avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Solicitare lamurire- poprire cont
Discuție deschisă în Executare silită

Solicitare lamurire- poprire cont

Buna ziua,

Am rata la banca si mi s-a pus poprire pe contul in care o platesc pentru o datorie a unei persoane pe care am girat-o la un CAR.
Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac, deoarece cei de la banca mi-au spus ca trebuie sa-mi retina mai intai poprirea. Este corect? Cu rata mea cum ramane?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 20:19, 19 Noiembrie 2014
Nu mi se pare corect. Poprirea se putea infiinta, cred eu, daca banca era debitorul dvs. Or, atunci cand platiti rata, banca, la fel ca orice creditor, va remite o chitanta liberatorie de plata. Pentru a preintampina astfel de situatii, nu va recomand sa mai puneti bani in cont pe care banca sa-i retraga scadenta, ci mergeti cu bani cash, platiti rata si luati chitanta.
Multumesc pentru raspuns.
Exact asa am facut. Am platit rata la casieria bancii si din banii respectivi au trimis in contul executorului judecatoresc 55,55%, diferenta ramanand la rata.
Exista vreun act normativ care reglementeaza astfel de situatii?
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
lucia45, utilizator
Si platiti la ghiseu, banii aia se depun intr-un cont. Solutia banca trebuie sa v-o ofere, nu are legatura rata catre banca cu poprirea aia.
Institutia procedurala a popririi o gasiti in cuprinsul art. 780 - 793 din COdul de procedura civila.

Iata cuprinsul art. 780 C.proc.civ.:
Obiectul popririi
(1) Sunt supuse urmăririi silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente. De asemenea, în condiţiile art. 732 alin. (1), pot fi poprite şi bunurile mobile corporale ale debitorului deţinute de un terţ în numele său.
(2) În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul urmăririi silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasările viitoare, cu respectarea limitelor prevăzute la art. 728, dacă este cazul.
(3) Poprirea se poate înfiinţa şi asupra sumelor sau bunurilor mobile incorporale pe care creditorul le datorează debitorului, dacă ambele creanţe sunt certe şi lichide.
(4) Se va putea popri şi creanţa cu termen ori sub condiţie. În acest caz, poprirea nu va putea fi executată decât după ajungerea la termen ori de la data îndeplinirii condiţiei.
(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi. Atunci când asupra aceluiaşi cont sunt înfiinţate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăţi aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înfiinţării primei popriri.

Dupa cum vedeti, sumele de bani ce pot fi poprite sunt cele care vi se datoreaza, nu cele pe care dvs. le datorati bancii. Dvs. nu aveti cum sa retrageti niciun ban din contul in care va intra sumele de bani aferente ratelor de credit. Acela nu este un cont asupra caruia sa aveti dvs. dreptul de a dispune.

Iata un argument in plus in acest sens
:
ART. 728 din noul Cod de procedura civila
Limitele urmaririi veniturilor banesti

(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Rezulta foarte clar ca numai sumele \"care vi se platesc\" pot fi poprite.
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
Lucian Cojocar, Avocat
Multumesc inca o data pentru raspuns.
Momentan sunt plecata din tara. Altcineva mi-a platit rata.
Va rog sa imi spuneti daca, conform legii, poate fi blocat contul meu din tara in care ma aflu fiind in UE?

Alte discuții în legătură

Poprire pe salar Kjancsy Kjancsy vreau sa aflu daca popr ire pe salar se aplica si la alte venituri ?? Multumesc !! (vezi toată discuția)
Poprire pe bursa privata AndaBrailean AndaBrailean Se poate pune poprire pe bursa privata primita de un student de la o societate comerciala? (vezi toată discuția)
Sume poprite laur2013 laur2013 am primit un credit in contul meu bancar care este are poprire.Pot avea acces la suma respectiva sau la o parte din ea? (vezi toată discuția)