avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se calculează perioada de probă, doar zilele ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se calculează perioada de probă, doar zilele lucrate?

Deci sunt intr-o situatie foarte urata. M-am angajat pe 27.08.2018 la o scoala ca profesor. Mie mi-au spus ca pot sa-mi aleg nr de grupe si orele la care sa vin zis si facut, In contract scrie 15 zile de proba si 20 de zile preaviz.Contractul este pe perioada determinata de pe 27.08.2018 pana pe 2.02.2019. Contractul este de pe 27.08, dar orele propiu zise de predare incep de luni 24.09. In intervalul dintre 27.08 si 24.09 a fost perioada de demo-uri in care cei care doreau sa devina studenti la cursurile respective veneau sa vada cum sta treaba. Din toata perioasa aceasta am avut niste date in care trebuia sa ne ducem, dar nu era obligatoriu sa fim tot care vom preda. Din toata perioada aceasta la demo-uri am fost cam 12-13 zile. Acum intreb cum se calculeaza perioada de proba? Pe zilele lucrate efectiv sau toata perioada de cand a inceput contractul?
Eu vreau sa renunt pentru ca mi-au facut o faza foarte urata. Mi-au zis atunci cand am semnat si inainte ca ne putem alege nr de grupe si orele la care sa venim am si martori. Noi trebuiasa fim 4 profesori si ieri dupa ce a facut grupele 2 dintre noi am luat grupe dupa amiaza si mai ramasesera grupele de dimineata pe care le lua altcineva, cea de-a patra persoana care trebuias a vina. Azi vine acea persona si spune ca nu mai vine si nu semneaza contractul si ne instiinteaza sefa noastra ca va trebui sa luam si acele grupe de dimineata. In contract scrie ca trebuie sa indeplinesc minimul de 5 ore pe saptamna si mi-am ales grupe astefel incat sa merg pe minim. Eu nu pot merge dimineata pentru ca am facultate si daca lipsesc inseamna auto picarea anului pentru ca am foarte multe laboratoare.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:54, 22 Mai 2023
Perioada de proba incepe de la data semnarii contractului.fiind pe contract determinat nu aveti nevoie de preaviz.puteti sa va adresati inspectoratului scolar la care v-ati angajat sau la i.t.m.
Pai eu de cand am inceput contractul nu am lucrat in fiecare zi, Doar vreo 12 asa. Deci doar acelea conteaza se pun ca perioada de proba?
Da sigur ca se pun.conteaza DATA SEMNARII CONTRACTULUI.vorbiti la inspectorat si incercati sa le spuneti problema,poate obtineti totusi intelegere.
aceasta este o scoala privata doar pe asa ceva, un centru care are ca radacina Ungaria.
Deci teoretic daca nu am lucract 15 zile si chiar daca a trecut cam o luna de la angajare, eu tot in perioada de proba as fi din cate inteleg de la dumneavostra si as putea sa dau demisia fara preaviz.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Perioada de proba incepe sa curga de la data de 27.08.2018.

2. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul ... nmg30 nmg30 Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul loc de munca din 01.07.2022. Au trecut cele 90 zile considerate perioada de proba. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Nerespectare preaviz dupa demisie Madalinaioana11 Madalinaioana11 Buna ziua, Mi-am dat demisia pe data de 1 a lunii si au refuzat propunerea de a pleca in 10 zile de preaviz. Ma obliga contractual la 20 zile. Mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Preaviz la locul de munca Andrei1011 Andrei1011 Buna ziua Vreau sa plec de la locul de munca insa superiorul direct nu vrea sa ma lase sa plec mai repede de 20 de zile in preaviz. Practic vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)