avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis

Buna ziua. Zilele trecute mi a fost retinut permisul de conducere pentru o depasire pe linie continua. Ma deplasam in afara localitatii in limita vitezei legale si am ajuns din urma doua autovehicule care circulau cu 40 50 km/h. M am angajat in manevra de depasire, rusind sa trec de primul vehicul pe linie discontinua, iar in cazul celui de al doilea, a accelerat cand sa il depasesc si am prins linia continua. De pe un drum lateral venea masina de politie (nu erau cei de la rutiera) care m a tras pe dreapta pe mine si pe cel de al doilea sofer drept martor. Mi s a suspendat dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Acum vin cu cateva nelamuriri.
Procesul verbal este complet DAR coordonatele gps sunt gresite, introduse pe internet ma da undeva la vreo 50km departare in camp.
Dovada eliberata pe 15 zile are cel de al doilea prenume gresit.
Nu sunt poze sau filmari de la fata locului sau alte dovezi ca ceilalti soferi se deplasau cu jumatate din viteza legala pe acea portiune de drum.
Am vreo sansa sa imi recuperez permisul prin contestatie ? Mentionez ca in 11 ani de cand sunt sofer nu am nici macar o amenda pentru centura
Multumesc !
Edit : dupa linia continua urma din nou discontinua si aveam cel putin 500 metri vizibiliate in fata si nu venea nici o masina din sens opus
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
Cpr12345, utilizator
Cel mai recent răspuns: CipM , utilizator 20:01, 24 Aprilie 2019
Depinde ce intelegeti prin recuperarea permisului. El poate fi recuperat dupa depunerea plingerii contraventionale (contestatia) si scoaterea unui cerftificat de grefa ce trebuie prezentat la politie pentru a reintra in posesia permisului :
Articolul 118
(1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4) , in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
[ link extern ]

Daca depuneti si apel, in cazul in care pierdeti procesul la prima instanta, cea de fond, aveti permis cam un an de zile, pe care, va trebui totusi sa-l predati, in caz de pierdeti la apel (a se vedea alin 3 si 4).

Daca prin recuperarea permisului intelegeti sa cistigati procesul/procesele, sansele depind de cum va alcatuiti materialul depus la judecatorie si eventual cum il veti sustine in fata instantei. Sau cum il va sustine avocatul angajat (daca nu va incumetati singur). Nu exista garantii. Nu are nici o relevanta faptul ca aveti un cazier rutier imaculat timp de 11ani.

Nu stiu de unde aveau politistii coordonate GPS, inseamna ca exista posibilitatea sa fi inregistrat fapta cu o camera dotata cu GPS. Transcrierea gresita a coordonatelor in PV de contraventie nu e un motiv de anulare a procesului verbal.

Daca au dorit sa indice locul faptei cu niste coordonate GPS luate cu vreun program de pe telefon, si nu mai au si alte repere (borna km, alte indicii rutiere) aveti sanse in caz in care aceste coordonate sunt eronate, prin invocarea deciziei nr. 13/2018 a ICCJ.
[ link extern ]

Este un caz de nulitate relativa si veti sustine in plingere ca nu va puteti sustine apararea pentru ca acele coordonate GPS indica un loc in afara drumului public. Prin aceasta vi se produce o vatamare in sens juridic, vi se incalca dreptul la aparare, intrucit nu se poate identifica fapta savirsita din moment ce coordonatele GPS ale locului faptei nu sunt pe un drum public. Bineinteles ca veti sustine ca ati depasit regulamentar, pe portiunea cu linie discontinua.

Citez din decizia 13/2018 a ICCJ :
"41. Înalta Curte de Casație și Justiție reține că, în conformitate cu regimul juridic al nulității relative, aceasta poate fi invocată numai de persoana al cărei interes a fost nesocotit la emiterea actului contestat. În cadrul procesului civil, numai petentul este în măsură să aprecieze că, drept urmare a descrierii insuficiente a faptei, nu poate să identifice în ce constă contravenția și să combată susținerile organului constatator.

42. În acest context, vătămarea suferită de petent constă tocmai în punerea acestuia în imposibilitatea de a-și efectua apărarea, vătămare ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului, aspect ce trebuie analizat de instanță, în cadrul fiecărui litigiu dedus judecății.

43. Nelegalitatea ce afectează procesul-verbal de contravenție, prin descrierea insuficientă a faptei, nu este, așadar, intrinsecă, adică nu duce în orice situație la anularea actului respectiv - aceasta se va întâmpla numai dacă vătămarea produsă este de natură să împiedice identificarea faptei săvârșite, încadrarea în drept, sancțiunea aplicabilă - cu consecința imposibilității efectuării apărărilor în cadrul procesului judiciar."

Bineinteles ca in plingerea contraventionala trebuie sa cereti anularea PV de contraventie.


Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
latka, moderator
Si cu martorul cum sa faca? Sa-i plateasca o vacanta in Tahiti?:)))
Multumesc frumos pentru efort. Martorul era soferul unei dube care mergea cu jumatate din viteza legala. Oare nu incurca traficul ?
Putea sa mearga si cu rotile in sus cu spatele. Chiar daca ar fi condus neregulamentar, asta nu va dadea dreptul sa incalcati legea, cel mult daca prin depasire ati fi evitat producerea unui accident, si nu e cazul aici.

CipM a scris:

Chiar daca ar fi condus neregulamentar, asta nu va dadea dreptul sa incalcati legea.

Ba poți fi exonerat de răspundere. Se poate invoca art. 1352 cod civil, iar legea la care se face referire este art. 11 din OG2/2001. Aici însă conducerea cu viteza mica nu înseamnă neregulamentar, dacă nu exista interdicție de a se circula cu viteza sub o anumită limita.

Martorul poate fi întrebat cum de este sigur ca exact în locul indicat de coordonatele GPS trecute în PV s-a întâmplat evenimentul. Și apoi ce cauta duba pe câmp și cum putea fi identificata linia continua :).
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2019
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Contestatie suspendare permis (depasire "neregulamentara") sevraj929 sevraj929 buna seara, mi-a fost suspendat permisul in urmatoarele imprejurari: m-am angajat in depasirea a doua vehicule deodata perfect regulamentar (pe linie ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 30 zile sau 3 luni Stefany1980 Stefany1980 Buna ziua. În ziua de sâmbătă 27 feb. 2010, mă deplasam împreună cu 3 membri ai familiei, pe un D E (drum pe care mă deplasez destul de des şi pe ... (vezi toată discuția)
Permis retinut pentru depasire pe linie continua dragos280 dragos280 va relatez urmatoarele; in data de 8 martie ma deplasam dinspre vaslui spre iasi.aproape de intrarea in iasi (pe bucium,drum dificil datorita ... (vezi toată discuția)