avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pe PV de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pe PV de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. Am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta?

Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de 84km/h pe zona cu 60km/h. Am primit amenda 3 puncte amenda. După ce am verificat din nou pv acasă am constatat ca agentul politiei a greșit pv trecând anul 2018....in rest a fost completat corect. Am vreo șansă să câștig în instanta anularea procesului verbal pe motivul întocmirii lui eronate? De ce anume am nevoie pt a deschide dosarul la judecătorie? Cum redactez cererea de chemare în judecata? Ma poate ajuta cineva în acest sens? Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu privire la data este o eroare explicabila inceputului unui nou an. Aceasta eroare nu poate constitui un motiv de anulare a procesului verbal de contraventie.
Redactarea plangerii contraventionale o puteti face si singur. Eventual apelati la serviciile unui jurist. Pentru redactarea plangerii trebue sa stiti care sunt motivele pentru care solicitati anularea procesului verbal de contraventie. Personal nu gasesc vreuna.
ing. Ioan Ciobanu
Orice greșeală in PV de constatare cu privire data loc identificare persoana martori atrage după sine nulitatea procesului verbal de contravenție, în cazul în care îl contestați la judecătorie pe raza județului unde a fost eliberat. Trebuie sa va lăsați ajutat de un avocat.
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati oricum sa platiti jumatate din minimul amenzii. Acest lucru nu semnifica recunoasterea faptei si nici nu v-ar pune in imposibilitatea de a depune plingere contraventionala impotriva PV . Daca trecerea anului 2018 (greseala e in ambele locuri, la data incheierii si la data - cu ora exacta a savirsirii ?) in loc de 2019 nu este acceptata de catre cei care trebuie sa va incaseze banii (a trecut termenul legal de 2 zile lucratoare, cum era in ianuarie 2018), inseamna ca dvs. suferiti o vatamare in sens juridic, pentru ca vi se refuza dreptul de a plati jumatate din minimul amenzii cum spune legea valabila acum in ianuarie 2019..
Astfel ati putea invoca aceasta vatamare ca motiv de cerere in instanta a anularii PV de contraventie, invocind decizia XXII a ICCJ din 2007, care mentioneaza ca:
"In raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor in care nulitatea procesului-verbal incheiat de agentul constatator al contraventiei se ia in considerare si din oficiu (art. 17 din OG2/2001), se impune ca in toate celelalte cazuri de nerespectare a cerintelor pe care trebuie sa le intruneasca un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distincta a obiectiunilor contravenientului la continutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contraventiei sa nu poate fi invocata decat daca s-a pricinuit partii o vatamare ce nu se poate inlatura decat prin anularea acelui act. "
[ link extern ]
Ordonanta care reglementeaza regimul juridic al contraventiilor, in varianta actualizata o puteti studia aici:
[ link extern ]
Daca vi se accepta plata a jumatate din minimul amenzii, nu prea vad sa aveti alt motiv de contestare, greseala de a trece eronat anul 2018 in loc de 2019 este un caz de nulitate relativa.
Lipsa totala a datei ar fi fost, conform art. 17 din OG2/2001, un caz de nulitate absoluta, ce v-ar fi permis sa cereti negresit in instanta anularea (din oficiu) a PV de contraventie.
Modele de plingere contraventionala gasiti pe net, daca dati cautare dupa acest text. Sau puteti consulta un avocat.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
# Latka, cum va plăti el jumătate din suma, din moment ce PV -ul are data de 09.01. 2018 ?
S-a "dus" termenul de vreun an .

Noi știm că el poate, dar cei de la ghișeu unde plătește, nu.

Dovada sta PV ul.

Si chiar daca acest lucru (eroarea datei) reprezintă nulitate relativă, in ochii noștri. instanta nu poate modifica data.
Prin urmare se anulează. Este nulitare absolută.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu data de 9 ianuarie 2018 nu se incadreaza cu niciun termen, nici de 2 zile, nici de 15, cum este acum. Eu neaparat as contesta procesul verbal.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, poate fi considerata nulitate absoluta daca agentul ... mariustz mariustz Buna ziua, Poate fi considerata nulitate absoluta daca agentul a trecut o fapta ca s-a petrecut in \"zona peco Petrom\" iar aceasta s-a petrecut cu 120m in ... (vezi toată discuția)
Bună! am o întrebare. dacă am primit un proces verbal pe care ... Fiță 95 Fiță 95 Bună! Am o întrebare. Dacă am primit un proces verbal pe care mi s-a greșit numele de familie se poate anula? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Când poate fi anulat un proces verbal de contravenție încheiat de un agent al poliției rutiere? c0sminvl c0sminvl Buna seara,am si eu nevoie de cateva informatii: 1.Faptul ca agentul nu mi-a precizat si nu mi-a spus sa scriu sau sa nu scriu daca am mentiuni poate duce la ... (vezi toată discuția)