avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Persoane in intretinere, coasigurati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Persoane in intretinere, coasigurati

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
un salariat are un copil, 23 ani , student, bursa 300 lei - angajatul nu poate beneficia de deducere suplimentara pentru ca fiica are bursa peste 250 lei,

dar deoarece are intre 18 -26 ani, este studenta, este considerata asigurata fara plata (coasigurat) ?

multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: inasandu , utilizator 09:43, 19 Aprilie 2012
Copiii nu pot fi coasigurati. Coasigurati pot fi doar parintii sau sotul/sotia, declarati ca persoane in intretinerea asiguratului.
Fiica dvs. poate avea asigurare de sanatate pana este studenta (max, 26 de ani)

Ordinul 617/2007:

ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, dupã caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani: act de identitate, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document din care sã rezulte cã au calitatea de elev sau student;.................
(2) Asiguratul are obligaţia de a anunţa în termen de 15 zile calendaristice medicul de familie şi CAS despre orice schimbare care poate conduce la modificarea condiţiilor de dobândire a calitãţii de asigurat fãrã plata contribuţiei.
(3) În condiţiile în care persoanele beneficiare ale documentului prevãzut la alin. (1) nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile în baza cãrora au beneficiat de asigurarea socialã de sãnãtate fãrã plata contribuţiei sau cu plata contribuţiei din alte surse, valabilitatea documentului prevãzut înceteazã de drept de la acea datã.
@anymaryh,

Daca nu lucreaza ,da.este asigurata fara plata contributiei pt. ca este studenta si are pana in 26 de ani,(nu se numeste coasigurat).
Pt.a obtine adeverinta de asigurat,trebuie sa se prezinte la casa de sanatate cu urmatoarele acte:
-Copie Carte de identitate
-Document din care sa rezulte activitatea de student (adeverinta),
-Adeverinta cu veniturile impozabile din perioada 2007 – 2012 de la Adm.Fin.de domiciliu (original)
-Dovada platii contributiei in cazul in care a obtinut venituri (daca a avut si perioade in care studenta fiind a lucrat)
Adeverinta are valabilitate pe durata anului universitar 2011-2012.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
intrebasem, deoarece pana acum studenta nu a avut bursa si a fost trecuta ca persoana in intretinere si tatal a beneficiat de deducere suplimentara pentru fiica sa, si i se elibera adeverinta pentru medic de la firma in care era mentionata si fiica acestuia (asigurata),

iar in situatia de fata (avand bursa peste 250 lei) , nu stiiam cine ii va elibera adeverinta precum ca este asigurata fara plata contributiei

Angajatorul tatalui nu cunoaste legislatia,altfel nu ar fi putut sa emita adeverinta de coasigurat pt. fata acestuia nici pana in prezent.Faptul ca se afla in intretinerea tatalui pt. ca nu avea venit si este studenta ii dadea dreptul tatalui doar de a beneficia de deducere suplimentara la plata impozitului.nu -i conferea si calitate de coasigurat...
Parintele asigurat nu-i poate oferi calitate de coasigurat copilului,in nicio situatie!
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna ziua,

As dori sa o iau pe soacra mea in intretinere si nu stiu daca se poate si ce trebuie facut. Ma puteti ajuta?

multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Deducere suplimentara persoane in intretinere vs coasigurati Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o nelamurire referitoare la persoanele aflate in intretinerea unui salariat. In Codul Fiscal sunt mentionate persoanele care se pot afla in ... (vezi toată discuția)
Coasigurat mihaela david mihaela david ce acte trebuie sa depun la servici pentru sotul meu ca sa il pot lua ca si coasigurat pe langa declaratia pe proprie raspundere ca nu obtine venituri si ... (vezi toată discuția)
Coasigurat Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, O cunostinta de a mea(salariat) are o fiica care nu a luat Bac-ul in 2011, nu s-a inscris la somaj, deci nu are niciun fel de venit. Poate ... (vezi toată discuția)