avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Plagiat traducere
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Plagiat traducere

Este vorba de o editura care a lansat in regim neexclusiv o carte tradusa din limba engleza, dupa care, o alta editura, a lansat acelasi titlu, tradus „oficial”, in mare parte de alti traducatori.
In editia celei de a doua edituri, Capitolul 7 (din 12), aproape in intregime, este luat din editia primei edituri, cu unele modificari minore, cum ar fi punctuatia un pic diferita ici-colo, sinonime usoare si adesea din aceeasi familie de cuvinte; unele cuvinte si expresii sunt trunchiate, dar topica frazei este 100% aceeasi (sunt fraze lungi, iar textul e foarte dificil de tradus - cu alte cuvinte, este imposibil sa iasa 2 traduceri la fel, din intamplare). Sunt pagini in care sunt prezente numai 2-3 modificari, care contin paragrafe intregi din editia primei edituri.
Poate fi considerat plagiat gestul celei de a doua edituri? Ce baza legala exista si ce poate face prima editura pe cale juridica?
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 20:47, 20 Iulie 2012
nu e foarte clara situatia de fapt. exista relatii juridice intre autorul traducerii originale si a doua editura?

cartea scoasa de a doua editura, reflecta in intregime subiectul cartii scoase de prima editura?

este foarte neclara situatia ptr a da o opinie
Nu este problema dumneavoasta, presupun ca sunteti traducatorul, dar vorbiti cu editura care v-a publicat traducerea sa verifice daca cealalta editura a platit drepturile pentru a edita cartea. Este posibil sa nu o fi facut si atunci ii terminati mai repede si mai bine pentru incalcarea copyright-ului. Nu va va aduce bani dar le va da o lectie celor care nu respecta legea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor in relatia cu editurile Mickaela Mickaela Buna seara, Sunt in cautarea unor lamuriri (eventual cu articole de lege spre exemplificare) cu privire la relatia juridica ce reglementeaza traducerea ... (vezi toată discuția)
Neexecutarea partiala a obligatiei - mi se poate cere ceva? kutez kutez Salutari tuturor, Am un caz mai aparte si as vrea sa am parerea domniilor voastre. Sunt traducator. In 2008, ca reprezentant al firmei mele (care acum are ... (vezi toată discuția)
Plagiat lucrare de disertatie nastaseanamaria nastaseanamaria Buna ziua. Ieri trebuia sa-mi sustin lucrarea de disertatie. In schimb, fara a exista o lista initiala cu persoanele care sunt respinse pe motiv de plagiat, ... (vezi toată discuția)