Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
In 2014 am colaborat pentru o jumatate de an cu o firma in baza unui contract de drepturi de autor cu retinere la sursa (singura colaborare, nu mai aveam alte contracte de drepturi si nici carte de munca).
Tocmai am primit o citatie de la fisc care ma anunta ca am de plata sanatatea pentru acea perioada. Problemele mele sunt urmatoarele:
1. Suma in baza careia s-a facut calculul este una fictiva (egala pe toate cele 6 luni) in conditiile in care eu nu am castigat sume egale in lunile respective si sumele nu erau atat de mari. Tocmai am venit de la fisc unde mi-au spus ca ei nu au ce sa faca, si ca vina este a firmei angajatoare care a completat gresit declaratiile online. Momentan incerc sa contactez firma respectiva pentru amanunte. Nu vad cum o firma ar fi putut sa declare acele sume uriase dreptul meu. De asemenea fiscul nu are acces la declaratiile respective?
2. Eu de la firma respectiva am primit o adevarinta (pentru medicul de familie) in acea perioada, care atesta ca ei au achitat sanatatea.
Sunt total uimita de aceasta situatie, nici nu cunosc foarte cadrul legal si nu am pe cineve care sa ma indrume, de aceea am apelat la acest forum. Care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii fac pentru a dovedi ca nu sunt buna de plata? Sau chiar daca as avea un rest de plata pentru acea perioada (stiu ca unele firme nu sunt tocmai serioase) cum pot face sa platesc macar sanatatea pentru sumele pe care le-am castigat de fapt si nu pentru suma uriasa care apare la fisc.
Contributia lunara la sanatate nu se calculeaza raportata la cat venit efectiv aveati ci la valoarea salariului minim pe economie.
Cu toate dovezile mergeti la finante sa va lamuriti. Si ma este o situatie in care e posibil ca acea contribuie sa fi trebuie sa v-o declarati dumneavoatra personal cu nume si cnp, nu firma. Si atunci degeaba au platit-o ei, caci acolo la finante nu figureaza ca ati platit-o dumneavoatra cu nume si cnp.