avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl minorului nu vrea să îmi dea declarația ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl minorului nu vrea să îmi dea declarația necesară ieșirii cu minorul din țară și nici nu plătește pensie de întreținere. Cum să procedez pentru a rezolva aceste probleme?

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati cum pot proceda cu urmatoarea speta: Sunt divortata de 3 ani si am un copil de 8 ani, divort prin notar, domiciliul copilului fiind la mine, insa, intrucat tatal nu a dorit sa isi asume nicio suma de intretinere, s-a specificat doar ca vom participa in mod egal la ce tine de scoala si activitati extrascolare. In fapt, nu si-a respectat intelegerea, si a dat doar o parte foarte scurta de timp, cat a considerat, neluand in calcul nevoile copilului.

De 2 ani este plecat in Anglia, venind de cateva ori pe an in tara. In ultima jumatate de an, au contribuit parintii lui, in locul lui, intrucat el nu doreste sa trimita nicio suma.

Pe langa acest aspect, ma rog de ceva vreme de el, prin mesaje (intrucat nu doreste sa comunice cu mine de niciun fel), sa imi dea o procura, valabila pentru 1 an, pentru a putea face vacante cu copilul si in afara tarii, insa nu imi raspunde, raspunsul subintelegandu-se ca este negativ.

Avand in vedere cele de mai sus, cum pot proceda? Legat de procura, pensie, etc? Am sanse sa obtin custodia toatala si stabilitrea unei pensii stabile? Pe langa acest aspect, se poate face dovada venitului, avand in vedere faptul ca, nu locuieste in tara?

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Lilit2019 , utilizator 09:29, 22 Ianuarie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa obțineți o hotărâre judecătorească pentru a suplini acordul fostului soț în cazul deplasarilor/vacanțelor.Pt pensie de întreținere va puteti adresa instanței printr-o acțiune separată.Discutati toate aceste aspecte cu un av, custodia exclusivă posibil sa nu o obțineți.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Strangeti toate dovezile ca nu exista dialog, ca nu plateste pensie, ca nu-si da acordul si nici nu raspunde si cereti exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre dvs.
Pana atunci, dati-i un mail si un sms cu datele exacte ale deplasarilor, punadu-i in vedere o data limita ptr exprimarea acordului. Trimiteti-i si copia dupa pasaportul si certificatul de nastere al copilului. Exista unele specimene care au incercat sa-si motiveze absenta acordului ca nu aveau certificatul de nastere al copilului! Imaginatia unora dintre "tatici" e inepuizabila la capitolul sicane...si pe urma vor colaborare si sprijin, hahahaha
Specificati-i ca a 2a zi dupa expirarea termenului veti merge in instanta pentru suplinirea acordului. Pregatiti actiunea din timp, astfel incat a 2a zi sa o si depuneti impreuna cu taxa de timbru de 20 de lei. (2 exemplare ale cererii, 2 exemplare din corespondenta purtata, dovada platii taxei de timbru, 2 exemplare certif nastere copil si CI-ul dvs, toate in xerocopie, pe fiecare fila scrieti conform cu originalul si semnati) Nu uitati sa semnati cererea pe care o faceti pe calea ordonantei presedintiale, gasiti model pe net. Succes.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintele are dreptul sa nu isi dea acordul daca nu II comunicati exact locatia si datele deplasarilor.
Cand va hotarati sa plecati undeva II trimiteti pe mail toate coordonatele si I'll anuntati ca daca in termen de 10 zile sa zicem nu isi da acordul atunci I'll dati in judecata.
Referitor la pensia de intretinere va sugetez sa trimiteti pe mail toate facturile lunare legate de copil evident cerand jumatate din bani.
In felul acesta ori primiti banii pentru cheltuielile copilului ori aveti ajutor in instanta ca sa se stabileasca in procent din venit.
In cazul in care in termenul de 10 zile nu va da imputernicirea de iesire din Tara faceti precum a zis doamna PS.
Cred ca daca mergeti in instanta cerand generic o suplinire de acord pe un an atunci nu veti castiga.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
When, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil sa demonstreze ca i-a mandatat pe parintii lui cu intretinerea copilului daca spuneti ca ei contribuie. Tatal isi vede copilul cand vine in tara? Este un aspect important.
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ” deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”

Avand in vedere necesitatea obtinerii acordului legiutorul a introdus o modalitate juridica prin care hotararea unei instante poate sa suplineasca consimtamantul parintelui .


Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental si se obtine pe cale ordonantei presedintiale . Atentie,actiunea trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de art.996 – 1001 Cod Civil . Adica , pentru admisibilitatea ordonantei presedintiale trebuiesc indeplinite cumultiv trei cerinte, respectiv sa existe urgenta, masura solicitata sa fie vremelnica si sa nu se prejudece fondul.

Ordonanta presedintiala neavand drept scop rezolvarea fondului litigiului, rezulta ca instanta investita cu solutionarea unei asemenea cereri se margineste sa stabileasca, in raport cu probele prezentate de parti, in favoarea careia dintre ele exista aparenta de drept.

Procedura poate fi initiata si pe calea dreptului comun.

Alte discuții în legătură

Cum poate un minor să plece cu școala în altă țară fără acordul tatălui Mirela Marinași Mirela Marinași Fiul meu este în anul 3 profesională și în martie ar trebui să plece cu clasa în schimb de experiență în Cipru pentru 2,3 săptămâni El face 18 ani ... (vezi toată discuția)
Pasaport si acord scoatere copil din tara Aradia Aradia Sora mea este divortata de sotul ei de 4 ani, au impreuna o fata de 14 ani. In acesti ani el si-a vazut copilul de 2-3 ori. Desi au custodie comuna nu s-a ... (vezi toată discuția)
Domiciliul minorului in alta tara fara consimtamantul tatalui mioara2012 mioara2012 Buna seara. Va rog daca se poate sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am divortat in urma cu aproape 3 ani, iar minorul are domiciliul stabilit la mama, ... (vezi toată discuția)