avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum demonstrez activitatea de cercetare in domeniu de 2 ani

Perioada studiilor de doctorat, cu frecventa, cu bursa, de 3 ani, este considerata activitate de cercetare dezvoltare,ca sa ma pot inscrie la concurs pentru post de cercetator stiintific CS?
Daca voi fi admis, studiile universitare imi confera si vechime in munca?O sa am peste 5 ani vechime si beneficiez de spor? Mii de multumiri
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:35, 12 Aprilie 2014
Baza insţituţionala a doctoratului este I.O.S.U.D. - Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat.
Statutul doctorandului precizeaza exact cum este cu vechimea care nu prea este vechime !
Astfel, cu privire la statutul doctorandului, legislaţia a fost destul de inconstanta şi prin fiecare act normativ s-a schimbat statutul doctorandului, de la salariat la student, însa în acest moment, prin armonizarea legislaţiei interne la cea europeana, doctorandul are statut de student asimilat cercetatorului stiinţific.
Persoana admisa la doctorat are pe întreaga perioada de desfasurare a acestuia, de la înmatricularea în ciclul de studii de doctorat pana la susţinerea publică a tezei de doctorat, calitatea de student doctorand, calitate asimilata celei de asistent de cercetare pe perioada programului de pregatire universitara avansata şi de cercetator stiinţific pe perioada programului de cercetare stiinţifică.
În cursul ciclului doctoral, funcţia doctorandului se modifică, de la asistent de cercetare la
cercetator stiinţific, iar uneori la Cercetator Stiinţific de gradul III.
Doctorandul nu are carte de muncă cu IOSUD, doar contractul de studii doctorale şi, prin urmare, vechimea acestuia în muncă nu este considerata vechime în specialitate (în cercetare) deoarece legea nu distinge care sunt obligaţiile doctorandului în calitatea asimilata cercetatorului stiinţific.
Prin H.G. 1717 / 2008 IOSUD nu mai are obligaţia de a plăti contribuţiile prevazute la Art 23 Alin. 2 din H.G. 567 / 2005, deoarece studenţii fără bursă cu frecvenţă erau discriminaţi faţă de cei cu bursă. Considerăm că ar fi trebuit să se găsească o soluţie constructivă pentru a li se recunoaşte vechimea în activitatea de cercetare a doctoranzilor înscrişi la doctoratul cu frecvenţă iar inconsecvenţele din domeniul dreptului muncii şi ale asigurărilor sociale ar trebui remediate pentru a nu discrimina nici o categorie de doctoranzi.
De asemenea, este necesar să se precizeze expres că cei angajaţi în momentul în care devin doctoranzi (indiferent de vârstă), nu vor putea opta pentru doctoratul cu frecvenţă şi bursă decât dacă renunţă la locul de muncă anterior. Altfel,pot să se înscrie doar la doctoratul fără frecvenţă, cu taxă.
Un alt aspect pe care legea nu il prevede este cel legat de bursele platite doctoranzilor din fonduri structurale de la FSE. În acest context, bursele nu sunt considerate indemnizaţii, iar IOSUD ar trebui sa incheie contracte de muncă cu fiecare doctorand, în calitate de cercetator angajat pe proiectul din care este platit. Aceasta plata ar trebui sa fie un salariu şi nu o bursa iar vechimea doctorandului în cercetare va fi, astfel, considerata vechime de specialitate. Bursa de doctorat reprezinta, în intelesul H.G. 567 / 2005, o indemnizaţie egala cu salariul brut de asistent de cercetare pentru perioada programului de pregatire universitara avansata şi de cercetator stiinţific pentru perioada programului de cercetare stiinţifică şi se acorda din veniturile I.O.S.U.D. !
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
Mihail_POPA, utilizator
Legea nr.1/2011 prevede :
Art. 164
(1)Pe parcursul desfăşurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studenţii-doctoranzi sunt încadraţi de către IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenţi de cercetare sau asistenţi universitari, pe perioadă determinată.
(2)Pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită, fără plata contribuţiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(3)Studentul-doctorand poate desfăşura activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână. Activităţile didactice care depăşesc acest nivel vor fi remunerate în conformitate cu legislaţia în vigoare, intrând sub incidenţa Codului muncii, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin salariatului şi cu plata contribuţiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Art. 165
(1)Perioada desfăşurării studiilor universitare de doctorat este asimilată, conform legislaţiei în domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu excepţia cazului în care studentul-doctorand realizează venituri pentru care plăteşte, în această perioadă, contribuţii la asigurările sociale.
(2)După susţinerea tezei de doctorat, IOSUD eliberează o adeverinţă care atestă perioada în care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.
Mesaj editat
@ zefirzefir

Data post: Sambata, 12 Aprilie 2014, 10:31
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect Activitatea de cercetare din timpul doctoratului e valabila ca vechime pentru a concura pe post de cercetator?


Activitatea de cercetare in domeniu,o demonstrez cu adeverinta de la IOSUD?Vreau sa concurez pentru post de cercetator stiintific, si e nevoie de 2 ani de activitate de cercetare in domeniu, am sustinut recent teza, astept adeverinta de la IOSUD.
Multumesc mult

.=======

Pe toată durata activităţii, studentul-doctorand beneficiază de recunoaşterea vechimii în muncă şi specialitate şi de asistenţă medicală gratuită, fără plata contribuţiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru şomaj, la asigurările sociale de sănătate şi pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Busă doctorat loc de muncă kandreea kandreea Bună ziua! Mi-aţi putea spune, vă rog dacă având un loc de muncă (profesor în învăţământul primar) pot beneficia de bursa doctorală? Mulţumesc! (vezi toată discuția)
Vechime in munca pristopanu07 pristopanu07 Buna seara, Va rog sa imi oferiti niste informatii privitoare la statutul unui student la studii de doctorat cu frecventa redusa, cu bursa, peste 26 de ani ... (vezi toată discuția)
Doctorat-vechime in specialitatea studiilor Florentina_Z Florentina_Z Buna ziua. As dori sa stiu daca cei trei ani de doctorat se considera vechime in specialitatea studiilor. Mentionez ca am fost doctorand in cadrul programului ... (vezi toată discuția)