la Curtea de apel, cu depunere cerere motivata, cu mentiunea dreptului de a mai depune probe si precizari scrise pana la primul termen de judecata.La termen, instanta constata lipsa partilor si lipsa mentiunii de judecare in lipsa.Apelantii nu au primit citatiile si probabil s-a considerat procedura indeplinita pe baza mentiunii factorului postal "afisat la domiciliu".Se suspenda cauza pentru constatarile aratate.Peste 17 luni de la suspendare, se citeaza apelantii (probabil si parata) pentru un termen cu motiv perimare.
Se poate respinge perimarea pentru lipsa de procedura la data suspendarii?
Sedinta stabilita prin termen de catre instanta,avand ca subiect perimarea, este pur informala?
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exceptia perimarii e una de procedura , absoluta, peremptorie-dirimanta , tinde la respigerea actiunii.
Odata ce partile nu au justificat un interes in vederea sustinerii actiunii , timp de 1 an , in materie civila , instanta de judecata va putea invoca din oficiu exceptia perimarii.(cu mentiunea ca nu poate fi ridicata pentru prima oara in etapa apelului )
Speta: fond-tribunal,apel CA.Nu a fost ridicata exceptia de perimare pe fond.Intrebarea este de ce instanta CA invoca totusi din oficiu perimarea?

Alte discuții în legătură

Constatare perimarii bamac bamac Am o intrebare in legatura cu procedura perimarii in materia litigiilor de munca. Exista un dosar pe rolul C. de Apel care a fost suspendat la data de ... (vezi toată discuția)
Perimarea este stabilita din oficiu sau se cere? sejc sejc La 10martie 2010 intr-un proces de fond funciar instanta de recurs a hotarat suspendarea pe motiv ca unul din mostenitorii recurentului decedat dupa ce a ... (vezi toată discuția)
Art.249 cpc Dahrma Dahrma Daca isi face cineva timp sa-mi explice ce vrea sa spuna art 249 alin.2 CPC despre perimare.Ce inseamna perimare? Multumesc (vezi toată discuția)