avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... extras carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

extras carte funciara

Buna seara!
Un extras de carte funciara pt autentificare este valabil din momentul înregistrării cererii, sau este valabil din momentul emiterii lui de catre oficiul de cadastru si publicitate imobiliara?
Va mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:02, 22 Februarie 2019
Extrasul de carte funciară pentru autentificare se emite cu data înregistrării cererii.
Mulțumesc frumos pt răspuns!
Extrasul de carte funciara arata situatia imobilului la data si ora la care a fost emis.
In mod normal un extras ar trebui sa aiba si data exacta si ora exacta la care a fost emis.

Atunci este valabil, la momentul, la ORA la care a fost verificat in baza lor de date, nu mai tarziu, nu mai devreme.

De exemplu, in aceeasi zi, pe rolul aceluiasi imobil din cadastru, oricine poate veni si depune o sarcina: un litigiu, o revocare de procura de vanzare, o ipoteca, un sechestru, etc.

Deci la ora 10 cand ai luat extrasul, imobilul era perfect curat.
La ora 12 poate avea inregistrata o ipoteca , un litigiu si o revocare de procura de instrainare sau chiar sechestre pentru datorii la stat.

Deci extrasul arata imaginea, fotografia situatiei juridice a imobilului la data si ora exacta la care a fost emis.

Dar sincer, nu stiu daca la noi se trece si ora exacta pe extras. Nu cred, deoarece modelul nu precizeaza.

Daca vrei sa fii sigur, roaga notarul ca in MOMENTUL SEMNARII ACTULUI, sa verifice daca a intervenit vreo modificare in cadastru ca sa fii protejat perfect.

Se intampla rar... dar se intampla. E bine sa fii paranoic in astfel de situatii.

Romania este in urma occidentului, unde astfel de smecherii de cadastru se faceau cu multe de zeci de ani in urma. Acolo se pune si ora exacta si se poate vedea online, nu e nevoie sa te prezinti la un ghiseu si pana ai ajuns acasa deja imobilul e grevat de escroci (care stiu ca vei cumpara si vor sa iti fure imobilul).
Au fost cazuri...

Desigur, in teorie, deoarece esti cumparator de buna credinta, esti protejat.
In practica, sa vezi cate plimbari si cati ani stai prin tribunale ca sa stergi o sarcina inregistrata de escroci in cartea funciara. In tot acest timp, nu poti vinde imobilul pentru ca nu ti-l cumpara nimeni. Asta e important daca esti investitor.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Va mulțumesc frumos pentru raspunsul dat.
Unde pot verifica momentul, respectiv data si ora la care imobilul a fost verificat in baza de date? Pe extras apare nr de inregistrare si data inregistrarii, iar la sfarsitul documentului apare data solutionarii si data eliberarii.Daca extrasul are sa zicem nr de înregistrare 1 din 10.02.2015 si data solutionarii 12.02.2015,este valabil din 10.02.2015 sau din 12.02.2015? Din cate am citit am vazut ca valabilitatea extrasului incepe cu 10.02.2015, respectiv cu ora inregistrarii in registrul OCPI. Nu gasesc pe document nicio informatie referitoare la data si ora cand a fost verificat in baza de date.
Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2019
mshboss, utilizator
Dupa cum am spus mai sus, este valabil de la data solicitarii, respectiv 10.02.
Extrasele de carte funciara pentru autentificare se elibereaza numai notarilor publici. Solicitarea se face prin intermediul unei platforme speciale destinata acestora.
Nu exista un program la liberul acces al persoanelor fizice.

Alte discuții în legătură

Extras carte funciara de informare sau de autentificare - diferente Luciana44 Luciana44 Dorind sa cunoastem situatia unui imobil cu mai multe apartamente , pentru ca suntem in litigiu cu proprietarii unuia dintre apartamente ,care au construit ... (vezi toată discuția)
Pret certificat fiscal anapopana anapopana Buna. Ma poate informa cineva cat costa eliberarea unui certificat fiscal (aprox.) ? (pentru dezbaterea unei succesiuni si intabulare totodata). Pe cine am ... (vezi toată discuția)
Carte funciara blocata robertnnn robertnnn Buna ziua, Am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta. Sunt in porcesul de cumparare al unui apartament. Problema este ca proprietarul ma cam plimba cu ... (vezi toată discuția)