avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Instruire la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Instruire la locul de munca

Conducătorul unității poate face o primă instruire la locul de munca cu toți angajații, urmand că după intocmirea fiselor individuale să stabilească nominal conducători ai locurilor de muncă pe compartimente care sa efectueze instruirea periodica?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:50, 9 Ianuarie 2019
Daca are dreptul da, mai exact daca domeniul de activitate ii permite sa-si poata asuma aceasta activitate si indeplineste conditiile necesare ( urmarea unui curs de min.40 de ore in domeniul SSM).
Daca nu...poate angaja un Lucrator Desemnat ( LD) sau un SEPP ( Serviciu Extern de Prevenire si Protectie) abilitat.
Ca regula generala...
-Patronul/conducatorul unitatii stabileste organigrama;
-Instruirea la angajare, prima instruire cand angajezi un lucrator, o poate face conducatorul unitatii, daca indeplineste conditiile, daca nu ori angajeaza un LD ori incheie un contract de prestari servicii cu un SEPP;
-Instruirea la locul de munca, a doua instruire, precum si cea periodica ( lunara, anuala, etc.-in functie de activitatea desfasurata) o face conducatorul locului de munca ( seful de birou, atelier, etc. ). Aceasta instruie o poate face tot patronul daca are cativa angajati si toti sunt in subordinea lui directa.
Tematicile precum si celelalte documente necesare le poate intocmi si conducatorul unitatii, daca indeplineste conditiile, sau poate apela la un SEPP.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2019
Ionut.ion, utilizator
E vorba de o primărie, in care se vrea refacerea fiselor cu aceasta ocazie, după care se vor numi conducători pe compartimente
Din ce motiv se doreste refacerea lor?
Primaria nu este deja organizata pe compartimente?
Daca se reorganizeaza, se schimba compartimentele, se desfiinteaza, comaseaza, etc., conducatorul unitatii, primarul, poate emite decizie de numire a unui nou Conducator al Locului de Munca, CLM, cu toate obligatiile pe linie SSM ce ii revin.
Ideea este că nu au avut fise deloc și s-a procedat la emiterea unei dispoziții a primarului de întocmire a acestora în urma unei instruiri introductiv generale și la locul de munca
Aceasta primă instruire la locul de munca se poate face de catre primar in colaborare cu sepp, având în vedere că este conducătorul unității?
Asta pentru urgentarea întocmirii fiselor după care se vor numi conducătorii locurilor de muncă
Da, se poate face direct de SEPP, primarul nu o poate face daca nu are cursul de 40 de ore.
Durata minima a instruri pentru toate formele ( La angajare, La locul de munca si Periodica) este de minim o ora si pot participa max. 20 de persoane odata ( aici ma refer la instrirea la angajare, cea care o va face SEPP in cazul dvs.).
Banuiesc ca primaria are in organigrama diferite compartimente, birouri, etc., sefi acestora pot primi decizie de numire ca si Conducatori ai Locului de Munca, CLM, cu atributii pe linie SSM ( efectuare instruiri la locul de munca, periodice, etc.)
Discutati cu SEPP; va poate indruma mai exact fiind la fata locului si cunoscand mai exact situatia.

Alte discuții în legătură

Servicii ssm si psi Tatu M Tatu M Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)
Cine poate semna fisele de protectia muncii? serena82 serena82 Fisele de protectia muncii trebuie sa contina 3 semnaturi : a celui instruit (aici mi-e clar, e vorba de angajat), a persoanei care a efectuat instruirea si a ... (vezi toată discuția)
Ssm - instruirea in domeniul ssm danoasa danoasa Buna ziua, am preluat o firma pentru a face instruirea SSM, respectiv sa completez Fisa de instruire individuala insa am o problema sunt angajati si din anul ... (vezi toată discuția)