avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sora mea mi-a donat un apartament. Poate copilul ei, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sora mea mi-a donat un apartament. Poate copilul ei, acum minor, să atace donația când va fi major?

Buna seara.Sora mea mi-a dat apartamentul ei prin donatie acum 9 ani,avand amandoua cate un copil ....Intrebarea mea ar fii:Copilul ei cand va fi major ar putea ataca donatia ?Cum ca isi cere mostenirea de la mama sa ca atunci cand mi-a donat ap.era minora si nu a putut sa-si dea sau nu acordul ....?Specific k nu am nici o clauza.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:51, 14 Ianuarie 2019
Buna seara,
Ce acord? Apartamentul era doar al surorii nu al minorei deci doar proprietarul dispune de bun nu si tertii.
Nu poate sa atace nimic.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Ce acord? Apartamentul era doar al surorii nu al minorei deci doar proprietarul dispune de bun nu si tertii.
Nu poate sa atace nimic.

Mi s-a spus k copilul surorii mele fiind unicul ei mostenitor ar avea dreptul sa atace donatia facuta de mama lui cand va deveni major?Donatia nu ar fii nimic sigur ...si am si EU un copil si vreau sa-i asigur vitorul,nu sa vn sa-l dea afara din casa.Acum as vrea sa fac vanzare-cumparare pe ap.cu sora mea,se poate?Sau sa mai adaug ceva la donatie(o clauza)?Cum sa fac k sa fie totul sigur,legal si sa fiu unicul proprietar? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
Lupu Gabriela 10, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu cand va fi majora, ci la decesul mamei doar daca donatia ii incalca rezerva succesorala.
Nu mai scrieti cu K si nu mai citati inutil mesaje anterioare, vedeti ca aveti un buton pe care scrie raspunde !
Acum casa e a dvs, nu aveti ce vanzare sa mai faceti si nici ce clauze baga.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Dacă sora dvs mai are si alte bunuri, nu are ce sa atace. Sora dvs unde locuiește acum? Presupun ca are si ea casa ei.
Actul a fost incheiat. Nu mai aveti cum sa il modificați.
Parintii mei au un ap.luat de ei de acum 30 de ani in care am locuit toti.Sora mea s-a casatorit si a cumparat un ap.cu banii de la nunta plus diferenta de la parintii nostri,intre timp a divortat,s-a facut partajul ap.,partea care i se cuvenea sotului i-a cumparat-o si a ramas ea singura proprietara.Ea este tot cu fostul sot acum dar in concubinaj si intre timp a aparut si un copil.Si eu sunt tot in concubinaj si avand un copil.Mama a murit acum 11 ani si a ramas tata.Nu s-a facut succesiunea la ap.parintiilor.Ea locuieste acolo dar e pe numele tatalui meu ap.si vrea sa faca succesiunea,sa renunt la partea mea de acolo si sa-i dea ei.Ea mi-a dat ap.ei prin donatie acum 9 ani avand amandoua cate un copil fara nici o clauza in el.Fiind surori,purtand acelasi nume de fata,ne-am inteles k ei sa-i ramana ap.parintiilor nostri si mie asta .Dar acum as vrea sa anulez donatia si sa facem vanzare-cumparare ca sa nu aibe nimeni dreptul la apartament.Nici copilul ei fiind unicul.Ea nu are alte bunuri,mosteniri ...Cum sa procedez?

Nu vreau sa judec sau sa acuz pe cineva,am fost la 2 notari de la mn din zona cu contractul de donatie si mi-au spus 2 pareri diferite:Ca donatarul avand un copil cand mi-a donat apartamentul are dreptul cand va fii major sau dupa moartea donatorului sa atace donatia cerandusi dreptul ca singurul ei mostenitor.Si a doua parere ar fii ca ar fii putut ataca donatia daca erau 2 copii ....nu mai inteleg nimic.
In concluzie ce fac?Las asa lucrurile si stau linistita ca sora mea si cu copilul ei nu o sa faca nimic,nu o sa atace nici o data donatia?
Am inteles ca atunci cand tatal meu va face succsesiunea dupa moartea mamei la apartamentul luat de ei,avand dreptul ambii lor copii(EU am cedat la partea mea de acolo cand am facut donatia),a mai ramas din partea lu tata.Acum vrea sa renunt si la partea care mi se cuvine din partea lui surorii mele k sa-i dea ei apartamentul.Sa nu mai am nici un drept acolo,sa raman cu cel dat prin donatie.Problema e ca tatal nostru mai are si alte mosteniri pe numele lui si daca semnez k renunt la partea lui cica as renunta la tot ce e pe numele lui nu doar la acel apartament. Asa e?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Donatie? Diana123123 Diana123123 Buna ziua, Parintii mei doresc sa imi lase un apartament (nu doresc sa il treaca momentan pe mine). Ei vor sa mergem la un notar sa facem un act prin care ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)