avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vouchere de vacanta in mediul privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vouchere de vacanta in mediul privat

Buna ziua,
Puteti sa imi spuneti daca in domeniul privat, angajatorul hotaraste sa acorde acest beneficiu angajatilor sai trebuie sa:
1. Sa acorde tuturor angajatilor, sau poate stabili un grup de angajati carora sa le acorde?
2. Angajatii care vor primi aceste Vouchere, vor plati impozit pe venit (10%) pentru valoarea lor?
3. Costul acestor vouchere integral suportat de catre angator (taxe de emitere, valoare fizica vouchere) este un cost ce poate fi dedus din impozitul pe profit al firmei respective? Aici ma refer spre exemplu: 10 angajati...10 vouchere de 1900 Lei +plus taxe de emitere. Firma poate deduce din impozitul pe profit al ei suma de 19000 Lei plus taxele de emitere/imprimare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adutzu01 , utilizator 09:39, 5 Octombrie 2018
Potrivit Normelor de aplicare a OUG 8/2009, angajatorii, după caz, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau reprezentanții beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de muncă, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanță sub forma voucherelor de vacanță, care să prevadă:
a) numărul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanță și nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță, ținând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanță;
c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanță, respectiv suport electronic și/sau hârtie.

Voucherele de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 sunt supuse impozitului pe salarii fiind considerate avantaje impozabile (10%) potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

Voucherele de vacanță sunt integral suportate de către angajator.

Cheltuielile reprezentând tichetele de masă şi vouchere de vacanţă acordate de angajatori, potrivit legii; sunt cheltuieli care au deductibilitate limitată.
Multumesc pentru raspuns.

Puteti fi mai explicit vis-a-vis de ce insemna deductibilitate limitata?
Exista un cuantum maxim ce poate din deductibil din impozitul pe profit?
Voucherele de vacanta sunt deductibile limitat in limita prevazuta de OUG 8/2009.

Deductibilitatea este la nivelul sumelor care se acordă beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanță.
Am cautat OUG 8/2009 dar nu imi este clar care sunt acele limite. M-am uitat si in codul fiscal si la fel nu am gasit.

Poate cineva sa ma ajute cu mai multe detalii despre ce articole sa studiez pentru a intelege care este gradul de deductibilitate?

Multumesc
De exemplu, daca un salariat primeste 20 de vouchere a 50 lei/buc.. atunci pentru acesta deductibilitatea este 1000 lei.

Alte discuții în legătură

Vouchere de vacanta in mediul privat adutzu01 adutzu01 Buna ziua, Puteti sa imi spuneti daca in domeniul privat, angajatorul hotaraste sa acorde acest beneficiu angajatilor sai trebuie sa: 1. Sa acorde tuturor ... (vezi toată discuția)
Se pot acorda vouchere de vacanta diferentiat pe categorii de angajati? Aurorax Aurorax Buna ziua, Se poat acorda vouchere de vacanta cu valoare diferita in functie de categoria de angajat? Exemplu: angajat nivel executie - x lei ; angajat middle ... (vezi toată discuția)
Vouchere de vacanta impozabile ionela11 ionela11 Buna dimineata, Voucherele de vacanta acordate in limita a 2000 lei se impoziteaza ca si tichetele de masa? Care sunt implicatiile fiscale? Multumesc (vezi toată discuția)