avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare

Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare.
Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat.
El asculta doar in intervalul 09 am -10 pm cu pauza de la 2 la 4 (cand zic asculta inseamna ca in sufrageria mea aud doar basi si imi vibreaza tevile de alimentare calorifer)

Ce s-ar putea face in cazul lui?
Fiind in intervalul 09-10 cu politia nu prea rezolv nimic.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
d0z0, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius1741 , utilizator 17:34, 11 Martie 2013
sa stiti ca numai cu politia puteti rezolva iar daca politia nu vrea sa ia masuri atunci anuntati-i ca ii veti reclama la IGP.
sunt si politisti care din diferite motive nu ajuta(suficient) cand sunt atentionati de un caz.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
d0z0 a scris:
Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat.
El asculta doar in intervalul 09 am -10 pm cu pauza de la 2 la 4 (cand zic asculta inseamna ca in sufrageria mea aud doar basi si imi vibreaza tevile de alimentare calorifer). Ce s-ar putea face in cazul lui? Fiind in intervalul 09-10 cu politia nu prea rezolv nimic.

Buna ziua,
Puteti incerca o actiune in instanta.
Cerere "obligatia de a face" pentru ca vecinul Dvs. sa-si izoleze corespunzator apartamentul.
Trebuie o expertiza tehnica de specialitate, care sa stabileasca:
- dacă sunetul produs in apartamentul pârâtilor depăşeşte limitele legal admise.
- dacă este posibilă antifonarea camerei în care este situată sursa de zgomot şi soluţii tehnice de realizare a acestei antifonări.
Materia este reglementata tehnic de STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgomotulul în constructii civile şi social-culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Avokitten are dreptate!B-) O plangere la un for superior este cea mai indicata! In acest fel acel agent va acorda o atentie sporita lucrarii!B-)
Intensitatea sunetului este masurata in decibeli. Scara decibelica este un logaritmica si creste vertiginos: o crestere de aproape 3 unitati inseamna dublarea volumului sunetului. In salbaticie, nivelul sunetelor, in mod normal, ar fi de 35 de decibeli. In timpul vorbirii nivelul sunetului este de 65-70 decibeli. Traficul intens genereaza 90 decibeli. La 140 de decibeli sunetul devine dureros omului, dar efectele daunatoare, inclusiv pierderea auzului, au loc la nivele mult mai mici.
Mai multe tari europene au avut ca scop, timp de mai multi ani, o limita a poluarii fonice de 55 de decibeli pe locuinta.
Cateva nivele de zgomot ca sa va faceti o parere:
- 15- 20 Db vorbit in soapta
- 30 Db bibloteca publica
- 45-50 Db vorbit normal
- 70 Db intersectie rutiera
- 90 Db tunet
Db - Decibel unitate de mas. a zgomotului

Actualele norme de mediu prevad un nivel maxim al zgomotului de 50 de decibeli
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
sacalul09, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Prezentarea tehnica este bine venita pentru cei neinitiati dar cu putere juridica sunt numai actele oficiale ale Statului Roman, printre care si normele si normativele tehnice (inclusiv STAS-urile).
Legislatia aplicabila in materie este:

1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89

2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89

3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.

4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-¬culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.

STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
• de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
• de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).

Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)
Expertiza zgomot constsil constsil locuiesc lângă o sală de fotbal acoperită cu prelată, la 11m. am proces impotriva lor datorită zgomotului produs. după proba testimoniala, ... (vezi toată discuția)
Nivel zgomote si vibratii Raducu Florin Raducu Florin Numele meu este Raducu Florin, sunt din Brasov, 35 de ani si am o problema foarte mare datorita zgomotelor si vibratiilor produse de frigiderele si aparatele ... (vezi toată discuția)