avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.
Suntem 4 frati si de la parintii nostri a ramas o casa si cateva terenuri agricole. Doi dintre fratii mei mi-au lasat mie casa de la tara. Al treilea frate nu reusesc sa ma inteleg cu el deloc sa imi ramana mie casa. SUnt de acord sa ii platesc partea care i se cuvine dar nu vrea sa auda de asa ceva. Partea rea este ca pe acel frate nici nu il intereseaza starea casei si faptul ca in acea casa nu sta nimeni si se degradeaza pe zi ce trece. Eu as investi sa repar casa si sa o aduc in stare de functionare dar nu pot sa fac asta deoarece nu reusesc sa ma inteleg cu acel frate.
Intrebarea mea este: exista o cale legala sa fie obligat sa imi cedeze mie partea de casa, avand in vedere si faptul ca ceilalti frati mi-au cedat partea de casa. Sau care ar fi posibilitatile mele sa devin proprietarul casei conform unei hotarari judecatoresti?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:58, 12 Noiembrie 2009
buna seara1
nu il puteti obliga, insa puteti promova o actiune in instanta pt partajarea imobilului si atribuirea lui in natura catrre dvs, cu plata sultei catre frate.
cand spuneti ca ceilalti frati v-au cedat dr lor, ce act ati incheiat cu acestia?
Parere mea:
Ati mers la un notar sa faceti succesiunea dupa parinti? Daca fratele nu doreste sa se prezinte, notarul ii trimite o citatie acasa sa se prezinte pt a semna fie
Declaratia de acceptare a succesiunii, fie Declaratia de renuntare (ceea ce nu e cazul ca nu vrea sa renunte). Intrebati notarul ce se intampla mai departe daca fratele nu raspunde la citatie, am impresia ca exista o cale legala de rezolvare. Daca accepta succesiunea, va primi 1/4 din casa (cred) si dvs 3/4. Cred ca puteti sa ii oferiti sa cumparati partea lui, dar daca nu vrea, nu puteti sa il scoateti fiindca e mostenitor legal ca si dvs.

daca nu reusiti sa va intelegeti cu fratele respectiv trebuie sa ajungeti la proces de partaj. acolo puteti solicita sa va fie atribuita casa parinteasca dvs si sa ii achitati sulta fratelui.
mai mult, daca spuneti ca mai sunt si alte terenuri de impartit, est eposibil ca fratele dvs sa primeasca un teren si dvs sa nu ii mai platiti nicio sulta. depinde de expertiza care se va realiza in cauza.
introduceti actiune in instanta si poate reusiti sa faceti tranyactie.daca nu va judecati. conform legii are si el un drept la casa.
va trebui sa investiti instanta de judecata cu actiunea de iesire din indiviziune .

Alte discuții în legătură

Probleme dupa succesiune giurescu tatiana giurescu tatiana Buna ziua! Dupa succesiunea dupa tata,mama s-a hotarat sa cedeze partea ei fratelui meu.M-a anuntat ca i-a facut act prin notariat si ma preseaza sa accept ca ... (vezi toată discuția)
drepturi mostenire casa vioricad vioricad tatal meu decedat ,in urma suscesiunii sint mostenitori mama si fratele meu, mai mic, noi ceilalti 3 frati am renuntat la partea ce ni se cuvenea.eu stau cu ... (vezi toată discuția)
Moștenire casa părintească Danaioana Danaioana Bună ziua, In situația în care 4 frați sunt moștenitorii unei case la țară unde de 16 ani nu locuiește nimeni. (succesiunea s-a făcut, fiecare are ... (vezi toată discuția)