avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am terminat facultatea dar nu am licenta, Mai sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am terminat facultatea dar nu am licenta, Mai sunt asigurat din oficiu la sanatate ?

Am 22 ani, am absolvit facultatea insa voi sustine examenul de licenta in februarie.
Cat timp am fost student, am fost asigurat din oficiu, insa acum nu stiu ce calitate am.

Conform Codului fiscal
Art. 154:
Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii - doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.

Intrebarea mea este: Ar trebui sa platesc contributiile la sanatate sau se considera ca nu am finalizat studiile deoarece nu am examenul de licenta si sunt asigurat in continuare din oficiu?

Precizez ca nu am niciun venit.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 26 Octombrie 2018
Dar nu exista la fac. dvs. sesiunea de licenta de vara? Si daca exista care e motivul pentru care nu ati sustinut licenta atunci?
Exista sesiune de licenta de vara. Nu consider relevant pentru a primi un raspuns la intrebare explicatii referitoare la sesiunea de vara.
Eu zic ca sunt pentru ca, din ce cunosc , se ia in considerare prima sesiune de examen in codul fiscal..., asa pot amana sa dau examenul de definitivare a studiilor la infinut pentru a putea ramane asigurat un continuare... Poate va lamureste altcineva...
Ipoteza: in prima sesiune nu am putut sustine examenul/nu l-am luat.
Doresc sa il sustin in urmatoarea sesiune cu intentia de a-l promova si a-mi definitiva studiile
Intre timp stau acasa sa ma pregatesc pentru examen si nu am niciun venit pt. ca nu muncesc, am pana in 26 ani si, de facto, in intretinerea parintilor exact ca in perioada in care eram student.

Daca in acest timp munceam/aveam alte venituri, situatia era clara.

Pe de alta parte, daca era sa nu promovez un examen din ciclul de licenta, acum eram in prelungire de an si cu siguranta aveam calitatea de student si eram asigurat in continuare.

Cumva, sunt intr-o situatie intermediara, de asta si pun intrebarea.

Referitor la raspunsul dumneavoastra, consider ca e foarte putin probabil sa existe in realitate aceasta situatie pentru ca persoana respectiva ar trebui sa isi asigure cumva existenta si ar plati oricum contributii la asigurarile sociale de sanatate - aferente activitatii pe care o desfasoara (plus existenta pragului de 26 de ani).
Am inteles la ce va referiti dar cred ca este cum am specificat... Poate va ajuta altcineva cu un raspuns exact, recunosc ca nu am citit nici codul fiscal si nici alt alt dar stiu ca am citit undeva ca regula asta se aplica doar in primele trei luni dupa incheierea studiilor, ciclului unuversitar, cu sau fara licenta luata...
Puteti astepta parerea avizata a altor utilizatori, ce va pot spune eu este ca poate mama sau tatal dvs.sa va ia ca si coasigurat la serviciu la dumnealor pana la licenta si angajare/continuarea studiilor...
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2018
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Student doctorand la zi cu bursa peste 26 de ani - plata contributiilor la pensii//asigurare medicala asigurata din bursa universitara? oananao oananao Buna ziua, Doresc sa aflu statutul doctorandului la zi cu bursa peste 26 de ani si neangajat. In special, se realizeaza plata contributiilor la pensii si ... (vezi toată discuția)
Persoane in intretinere, coasigurati anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de 2 ani zefirzefir zefirzefir Perioada studiilor de doctorat, cu frecventa, cu bursa, de 3 ani, este considerata activitate de cercetare dezvoltare,ca sa ma pot inscrie la concurs pentru ... (vezi toată discuția)