avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost depistat cu ITP expirat. La descrierea faptei, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost depistat cu ITP expirat. La descrierea faptei, în PV nu este precizat exact locul unde s-a constatat contravenția, scrie doar “a condus auto x cu nr y fără a avea ITP valabil”. Aș avea vreo șansă de câștig în instanță?

Buna ziua
Am fost depistat la un control ca itp-ul masinii pe care o conduceam era expirat. Am fost amendat, nr retinute si talonul la fel. In procesul verbal la descrierea faptei nu se specifica strada sau un loc anume, este formulat doar “a condus auto x cu nr y fara a avea itp valabil” Doar comuna este trecuta la rubrica “loc” dinaintea descrierii faptei, langa ziua si ora. Adica puteam sa conduc oriunde pe raza ei, chiar pe un camp, care nu e drum public. Iar masina nu este pe numele meu.
As avea vreo sansa de castig in instanta?
Si ipt-ul acum trebuie sa il fac numai la RAR sau la orice statie? Unde imi vor pune stampila si data, eu avand doar dovada talonului. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: seduardg@yahoo.co.uk , utilizator 00:30, 11 Decembrie 2018
Aveti posibilitatea de a castiga avand in vedere ca nu a fost mentionat in procesul verbal locul unde a fost savarsita contraventia, respectiv daca ati condus sau nu autoturismul pe vreun drum public. Referitor la faptul ca masina nu este pe numele dv, este irelevant deoarece nu este sanctionat proprietarul ci conducatorul masinii.
Da, trebuie sa mergeti la RAR pentru efectuarea inspectiei tehnice.
Multumesc pentru raspuns si informatii. Cel mai probabil voi depune o contestatie.
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
lipsa precizarii in procesul verbal de contraventie a locului unde ati fost depistat fara ITP valabil nu poate constitui un motiv de anulare a procesului verbal. Indiferent pe ce drum public circulati trebuie sa aveti ITP valabil. Motivatia cu circulatia pe camp este puerila.
ing. Ioan Ciobanu
Legea de sanctionare specifica clar " conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat" Se face referire in mod expres la drumul public. Ori prin necompletarea locului exact in procesul verbal, fapta nu poate fi identificata si localizata. Nici macar pe dovada retinerii talonului, unde se precizeaza la rubrica "pentru (motive si locul)" scrie doar "itp expirat" Doar localitatea aparand inainte de descrierea faptei din PV, lucru care este vag si ambiguu. Ca si cum as trece pe rosu si nu s-ar scrie exact strada/intersectia etc, sau as taia linia continua si s-ar mentiona doar orasul.
Iar Decizia ICCJ 13/2018 prevede in mod clar ca "Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinței privind descrierea faptei contravenționale și atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenției", respectiv "descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;"
Acestea fiind spuse, eu consider ca exista sanse mari de anulare a PV, Daca ma contraziceti, va rog sa imi aduceti argumente pertinente

Ioan Ciobanu a scris:

lipsa precizarii in procesul verbal de contraventie a locului unde ati fost depistat fara ITP valabil nu poate constitui un motiv de anulare a procesului verbal. Indiferent pe ce drum public circulati trebuie sa aveti ITP valabil. Motivatia cu circulatia pe camp este puerila.
ing. Ioan Ciobanu

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Decembrie 2018
PPStm, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca nu ati inteles ce e nulitatea relativa, chiar daca citati din hotarirea ICCJ 13/2018 . Va dau alt citat, care e mai clar:
"43. Nelegalitatea ce afectează procesul-verbal de contravenție, prin descrierea insuficientă a faptei, nu este, așadar, intrinsecă, adică nu duce în orice situație la anularea actului respectiv - aceasta se va întâmpla numai dacă vătămarea produsă este de natură să împiedice identificarea faptei săvârșite, încadrarea în drept, sancțiunea aplicabilă - cu consecința imposibilității efectuării apărărilor în cadrul procesului judiciar."

Adica, "tradus", daca politistul a mentionat doar localitatea si fapta ( a circula cu ITP expirat), credeti ca daca nu a scris in PV si strada, v-a vatamat cumva, astfel incit instanta sa nu poata sa-si dea seama ca fapta (circulatie cu ITP expirat) este incadrata corect ? Credeti ca instanta poate confunda fapta, daca nu e trecuta strada ?

Alte discuții în legătură

Retinere permis Cpr12345 Cpr12345 Buna ziua. Zilele trecute mi a fost retinut permisul de conducere pentru o depasire pe linie continua. Ma deplasam in afara localitatii in limita vitezei ... (vezi toată discuția)
Buna seara, as avea nevoie si eu de o informatie. descrierea ... mariustz mariustz Buna seara, As avea nevoie si eu de o informatie. Descrierea faptei intr-un proces verbal nu trebuie sa contina si localitatea unde s-a savarsit ... (vezi toată discuția)