avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 338 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie de stat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie de stat

Fiul meu a implinit 19 ani in septembrie 2018 si este elev in clasa a XII-a(nu repeta anul)...Luna aceasta inca nu a primit alocatia....as vrea sa stiu daca mai beneficiaza de alocatie...astept raspuns.......multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:30, 22 Octombrie 2018
Beneficiaza, dar va trebui sa depuna acte in privinta acordarii acesteia.

Pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, plata alocaţiei de stat se face direct acestora, pe bază de cerere.

Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii:
Art. 1.
(1) Se instituie alocația de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare

(2) Beneficiază de alocație de stat pentru copii toți copiii în vârstă de până la 18 ani

(3) Alocația de stat pentru copii se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora

(4) Tinerii prevăzuți la alin. (3) care repetă anul școlar nu beneficiază de alocație de stat, cu excepția celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Art. 5.
...
(2) Pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3) inspectoratul școlar județean, respectiv al municipiului București, denumit în continuare inspectorat școlar, transmite agențiilor teritoriale până la data de 1 octombrie a fiecărui an situația centralizatoare privind elevii înscriși în anul școlar. Situația va cuprinde și elevii înscriși în unitățile de învățământ private acreditate ori autorizate în condițiile legii

(3) Pe parcursul anului școlar, inspectoratele școlare transmit lunar agențiilor teritoriale situația privind tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și care nu mai urmează cursurile învățământului liceal sau profesional organizate în condițiile legii
...

2. Normele de aplicare a Legii 61/1993:

Art. 4
(1) Tinerii beneficiaza de alocatia de stat pentru copii dupa cum urmeaza:
a) din oficiu, in continuarea drepturilor acordate pana la implinirea varstei de 18 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare;
b) pe baza de cerere, completata de acestia, in cazul in care situatia inregistrata inainte de implinirea varstei de 18 ani se modifica, insotita de acte doveditoare.

(2) Tinerii care au implinit varsta de 18 ani si repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat pentru copii, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical.

(3) In aplicarea art. 1 alin. (3) din Legea nr. 61/1993, tinerii beneficiaza de alocatie de stat pentru copii in situatia in care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional fara intrerupere, cu exceptia prevazuta la alin. (2).

(4) Cererea prevazuta la alin. (1) lit. b) se depune la unitatile de invatamant si este insotita de copia actului de identitate si de adeverinta eliberata de unitatea de invatamant, prin care se atesta faptul ca urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, ca acestea sunt continuate fara intrerupere si ca nu repeta anul scolar. In situatia in care anul scolar se repeta din motive medicale, cererea va fi insotita si de copia certificatului medical sau a altui document medical care atesta aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pana la ce varsta primesc alocatia ? Irinabv Irinabv Buna ziua ! Am 18 ani (impliniti in 10 mai anul acesta) si sunt eleva (in toamna incep clasa a 12-a) si as dori sa stiu pana cand primesc alocatia ? Doar ... (vezi toată discuția)
Alocatii elevi peste 18 ani invatamant special LTSEcaterina LTSEcaterina Elevii peste 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal special beneficiaza de alocatie in conditiile in care orientarea catre invatamantul special se ... (vezi toată discuția)