avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... SRL membru fondator ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

SRL membru fondator ONG

sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest lucru?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:19, 20 Decembrie 2018
Da, este posibil. Si SRL-ul poate fi membru fondator si dvs plus o alta persoana.
si Presedintele ONG-ului pot fi tot eu, da?
Legea permite sa fie fondatori si persoane fizice si persoane juridice si nu pune restrictii legate de eventuala afiliere de diverse tipuri intre membrii asociati. Deci poate fi un SRL si doua persoane fizice, si nu e o problema ca una din persoanele fizice e administrator al acelui SRL, nici daca e si unic asociat nu ar fi un obstacol juridic. La fel si cu componenta consililui director - poate fi foarte bine aleasa ca presedinte una din cele doua persoane fizice. Si CD poate fi format din trei persoane fizice - cei doi fondatori persoana fizica si inca o persoana fizica nemembra, de exemplu recomandata de acel SRL membru. INSA trebuie atentie la problema luarii deciziilor in Adunarea Generala si in Consiliul Director unde existenta unor afilieri poate ridica probleme - caci legea interzice participarea la luarea deciziei a celor interesati personal sau prin rude sau afini in grad apropiat... Or, o interpretare logica si teleologica ne conduce la concluzia ca persoana fizica membru - si presedinte - e interesata si de deciziile care ar fi luate in CD sau AG si care il pot favoriza sau defavoriza pe membrul persoana juridica din moment ce e adminitrator al acestuia, deci nu ar avea voie sa participe la decizii nici privind propria persoana, nici privind acel SRL, deci se anunge in situatia cam ciudata ca celalalt membru persoana fizica sa decida singur in AG desi e doar unul din cei trei membri ..... Deci atentie la evitarea conflictelor de interese in asemenea cazuri cand sunt doar cateva persoane dintre care unele au relatii de afiliere intre ele, ca sa nu apara blocaje in functionarea organelor lor sau sa fie vulnerabilizate juridic deciziile luate din cauza prevederilor art. 22 si 25 din OG 26 / 2000
in completarea raspunsului anterior: E de analizat posibilitatea ca un SRL sa devina fondator si membru al unei asociatii si in lumina raportului dintre obiectul de activitate al SRL-ului si scopul asociatiei. Chiar daca in noul Cod Civil principiul specialitatii capacitatii juridice a persoanei juridice si sanctiunea incalcarii lui (nulitatea absoluta a actelor juridice care nu sunt incheiate in scopul persoanei juridice) nu mai vizeaza expres si SRL-urile, e totusi discutabila legalitatea si prezinta riscuri situatia ca un SRL sa fie membru intr-un ONG a carui scop nu se poate explica obiectiv de ce ar fi si in interesul acelui SRL. De exemplu daca un SRL se ocupa de productie de software e firesc sa fie membru intr-o asociatie de firme in domeniul IT sau intr-o asociatie care se ocupa de educatia digitala a tinerei generatii sau in una care militeaza pentru imbunatatirea legislatiei fiscale sau legislatiei muncii.... ar fi greu insa de justificat o calitate de membru intr-o asociatie de dansuri populare sau a colectionarilor de arta.... Membershipul presupune si niste cheltuieli si obligatii financiare, si niste raspunderi juridice, si in caz extrem ar putea creditorii SRL-ului sa atace apartenenta acestuia la acea asociatie.....
Multumesc frumos! Am inteles cele explicate. Va rog sa-mi spuneti daca voi infiinta ONG -ul cu 3 persoane fizice, eu voi fi Presedintele, pot sa fiu platita pentru munca prestata prin SRL -ul meu? Precizez ca ONG -ul va avea ca obiect de activitate educatia pentru adolescenti, iar SRL are ca obiect de activitate activitati de training si cercetare in domeniul educatiei.

Alte discuții în legătură

Membru fondator persoana juridica ong Andreea9001 Andreea9001 Buna ziua, Potrivit legislatiei in vigoare, atat persoanele fizice cat si juridice pot avea calitatea de membrii fondatori intr-o asociatie. 1. In cazul in ... (vezi toată discuția)
Ong nou infiintat. help ContSters304613 ContSters304613 avem o asociatie cu 3 membri fondatori. va rog sa ne ajutati 1 - denumirea asociatiei in forma prescurtata poate fi folosita in documente oficiala? daca ... (vezi toată discuția)
Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)