avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Părinții mi-au propus să treacă imobilul lor pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Părinții mi-au propus să treacă imobilul lor pe numele meu, pentru a evita ca tatăl vitreg să fie moștenit de o fiică naturală, nerecunoscută de el. Ce acte trebuie să facem?

Părinții mi-au propus să treacă casa pe numele meu.Mama s-a recăsătorit când aveam 8 ani și fiind singur la părinți în familia mea,am decis sa facem o vila în urma cu multi ani. Ei locuiesc la parter,iar eu la etaj. Tatăl meu vitreg,dar singurul pe care îl recunosc ca tata, mi-a propus să-mi facă acte,deoarece el mai are o fata din flori,nerecunoscuta în certificat și fără sa fie dovedit faptul,dar pe care bunica...mama dansului a luat-o de mica și a crescut cu dansa. După moartea bunicilor,tata mi-a zis ca renunță la partea lui din moștenirea părinților în favoarea fetei,cu toate ca mai are și o sora,iar moștenirea lui implica casa bătrânească,terenuri în diferite județe și o vila împărțită în doua cu sora lui. El renunță la orice drept acolo ,deoarece locuiește fata cu familia ei în jumătatea lui din vila și cedează partea lui integral fetei,iar mie sa-mi facă acte pe proprietatea în care stam și la care am contribuit împreună de-a lungul anilor. Tatălui meu îi este frică,ca după moartea lui,fata și sora dânsului îmi vor face probleme ,chestie care nici prin gând nu mi-am pus-o vreodată,dat fiind ca sunt singurul lor fiu,dar nu strică să mă interesez totuși. Așadar vă întreb: îmi pot face probleme în urma unui deces al tatălui...ce știu,poate a unei probe ADN...test parental în care sa dovedească că tatăl meu este și al ei și să aibă pretenție și la munca mea de-o viață? Ce acte trebuie să facem pentru a-mi ști și eu la rându-mi familia și copii asigurați de liniște și de un viitor. -Vănzare-cumpărare...un testament al tatălui...etc. Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: jhonny60 , utilizator 09:15, 17 Martie 2019
Fiica respectiva a fost adoptată legal de bunici?
Bună Raluko207! Din câte știu fiica a fost abandonată de mama ei când tata era în armată și luată de bunica în plasament,păstrând numele mamei ei chiar și în ziua de azi. De asemeni locuiește acolo în prezent din bine-voința tatălui și oricum după atâția ani,face parte din familia noastră,fără un drept de moștenire sau vreun drept legal dovedit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
jhonny60, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tatăl vitreg va poate face fie un testament, fie un contract de donație.
In cazul testamentului, pentru a deveni proprietar, va trebui să dezbateti succesiunea.
În cazul donatiei, în prima faza va trebui să încheie cu mama un act de partaj in timpul căsătoriei (vorbim de bunuri comune și trebuie stabilită exact care e partea lui), iar prin donație proprietatea se transmite de la momentul încheierii contractului.
Fiica și sora nu o sa va faca probleme, pentru ca:
1. Legal, fiica e doar o străină. Si daca s-a stat asa atatia ani, o sa mai stea.
2. Sora nu este moștenitor rezervatar. Deci nu are calitatea de a solicita reductiunea testamentului sau a donatiei.

Cat priveste parte de la bunici, în primul rând, tatăl nu are la ce sa renunte cât timp bunicii trăiesc, pentru că orice pact asupra unei mosteniri viitoare și este lovit de nulitate absolută. Deci, daca e de dat, să dea bunicii înșiși cât trăiesc.
In al doilea rand nu exista "cedare in favoarea ".
Renunțarea la o moștenire este pură și simpla. Ca efect al renunțării, ar rămâne sora tatălui unic moștenitor după bunici.
Asa ca, daca nu transmit bunicii bunurile cât trăiesc (pot face acte și nepoatei și fiicei), la dezbaterea succesiunii bunicilor, recomandabil ar fi ca si tata sa ramana moștenitor împreună cu sora.
Ulterior cota să de 1/2 o va putea transmite fiicei nerecunoscute.
Mulțumesc mult pentru timpul acordat și pentru răspuns!
Știi cumva și despre acel contract între părți,ce are ca și clauză,că mă angajez cu soția să am grijă de ei și abia după...Doamne ferește,dar cât mai târziu posibil,să fiu proprietar? Îmi scapă acum denumirea,dar sper să înțelegi la ce mă refer. Eu nu tind neapărat să fiu proprietar,ci doar să-i știu pe toți ai mei liniștiți.

Alte discuții în legătură

Succesiune raluca77 raluca77 Bunica ii poate face testament mamei pe toata casa?Acesta poate fi atacat in justitie de sora vitrega? (vezi toată discuția)
Subiectul etern:mostenirea de familie... iannnis iannnis buna ziua! Va rog un sfat in legatura cu o mostenire.Mama sotiei,singura la parinti,a mostenit de la parinti ei prin moartea lor care s-a petrecut demult o ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament peterpan17 peterpan17 buna ziua. se de speța următoare: doi părinti tata A si mama B ; s-a căsătorit fiind ambii divorțați ; au o fata , acum majora (căsătorita ) , ... (vezi toată discuția)