Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie impunere ANAF

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
In 2014 am colaborat pentru o jumatate de an cu o firma in baza unui contract de drepturi de autor cu retinere la sursa (singura colaborare, nu mai aveam alte contracte de drepturi si nici carte de munca).
Tocmai am primit o citatie de la fisc care ma anunta ca am de plata sanatatea pentru acea perioada. Problemele mele sunt urmatoarele:
1. Suma in baza careia s-a facut calculul este una fictiva (egala pe toate cele 6 luni) in conditiile in care eu nu am castigat sume egale in lunile respective si sumele nu erau atat de mari. Tocmai am venit de la fisc unde mi-au spus ca ei nu au ce sa faca, si ca vina este a firmei angajatoare care a completat gresit declaratiile online. Momentan incerc sa contactez firma respectiva pentru amanunte. Nu vad cum o firma ar fi putut sa declare acele sume uriase dreptul meu. De asemenea fiscul nu are acces la declaratiile respective?
2. Eu de la firma respectiva am primit o adevarinta (pentru medicul de familie) in acea perioada, care atesta ca ei au achitat sanatatea.

Sunt total uimita de aceasta situatie, nici nu cunosc foarte cadrul legal si nu am pe cineve care sa ma indrume, de aceea am apelat la acest forum. Care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii fac pentru a dovedi ca nu sunt buna de plata? Sau chiar daca as avea un rest de plata pentru acea perioada (stiu ca unele firme nu sunt tocmai serioase) cum pot face sa platesc macar sanatatea pentru sumele pe care le-am castigat de fapt si nu pentru suma uriasa care apare la fisc.

Multumesc mult
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2019
sdiytza85, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:31, 20 Martie 2019
Contributia lunara la sanatate nu se calculeaza raportata la cat venit efectiv aveati ci la valoarea salariului minim pe economie.
Cu toate dovezile mergeti la finante sa va lamuriti. Si ma este o situatie in care e posibil ca acea contribuie sa fi trebuie sa v-o declarati dumneavoatra personal cu nume si cnp, nu firma. Si atunci degeaba au platit-o ei, caci acolo la finante nu figureaza ca ati platit-o dumneavoatra cu nume si cnp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita pe ora la contracte de prestari servicii lauricafl lauricafl Buna ziua. Poate cineva sa imi spuna daca la contractele de prestari servicii este limita de 150 lei pe ora, sau nu? Se plateste si sanatate, sau doar ... (vezi toată discuția)
Insusire calitate de director la o firma - aspecte penale si fiscale Kolaxxx Kolaxxx In cadrul unui control fiscal am aflat ca facturile emise de catre o firma (firma activa din punct de vedere fiscal) au fost emise de catre o persoana care ... (vezi toată discuția)
Declaratii impozit si fond sanatate pentru colaborari ong CORNEA ADRIAN CORNEA ADRIAN Buna ziua. La o asociatie non profit ,in luna septembrie 2013 am platit colaboratori. Din sumele brute am retinut impozit si fond sanatate pe care le-am virat ... (vezi toată discuția)