avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inchirierea locuintelor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inchirierea locuintelor

Buna,

M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 (actualizata 11/12/2008) este legea de referinta in domeniu dar de asemenea, aceasta lege poate fi completata cu alte prevederi incluse in Codul Civil sau alte legi "mai favorabile" in anumite situatii:

Art. 71. - Persoanele care beneficiaza de drepturi mai favorabile decat cele prevazute in prezenta lege, consacrate prin legi speciale, care se refera, printre altele, la materia raporturilor juridice locative si a celor conexe acestora, se bucura in continuare de aplicarea drepturilor mai favorabile.

Art. 72. - Dispozitiile prezentei legi privind inchirierea locuintelor se completeaza cu dispozitiile Codului civil privind contractul de locatiune.

As dori sa stiu deci care este pachetul legislativ complet care regelementeaza inchrierea locuintelor, cu toate legile sau prevederile auxiliare (in anumite situatii particulare).

De asemenea, ma intereseaza lucrurile de care trebuie tinut cont la semnarea unui contract de inchiriere intocmit de catre proprietar, care deseori contin clauze nule (neconforme cu legea). Ca si ex:
- este legala solicitarea unei garantii chiriasului si, eventual, pierderea acesteia in cazul parasirii imobilului de catre chirias mai repede de o anumita perioada de timp
- ce se intampla cand anumite prevederi din contract difera fata de legea in vigoare (114/1996), de ex durata preavizului dat de catre chirias in cazul rezilierii unilaterale a contractului este specificata ca fiind 30 de zile (sau alta valoare) fata de 60 de zile cat specifica legea.
- alte prevederi de care trebuie tinut cont

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:59, 22 Noiembrie 2009
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Multumesc pt raspuns, dar inca nu sunt totusi lamurit in privinta aspectelor mentionate:

- exista alte legi/prevederi de care trebuie tinut cont in afara de legea 114/1996 ?
- este legala solicitare unei garantii chiriasului (si eventual pierederea acesteia) ?
- cazurile in care prevederile din contract nu corespund cu prevederile legii (ex. mentionat)
- eventual, existenta altor clauze particulare de care ar trebui tinut cont
Contractul de inchiriere astfel cum este reglementat de Legea nr.114/1996 reprezinta o varianta a contractului de locatiune astfel cum este si el reglementat de dispozitiile art.1416-1445 C.civ., alte reglementari nu exista.Exista un proiect de lege in acest sens.

Regimul garantiei este stabilit de catre parti prin contractul de inchiriere.Partile pot stabili libere modul in care se va garanta de catre parti indeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de inchiriere.Se poate stabili de exemplu un depozit bancar pe numele chiriasului aflat la dispozitia locatorului.

Exista clauze particulare ,de care ar trebui sa se tina cont, avand in vedere ca in acest moment reglementarile in materie favorizeaza mai mult chiriasii, in ceea ce priveste eliberarea spatiului inchiriat, in conditiile nerespectarii de catre acestia a clauzelor contractuale, cum ar fi de exemplu, in acest sens, inserarea unei caluze compromisorii de grad IV.

La o cautare scurta dupa cuvantul "locatiune", programul legislativ mi-a zis ca sunt peste 160 de acte normative in vigoare care contin acest cuvant.
La o cautare dupa "chirie", rezultatul a fost mai spectaculos, dand exact 1146 de acte normative.

Sigura ca exista si alte acte normative, civilul fiind insa partea esentiala de urmarit aici. Nu numai prevederile referitoare la locatiune, dar si cele despre contracte in general, obligatii etc.

Raspunsuri la intrebarile dv., in ordine:
- da, exista, v-ati raspuns chiar si singur in primul mesaj;
- este legala, depinde insa daca acele conditii de pierdere sunt legale sau nu (sa nu fie la aprecierea subiectiva a proprietarului etc.);
- preavizul poate fi numai de 30 de zile, alte cazuri depind insa de... ele insele! nu pot sa stiu macar toate cazurile care pot devia de la lege legal;
- sunt multe clauze particulare de care trebuie tinut cont, la ce va referiti anume? Se pot face si inventa clauze fara numar in functie de fiecare situatie de fapt in parte.
Exista contract de inchiriere de 2 pagini si de 20 de pagini. Diferenta intre 2 si 20 de pagini sunt, de regula, pagini cu clauze particulare pentru respectiva speta.
Preferabila este redactarea de un jurist, sigur, redactare personalizata si nu tipar-contract, sau "model" cum i se mai spune...
In ultimul timp observ ca modelul este esenta derularii unui raport contractual, din pacate... Un model prost ori o redactare neadaptata situatiei concrete (fie ea gratis ori contra cost) este la fel de malefica intr-un eventual litigiu.
Or tocmai pentru a preintampina un litigiu se intocmeste un contract.
sebiskaa a scris:

Multumesc pt raspuns, dar inca nu sunt totusi lamurit in privinta aspectelor mentionate:

- exista alte legi/prevederi de care trebuie tinut cont in afara de legea 114/1996 ?
- este legala solicitare unei garantii chiriasului (si eventual pierederea acesteia) ?
- cazurile in care prevederile din contract nu corespund cu prevederile legii (ex. mentionat)
- eventual, existenta altor clauze particulare de care ar trebui tinut cont


In general in astefl de situatii redactarea contractului se face de avocat, dar puteti expune o clauza sau doua sa vedem daca ar fi sau nu conform legii.
De principiu, imi vine greu sa cred ca ati avea in vedere clauze care sa fie contrare legii.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Inchirierea locuintelor sebiskaa sebiskaa Buna, M-ar interesa sa stiu exact care este legislatia in vigoare care reglementeaza inchrierea locuintelor. Din cate stiu, legea locuintei nr. 114/1996 ... (vezi toată discuția)
Clauze contractuale danny20164 danny20164 Intr.un contract de locatiune,proprietar pers fizica,chirias pers juridica se aplica clauza din codul civil conform careia chiriasul poate denunta contractul ... (vezi toată discuția)
Ultima lege a chiriilor...? Naganori Naganori Buna ziua, Stiti cumva care este ultima Lege a Chiriilor în vigoare? Multumesc! :) (vezi toată discuția)