avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... SEF DE COLOANA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

SEF DE COLOANA

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti daca pot beneficia de grupa II-a de munca daca am lucrat ca sef de coloana in peioada 1990-2001.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:50, 27 Martie 2024
Pentru a beneficia de incadrarea in grupele de munca nominalizate in anexele la Ordinul nr. 50/1990, trebuia mai intai parcursa procedura prevazuta de acest ordin.

Ministerul Muncii si Protecţiei Sociale-Direcția Autorizare,Certificare şi Grupe de Muncă,în scrisoarea nr.43 G/1884/08.10.1997, precizează: „nu pot beneficia de grupa a II-a de muncă conform H.G.1223/1990 persoanele care nu lucrează nemijlocit în activitatea de construcţii montaj şi nici personalul de conducere ,întrucât prin natura funcţiilor nu şi-au desfăşurat activitatea cel puţin 70% din programul de lucru în condiţii de şantier.

Astfel, nu beneficiază de grupa a II-a de muncă :şefii de depozit, magazionerii, merceologii, contabilii, statiscienii ,planificatorul, directorul, directorul adjunct,contabilul şef, şefii de servicii (tehnic,tehnico-economic) şefii de birou, şeful de birou administrativ, inspectorul de specialitate, gospodarul , şeful de coloană, şeful de garaj, economiştii, şeful de atelier,consilierul juridic ,jurist-consult, funcţionarii administrativi şi economici, revizorii contabili,inspectorul de personal, dactilograful,operatorii telex,radio, telefon, paznicii,portarii,laboranţii”.

De asemenea, în scrisoarea MMPS nr. 43G/698/1999, se precizează: „nu pot fi încadraţi în grupa II-a de muncă conform H.G. nr.1223/1990 directorul general, directorul comercial, şeful de birou producţie. Şeful compartimentului AQ, responsabil cu protecţia muncii,gestionarul de depozit, primitor-distribuitorul , şeful de depozit, şeful biroului aprovizionare, merceologul aprovizionare,control poartă,laborant,şef coloană auto, impiegat mişcare secţie transport,dispecer transport,informaticianul , analist programatorul şi în general salariaţii care nu lucrează cel puţin 70% din programul de şantier.”
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In ce domeniu de activitate ati fost sef de coloana ?
La o societate cu profil de morarit=panificatie.
Am avut in subordine activitatea de transport auto ( aprox 60 masini ) , dar si activitatea de intretinere -reparatii auto,precum si transportul uzinal pe calea ferata.
Am indeplinit o functie cu implicatii in siguranta circulatiei : ART. 40

Neindeplinirea sau indeplinirea defectuasa, cu stiinta, a atributiilor de verificare tehnica a autovehiculelor, de catre cei care au asemenea indatoriri, in cazul in care s-a produs un accident de circulatie ca urmare a defectiunilor tehnice ale autovehiculului, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani.
Savirsirea din culpa a faptelor prevazute la alin. 1 se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda. ( decretul 328/66 in vigoare pana in 2002)
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Noiembrie 2018
DUMITRU D TUDOR, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nelucrand in ctii.-montaj pe santier, ci intr-o unitate de productie puteti beneficia de grupa de munca in conditiile in care firma a respectat prevederile ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994 si a intocmit anual documentatiile mentionate in actul normativ (incluzand - buletine de noxe, verificare stare de sanatate lucratori, realizare de masuri pentru normalizare conditii de lucru, etc.), a obtinut anual viza ITM pentru locuri de munca incadrate in grupa de munca si a nominalizat prin decizie interna, lucratorii pe locuri de munca incadrate in grupa de munca. In plus exista conditia de a fi beneficiat in anul anterior de grupa de munca.
Conform aceluiasi ordin trebuiau sa existe mentiuni ale angajatroului in carnetul de munca.
Puteti solicita firmei sa emita adeverinta completata conform anexei 14 la HG nr. 257/ 2011 cu modificarile si completarile ulterioare. Adeverinta poate fi emisa numai in conditiile in care in arhiva firmei se regasesc documentele mentionate.

Alte discuții în legătură

Buna seara, in perioada iulie 1979_ august 1995 am lucrat ca ... dan.gutanu dan.gutanu Buna seara, In perioada Iulie 1979_ August 1995 am lucrat ca mecanic utilaje la o societate ce asigura cu utilaje grele ( excavatoare ,buldozere etc ) ... (vezi toată discuția)
Vechime grupa a ii-a nerecunoscuta de casa locala de pensii hacman hacman Buna ziua, Of mai am o problema la care va rog sa-mi dati si mie un sfat. Eu nu mai inteleg nimic. Sotul meu a lucrat in perioada 01.10.1985-31.12.1994 pe ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, as dori sa știu dacă funcția de șef depozit poate ... ionut 2384 ionut 2384 Bună ziua, as dori sa știu dacă funcția de șef depozit poate beneficia de grupa a 2a de munca .Menționez că am lucrat intr un șantier dintr-o unitate ... (vezi toată discuția)