avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca cu probleme

AS DORI UN MIC AJUTOR
AM LUCRAT LA O FIRMA X DIN DECEMBRIE 2006.CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007.S-A MAI OPERAT IN EA O MARIRE DE SALARIU IN FEBRUARIE 2008.ACUM VREAU SA-MI SCHIMB LOCUL DE MUNCA DAR NU MI SE POATE INCHIDE CARTEA DE MUNCA DEOARECE PATRONUL NU A DEPUS STATELE DE PLATA DE ANUL TRECUT.CE POT FACE IN SITUATIA ASTA CA CEI DE ACOLO VOR VREA CARTEA DE MUNCA LA UN MOMENDAT
ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:09, 17 Ianuarie 2010
Buna ziua !
Sesizati ITM- ul .
Cu stima !
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
In situatia prezentata de dumneavoastra sesizez mai multe nereguli de care se face vinovat patronul dumneavoastra, dintre care cea cu depunerea statelor este cea mai mica.

Prima si cea mai mare neregula este ca dumneavoastra lucrati din 2006 si el v-a facut contract in 207 sau asta inteleg eu prin afirmatia dumneavoastra "CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007". Se chiama ca in aceasta perioada ati lucrat la negru? Avand in vedere ca oricum va despartiti de el si ca a facut destule nereguli, puteti sesiza ITM-ul cu privire la faptul ca lucrati din 2006 si ca angajatorul v-a facut contract abia in 2007, pentru a va recupera vechimea din aceasta perioada. Oricum trebuie sa va adresati ITM-ului pentru obtinerea vechimii pe toata perioada. In urma unui control si la solicitarea acestei institutii, patronul dumneavoastra va trebui sa prezinte statele pe toata aceasta perioada.

Aveti un exemplar din contractul individual de munca semnat cu angajatorul si inregistrat la ITM? Dar un exemplar din actul aditional in baza caruia v-a fost modificat salariul?

Daca angajatorul dumneavoastra nu a depus statele la ITM, sunteti convinsa ca a platit taxele si impozitele aferente salariilor platite? Dar despre declaratiile privind contributiile catre CAS, CASS, somaj, etc?

Vedeti exact in ce situatie sunteti si incercati o solutionare pe cale amiabila a acesteia cu fostul angajator. Daca rezolvarea "pasnica" nu functioneaza, puteti sa-l actionati in instanta in vederea repunerii in drept si sa lasati instanta sa hotarasca. Este un litigiu de munca si nu platiti taxe.
NU AU FOST DEPUSE NICI DECLARATIILE DE SOMAJ.CAS ETC
PROBLEMA ESTE CUM POT REZOLVA DEOARECE NU ESTE UN OM CU CARE SE POATE DISCUTA.M-AM INTERESAT SI NU A DEPUS NIMICC DIN NOIEMBRIE 2008 NICI TAXELE NU SUNT PLATITE.
IAR CEI UNDE VREAU SA MA ANGAJEZ IMI VOR CERE CARTEA DE MUNCA
APROPO AM ACTELE SEMNATE DE CAND A DESCHIS CARTEA(MODIFICARE SALARIU SI CONTRACT DE MUNCA)
Prezentarea cartii de munca nu poate fi o conditie de angajare. Este suficient sa dati o declaratie cum ca aveti carnet de munca si ca acesta se afla la fostul angajator in vederea completarii formalitatilor de incetare a raporturilor de munca. Urmeaza ca la finalizarea acestor formalitati sa aduceti carnetul de munca. Am sentimentul ca va duceti la acest nou angajator cu teama ca veti fi intrebata de carnetul de munca si nu veti sti ce sa spuneti deoarece va este frica de reactia pe care ar putea sa o aiba cand va afla ca va aflati in litigiu cu fostul angajator. (vedeti pentru ce se cer daune morale in cazul litigiilor de munca?)
Daca noul angajator cunoaste legea si o respecta, nu cred ca aveti de ce sa va faceti probleme, deoarece puteti sa-i explicati speta si va intelege. In caz contrar am sentimentul ca vi se aplica proverbul cu "ati cazut din lac in put".

Deci daca fostul angajator este o persoana total nerezonabila...... azi va duceti la ITM si depuneti sesizarea si solicitati tot ceea ce v-am spus in postul anterior si va puteti adresa si instantei.
MULTUMESC FRUMOS PENTRU RASPUNS SA ASA VOI FACE.DACA ANGAJATORUL NOU NU INTELEGE E CLAR CA AM SARIT DIN LAC IN PUT.ORICUM VOI MERGE CU CAPU SUS SI II VOI EXPLICA CARE ESTE SITUATIA.ORICUM CHIAR DACA MERG LA ITM SI FAC SESIZARE CEL VECHI NU MA VA REZOLVA CU NIMIC DEOARECE ARE FOARTE MULTE RELATII ACOLO DAR EU VOI MERGE ORICUM
MULTUMESC PENTRU AJUTORUL ACORDAT

Alte discuții în legătură

Carte de munca imradu imradu buna ziua.am probleme legate de fostul loc de munca.am incetat activitatea in luna decembrie cu acordul ambelor parti si de atunci tot astept plata salariului ... (vezi toată discuția)
Inchidere carte de munca ContSters53045 ContSters53045 Buna ziua, Cat dureaza [b]inchiderea unei carti de munca [/b]de catre ITM? Am inteles ca se duce decizia de catre fostul angajator, iar in functie de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cartea de munca florin09 florin09 Buna ziua,in decursul unui an am lucrat cu carte de munca la o firma de constructii dar patronul avand prea multe datorii a fugit din tara si ne-a lasat cu ... (vezi toată discuția)