avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident mortal în drum spre locul de muncă ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident mortal în drum spre locul de muncă nedeclarat la ITM. Ce putem face? Nu ni s-a dat niciun leu ajutor din partea firmei

Buna ziua in data de 10 12 Tatăl meu mergea la munca in momentul cand a traversat in statia de autobuz ptr a fi luat de masina firmei a fost izbit de o masina ,a stat în comă o săptămână iar in data de 16 12 a decedat ,cei de la munca zic ca nu este accident de muncă și nu au declarat la ITM ce putem face ,multumesc mult,precizez ca nu i sa dat 1 leu ajutor din partea lor ,multummultumesc
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Simosimona20 , utilizator 08:26, 30 Decembrie 2018
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. In sesizare mentionati amanuntele pe care le cunoasteti legate de producerea evenimentului rutier. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire. Nu angajatorul este in masura sa stabileasca daca evenimentul produs este/ nu este accident de munca.
Orice eveniment produs trebuie comunicat de indata la ITM de catre angajator pentru a respecta prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art. 5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Fiind vorba de un deces, ITM va cerceta evenimentul produs si daca sunt indeplinite conditiile legale va dispune firmei sa inregistreze AM si sa completeze formularul FIAM.
Angajatorul are obligatia sa dea urmasilor victimei PV de cercetare a evenimentului produs care dupa caz se incadreaza sau nu ca AM, intocmit de catre ITM si daca este AM, formularul FIAM.
Daca se va declara AM si se intocmeste FIAM puteti beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc din Fondul national unic constituit din cotizatile obligatorii, lunare ale tuturor angajatorilor de catre CJP care administreaza fondul.
In afata ITM-ului evenimentul rutier va fi cercetat si de catre politie intrucat este vorba de un accident mortal de circulatie. Se va analiza modul de producere a accidentului de circulatie precum si posibilitatile de evitare a acestuia. Din informatiile furnizate rezulta ca tatal dvs. a traversat strada printr-un loc nepermis. La momentul potrivit se va dispune efectuarea unei expertize tehnice judiciare care va lamuri toate aspectele tehnice ale accidentului de circulatie.
ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc mult, acel loc nepermis este statie transport comun pe ambele părți fara indicator sau trecere pietoni.
Nu ati precizat daca evenimentul rutier a avut loc in localitate.
La intrare in localitate unde era indicator de 60 km. Pe drumul.european E 58 in localitatea Brehuiesti.
Ultima modificare: Joi, 27 Decembrie 2018
Simosimona20, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - accident pe drumul spre locul de munca dibella dibella Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu un concediu medical: cine si cum stabileste daca este accident in timpul deplasarii la serviciu ? Am cazut la 30m de ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)