avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru creșterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru creșterea copilului

Sunt in străinătate și soția a născut aici si acum intenționez să revin in tara. Am lucrat mai mult de 12 luni in ultimii doi ani pot beneficia în romania de concediul pentru creșterea copilului? Este primul copil.Ce pași pot urma?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:00, 17 Octombrie 2018
În tara nu puteți beneficia de indemnizația pentru CCC daca în ultima perioada dinaintea nașterii copilului nu aveți realizate venituri supuse impozitului pe venit
Daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului aveti 12 luni venituri din salarii (in Romania sau in UE) veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
Dar in perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa locuiti in Romania, impreuna cu copilul.
Bună ziua! Multumesc foarte mult! Imi puteți spune ce pași pot urma si ce acte am nevoie să aduc din străinătate și care este perioada limitata pentru înființarea dosarului. Multumesc anticipat!
Din starinatate va trebuie sa aduceti : copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autoritățile competente străine sau române, tradusă și legalizată, care să ateste perioadele în care au fost realizate activități profesionale și care sunt totalizate conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, denumit în continuare Regulamentul nr. 883/2004 și ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și veniturile aferente acestor activități, inclusiv cele provenite din perioadele de șomaj și concedii medicale. Aceste prevederi se aplică și persoanelor care au realizat activități salariale ori independente în statele care aplică prevederile Regulamentului (CEE) nr. 1.408/1971 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați și cu familiile acestora, care se deplasează în cadrul Comunității, pentru situațiile prevăzute la art. 90 alin. (1) din Regulamentul nr. 883/2004.

Termen depunere dosar CCC:
- 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate, în cazul persoanelor care îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente;

- 60 de zile lucrătoare de la data nasterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente.

Indemnizatia se va acorda de la data depunerii cererii, pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute mai sus.
Bună ziua! Multumesc foarte mult si Dumneavoastră! In afara de contractul de lucru tradus si legalizat de ce acte mai am nevoie pentru întocmirea dosarului si unde trebuie sa il depun. Am dreptul la CCC fiind al primul copil? Mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2018
Sebas mat, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate & indemnizatie cc in romania angajat in italia & romania edi_radu edi_radu O persoana cu contract de munca in Italia, societate comerciala din Italia, pe o perioada de 12 luni si dupa acea cu contract de munca in Romania, societate ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani cristina23bita cristina23bita sunt insarcinata si lucrez in strainatate pana in mai cand imi expira contractul de munca.Din luna mai o sa lucrez in romania iar data nasterii e pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mamici Martin/ Martin/ Se poate primi indemnizatie daca ai lucrat in strainatate inaintea nasterii? Daca da ce acte avem nevoie? Multumesc (vezi toată discuția)