Buna ziua !Am si eu o nelamurire sau mai degraba un impas.3 ani am avut o relatie in urma careia a rezultat un copil de 1 an .de curand ne-am despartit.precizez ca eu sunt in concediu de crestere copil pana împlinește acesta 2 ani.copilul a ramas la mine ..tatal il vede zilnic pe camera iar de putin timp mi.a sugerat ca sa nu ajungem la tribunal sa ii dau copilul o luna de sarbatori.problema este urmatoarea..fiind mic si crescut de mine zilnic cum as putea sa procedez.imi este teama ca daca il dau nu mi.l va da inapoi..nu i.am interzis niciun drept dar o luna mi se pare prea mult in conditiile in care el nu a stat in permanent cu bebele.Imi este teama ca daca il refuz ma da in judecata si n.as vrea sa pierd copilul ca nu i l.am dat o lună. Ce sugestii aveti ?Cum sa procedez?
Buna ziua,
Mergeti la instanta,
Solicitati sa se stabileasca exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti si stabilirea unui program de vizita pentru tata.
O luna e mult dar sa ia cand si cand copilul ca sa-l vada si rudele lui este normal.
Copilul e prea mic ca să lipsească atâta timp de lângă dvs., pe de altă parte, dacă îl ia, chiar cu acordul dvs., poată să ceară în instanţă domiciliul copilului la el, să dovedească cu martori falşi că familia lui s-a ocupat de copil până acum.
Urmaţi sfatul d-lui avocat, în sensul că deschideţi o acţiune în instanţă pentru autoritate părintească şi domiciliul copilului la dvs. şi stabilirea unui program de relaţii personale tată - fiu şi, în paralel, o a doua acţiune, prin procedura de urgenţă Ordonanţă preşedinţială, prin care cereţi acelaşi lucru, se judecă cu celeritate şi hotărârea este valabilă până la finalizarea primei acţiuni.
Din moment ce există o hotărâre judecătorească, reţinerea copilului de către tată sau familia lui , în afara programului şi fără acordul dvs. este infracţiune şi autorităţile vă pot ajuta, în lipsa unei hotărâri, nimeni nu intervine.
Am urmat sfaturile dumneavoastra si o sa merg in instanta.Sa cer stabilirea domiciliului copilului la mine ,programul de vizita pentru tata si tot odata pensia alimentara..desii el nu are venit stabil.Urmand ca dupa incheierea concediului de crestere a copilul sa incep iaar munca ..copilul va ramane in grija mamei mele..trebuie sa mai fac ceva acte pentru ca ea sa aiba raspundere in locul meu pe perioada orele de lucru ?
Cel mai bine ar fi sa stabiliti amiabil un program prin instanta.
Asa va exista hotarare judecatoreasca.
Altfel, daca nu va da copilul ar dura cca 2 luni sa luati copilul cu exexutorul.
Daca veti apela la avocat va cauta acesta solutii concrete.