avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neexecutarea partiala a obligatiei - mi se poate cere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neexecutarea partiala a obligatiei - mi se poate cere ceva?

Salutari tuturor,

Am un caz mai aparte si as vrea sa am parerea domniilor voastre.
Sunt traducator. In 2008, ca reprezentant al firmei mele (care acum are activitatea suspendata), am realizat revizia unei carti pentru o editura din Romania.

Am primit cartea de la traducatoare, eu am revizuit-o in intregime. Cand am trimis-o editurii, am trimis-o, din greseala mea, cu doua capitole in minus (ultimele 2). Editura, din neatentie, a dat bun de tipar si a publicat cartea asa.

Azi, traducatoarea, tinand cartea in mana, m-a sunat sa-mi spuna ca romanul se sfarseste trist... iar ea stia ca are happy end. #-o

M-am uitat prin arhiva de pa calculator si am constatat ceea ce spuneam adineauri: le-am trimis romanul fara ultimele doua capitole. Am pus mana pe telefon si i-am sunat pe cei de la editura si le-am spus sa verifice, din buna-credinta. Au verificat si apoi am primit vestea ca ei sunt in pierdere cu cateva sute de mii de lei noi. Regretabil.

Inca nu au avut nicio pretentie. M-au intrebat politicos ce parere am despre situatie.

FACTS:
- Lucrarea a fost facuta pe baza de factura si chitanta.
- Nu a existat un contract intre parti.
- mai au 1200 de carti pe stoc

Intrebare: Pot sa transfere responsabilitatea pentru pierderile lor asupra mea? Cum ar trebui sa procedez?

Depinde de felul in care v-ati inteles si de ceea ce se va proba in instanta daca se va intampla asa ceva.
Din punct de vedere juridic, factura , daca nu prevede (chitanta aproape sigur nu) nimic altceva decat "efectuare traducere" sau "prestari servicii " (sau orice altceva de acest tip), va fi imposibil de folosit in instanta ca proba concludenta in demonstrarea prejudiciului pe care l-ati cauzat. Inexistenta unui contract scris si nerecunoasterea existentei unor aspecte concrete ale raportului juridic dintre dvs. si firma (mai ales ca a trecut ceva timp), vor face imposibila tragerea dvs. la raspundere pentru cauzarea de prejudicii (contractual sau delictual). Important este insa sa nu mai vorbiti nimic despre aceste lucruri cu nimeni fara sa va consultati cu un avocat. Dar absolut deloc!
Si altadata fiti mai atent!
In principiu puteti fi tras la raspundere si ati putea suporta pierderile suferite de editura respectiva. Este vorba despre despagubirile compensatorii, adica acelea care reprezinta echivalentul prejudiciului suferit de creditor pentru neexecutarea totala sau partiala a obligatiei.
Puteti efectua o intelegere cu editura.
Retipariti forma noua a cartii (cu ultimele doua capitole) si renegociati anumite clauze contractuale, prin care editura isi va recupera pierderea din vanzarea primelor exemplare, celelalte clauze ale intelegerii initiale ramanand aceleasi(am inteles ca sunt verbale, dar vorbim aici despre un cvasidelict, ceea ce ar duce la aplicarea disp. art.998-999 C.civ.-este totusi culpa dvs. sau dupa caz, ar putea fi comuna!).
Cred ca veti gasi intelegere si veti pastra in continuare relatii de colaborare cu editura.

P.S.De obicei cartile cu finaluri fericite se vand mai bine...:)
@avocatlascosky: intelegerea a fost asa: tu faci editarea (fara a defini ce inseamna, insa intelegandu-se corectura)
@zaharia65_2: factura zice: editare cutare carte; am vorbit deja cu o cunostinta avocat, si voiam sa mai vad cateva pareri.
@legally: eu am prelucrat toata cartea, dar din greseala le-am trimis mai putin.
@cermak: nu sunt sigur ca inteleg propunerea cu recuperarea pierderilor din primele vanzari.

@all: acel bun de tipar nu l-a dat revizorul/editorul, ci editura dupa ce a efectuat verificarile.

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor in traducerea literara - incurcatura de nume luura luura Buna seara Va scriu in speranta ca ma puteti sfatui despre pasii pe care ii pot urma pentru a remedia ceea ce eu consider a fi o nedreptate. Am tradus anul ... (vezi toată discuția)
Editurã ºi drepturi de autor Lepidus Lepidus Bună ziua. Problema mea este următoarea: recent, o editură mi-a publicat o carte pe care mi-a expediat-o la domiciliu în câteva exemplare. Fiind ... (vezi toată discuția)
Plagiat traducere george_07 george_07 Este vorba de o editura care a lansat in regim neexclusiv o carte tradusa din limba engleza, dupa care, o alta editura, a lansat acelasi titlu, tradus ... (vezi toată discuția)