avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Întrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Întrebare

Bună seara! Am și eu o întrebare... Ce se întâmplă dacă nu am fost la muncă timp de aproximativ 3 săptămâni? Sunt însărcinată, de azi am intrat în prenatal, însă de pe 1 până pe 18 nu m-am prezentat la muncă. Medicul de familie nu mi-a mai putut da concediu medical și mi-a dat o adeverință "motivând" lipsa mea. Mi-a zis că mă ajută la muncă, însă nu se plătește cum se plătesc concediile.
Există posibilitatea ca patronul să-mi fii dezlegat contractul? Sau mai am șanse ca după ce duc această adeverință și prenatalul să mai fiu angajată și să beneficiez de prenatal și postnatal?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:14, 20 Noiembrie 2018
Ati anuntat angajatorul ca sunteti insarcinata si ca aveti acea adeverinta medicala ?
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sunt însărcinată în 31 săptămâni, angajatorul știe de sarcină de la 5 săptămâni.
Am avut concedii medicale până acum, însă dr de fam și dr cu care voi naște m-au plimbat de la unul la altul luna aceasta în ceea ce privește concediul medical... am rezolvat apoi cu medicul de familie, dându-mi această adeverință. Încă nu am anunțat patronul că o am, însă și concediile din trecut le-am dus la câteva zile, o săptămână după ce le-am primit. Iar acum vreau să îi dau și această adeverință și prenatalul.
1.Mă interesează să știu dacă are dreptul de a dezlega contractul, având în vedere că nu i-am dus momentan această adeverință. Cineva mi-a zis că are dreptul dacă am absentat 3zile, indiferent dacă mai duc concedii/adeverințe.
2. Mă interesează să știu dacă totuși această adeverință mă ajută la muncă, în sensul de a "motiva" lipsa mea.
Multumesc!
1.Codul Muncii prevede la art.60 :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Daca nu ati instiintat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata , atunci acesta va poate concedia.

2. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

3. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

4. Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Când am anunțat angajatorul de sarcină, am adus adeverință de la medic. Știe de sarcină. Voiam să știu dacă într-adevăr mă ajută adeverința asta de acum, în care scrie "suferindă de sarcină cu risc, recomandare repaus de la data de[...]".

Alte discuții în legătură

Este posibila concediere angajatei însărcinate fiind in cm? nu concediu prenatal nici concediu de risc Alinroxi Alinroxi Este posibila concedierea fiind in concediu medical? Am anunțat angajatorul de sarcina fin primele săptămâni, am niște probleme si medicul specialist mi-a ... (vezi toată discuția)
Instiintare sarcina Dany1803 Dany1803 Buna ziua.Am instiintat in scris angajatorul in legatura cu sarcina si nu am primit numar de integistrare oare ma poate da afara?.Luna viitoare intru in ... (vezi toată discuția)
Însărcinată in perioada de proba Elenna.Ariana Elenna.Ariana Buna ziua, Sunt însărcinată in 13 saptamani si intentionez sa imi anunt angajatorul ca sunt însărcinată saptamana viitoare. Am peste 3 ani vechime ... (vezi toată discuția)