avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Incepere suspendare carnet conducere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Incepere suspendare carnet conducere

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati sa inteleg mai bine cand incepe perioada de suspendare a valabilitatii carnetului de conducere.
Deci sentinta definitiva, avem 15 zile ca sa depunem carnetul. Daca nu il ducem in acest termen, se mai pun 30 zile.
Acum nedumerirea: in ziua 16 se suspenda dreptul de a circula pentru abaterea comisa + 30 zile aferente intarzierii? Art 3 ( Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia) mentioneaza 2 cazuri de inceperea suspendarii:
1 cand in termen de 15 zile duci carnetul (exemplu in ziua 6) si din ziua 7 incepe suspendarea;
2. sau dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia - adica din ziua 16, incepe suspendarea efectiva a carnetului pentru perioada abaterii+ zile. (am dreptate)?
Cum este legal aplicarea acestor articole?

Eu ma situez in cazul intarzierii, dar am fost plecat din tara, si conform art 3, deja carnetul ar trebui sa fie suspendat din ziua 16. Si cand m-am dus sa-l predau, mi-a spus la ghiseu ca cele 60 zile (30+30) incep din momentul predarii carnetului. Asadar, ne putem alege noi perioada depunerii carnetului? Nu intra automat in suspendare din ziua 16?

Revin la tot Art 209. Eu inteleg ca:
1. ai 15 zile de depunere.
2. din ziua 16 mai pui 30 zile la abaterea initiala (perfect normal)
3. politia iti face o instiintare in care iti spune ca iti este suspendat carnetul pe perioada....(nu stipuleaza nicaieri ca din ziua 16. Dar care perioada? Cand vrea Politia)? Cand trebuie sa faca aceasta instiintare? in ziua 17 sau au posibilitatea dupa 3 ani sa-ti suspende pentru perioada respectiva din oficiu?
4. daca in 5 zile de la instiintare faci dovada ca nu ai putut sa ajungi justificat, ti se scad aceste 30 zile in plus.
5. ajungi in ziua 21-22 (ai depus o justificare a intarzierii) si daca ai avut 30 zile suspendare, mai ramai cu carnetul suspendat si nepredat pentru inca 9-8 zile?

Multumesc pentru atentie. Regulamentul este cam ambiguu si este foarte interpretabil. Dar ar trebui sa defineasca clar aceste norme la nivel de timp.

Multumesc anticipat.

CAPITOLUL VII
Sancţiuni contravenţionale şi măsuri tehnico-administrative

SECŢIUNEA a 3-a
Sancţiuni contravenţionale complementare
Art. 209
(1) La cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare, serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul de autovehicul comunică acestuia, în scris, în termen de 10 zile de la data înregistrării în evidenţă a ultimelor puncte de penalizare, sancţiunea contravenţională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, precum şi obligaţia de a se prezenta la sediul poliţiei rutiere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, pentru a preda permisul de conducere.

(2) Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumulării celor 15 puncte de penalizare şi până la data expirării termenului când avea obligaţia de a preda permisul de conducere sau, după caz, până la data predării permisului de conducere.

(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie în termenul prevăzut la alin. (1), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

(5) În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin. (4) se anulează.

Alte discuții în legătură

Dovada permis auto in ce conditii se da? shaworma37 shaworma37 Buna seara! O simpla intrebare am,la predarea permisului pentru acumulare de pcte se poate elibera dovada pt 15 zile?Si daca da in ce conditii?Adica trebuie ... (vezi toată discuția)
Am cumulat puncte de penalizare. mi se suspendã dreptul de a conduce? vio9999 vio9999 in data de 09.02.2013 am acumulat 09 puncte amenda in data de 27.03.2013 inca 02 . puncte iar in data de 24.08.2013 inca 05 puncte . doresc a stii daca mi se ... (vezi toată discuția)
Permis conducere iooandrey iooandrey mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 zile , am facut contestatie si l-am recuperat cu certificatul de grefa. Intrebarea mea este : ... (vezi toată discuția)